Monet vainotuista kristityistä ovat naisia

Sakari Ahola esitti mielipidekirjoituksessaan (RV 17), että kristittyihin naisiin kohdistuisi vähemmän vainoa kuin miehiin. Tällä näkökulmalla hän perusteli myös sitä, että yksinomaan miesten tulisi olla seurakunnan johtajia.

Todellisuudessa merkittävä osa kristittyjen vainoista on aina kohdistunut naisiin. Apostolien tekojen 8:3 kertoo, kuinka Saul halutessaan tuhota seurakunnan ”kulki talosta taloon, raastoi miehet ja naiset ja toimitti heidät vankilaan”.

Useissa kristittyjä vainoavissa maissa naisten yhteiskunnallinen asema on heikko, jolloin naiset kokevat syrjintää ja vainoa sekä uskonsa että sukupuolensa takia. Islamilaisissa maissa kristillinen sanoma on tavoittanut paljon naisia. Kristillinen televisio- ja radiotyö on tässä erityisen tärkeää, koska naiset viettävät tyypillisesti paljon aikaa kotona ja voivat kotitöiden lomassa seurata kristillisiä ohjelmia. Naisten asema perheessä voi muuttua hyvinkin ikäväksi, jos muut perheenjäsenet eivät ole kohdanneet Kristusta, eivätkä hyväksy naisen halua saada elämäänsä uusi sisältö.

Kristittyihin naisiin kohdistuu myös seksuaalista väkivaltaa. Nigeriassa Boko Haram ja Irakissa Daesh ovat siepanneet kristittyjä naisia seksiorjiksi. Erityisen ikävä vainon muoto on nuorten kristittyjen naisten pakottaminen naimisiin islamilaisten miesten kanssa. Pakottamisen keinona voidaan käyttää fyysistä väkivaltaa tai naisen perheeseen kohdistuvaa erilaista painostusta. Heidän auttamisekseen on varsin vähän tehtävissä. Avioeron saaminen on monessa maassa vaikeaa, ja jos kristityllä äidillä on jo lapsia, he haluavat kantaa heistä vastuunsa.

Vainottuja kristittyjä tukevan Open Doors -järjestön arvion mukaan vainon kohteeksi joutuneista kristityistä enemmistö on nykyään naisia. Naisiin kohdistuva vaino on luonteeltaan sellaista, että heidän auttamisensa on käytännössä usein vaikeampaa kuin vainottujen miesten kohdalla. Siksi kristittyinä voimme sulkea heidät rukouksiin.

Kristillisen mediatyön tukeminen auttaa myös vainottuja kristittyjä naisia, koska radio ja televisio voivat olla ainoita kanavia, joiden kautta he voivat kuulla kristillistä sanomaa. Kaikki yhteiskunnallinen ja hengellinen työ, jossa edistetään miesten ja naisten tasa-arvoa sekä vaikeassa asemassa olevien ihmisten voimaannuttamista, voi helpottaa myös vainottujen kristittyjen naisten tilannetta.

Marttyyrien Ääni ry

Juhani Huotari

Toiminnanjohtaja

Hallituksen jäsenet:

Aki Miettinen
Ville Hoikkala
Sari Palomäki
Vesa Jääskeläinen



51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja