Millä perusteella kristittyjen yhteyttä tulee harrastaa?

Arkistokuva (Seppo Haavisto)
Arkistokuva (Seppo Haavisto)

Nettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman parhaana antina. Yhtyeen kokoonpano edustaakin kristittyjen yhteyttä parhaimmillaan. Luterilaisten muusikkojen kanssa ryhmän helluntailaiset jäsenet muodostavat kokoonpanon, jossa vallitsee syvä yhteys hengellisistä taustoista riippumatta. Vai pitäisikö sanoa, että juuri siitä syystä? Pekka Simojoki kertoi konsertin jälkeisessä haastattelussa, että muusikoiden erilaiset taustat ovat rikkaus, eivät suinkaan ongelma. Jos jotakuta kiinnostaa perehtyä enemmänkin yhtyeen monikymmenvuotiseen toimintaan, Simojoen kirjoittamien teosten lukeminen antaa asiaan lisää valaistusta.

Paavo Rauskasen jouheva haastattelu avasi mielenkiintoisella tavalla Viitasaaren kolmen eri kirkkokunnan harrastamaa yhteistoimintaa. Vapaakirkon, helluntaiseurakunnan ja luterilaisen kirkon edustajat kertoivat monin esimerkein, mitä kaikkea hyvän sovun ja keskinäisen kunnioituksen vallitessa voidaan yhdessä tehdä erilaisista hengellisistä näkemyksistä huolimatta. Kun tulipalo oli tuhonnut helluntaikirkon, paikallinen vapaaseurakunta luovutti kirkkorakennustaan helluntailaisten käyttöön siihen saakka, kunnes uusi rukoushuone valmistui. Sain olla vihkiäisjuhlassa kertomassa Ristin Voiton lukijoille iloisesta tapahtumasta, jossa luonnollisesti molempien seurakuntien edustajat olivat ohjelmavastuussa.

Viitasaarelaisten haastattelu kannattaisi huolella kuunnella varsinkin sellaisilla paikkakunnilla, joissa seurakuntien välillä vallitsee toisten syyttely ja keskinäinen tora. Arvelen, että Viitasaaren malli edustaa kuitenkin valitettavasti Suomessa reilusti vähemmistöön jäävää toimintamallia.

Eikö sitten erilainen Raamatun tulkinta kasteen suorittamisesta ja ehtoollisen viettämisestä olisi riittävä perusta kaikenlaisesta yhteydestä kieltäytymiselle? Näin ajattelevan kristityn olisi syytä vakavasti harkita, mitä Jeesus tarkoitti rukoillessaan, että hänen omansa olisivat yhtä. Hän jopa väitti, että jos Jeesukseen uskovat rakastavat toisiaan, ihmiset voivat juuri siitä tunnistaa sellaiset henkilöt Jeesuksen opetuslapsiksi.

Kristittyjen yhteys rakentuu sille perustalle, että kunkin seurakunnan jäsenet tuntevat riittävän syvästi oman kirkkokuntansa näkemykset ja raamatuntulkinnan. Silloin on riittävän rohkea tutustumaan kunnioituksella myös hiukan eri tavalla Raamattuansa ymmärtävään toisen kirkkokunnan sisareen ja veljeen.

Tärkeä kysymys on, kuka ja millainen henkilö on Jeesuksen opetuslapsi. Raamattu sanoo, että joka uskoo Poikaan, sillä on iankaikkinen elämä. Henkilö, joka uskoo Jeesukseen omana henkilökohtaisena Vapahtajanaan, on siis uskovainen ja Jeesuksen opetuslapsi.

 

Juhani Happonen

toimittaja, evankelista

Kuopio
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa