Jo Pontius Pilatus kysyi otsikon tavoin. Kysymys on ajankohtainen, koska elämme niin sanottua totuuden jälkeistä aikaa. Tällä tarkoitetaan kulttuuria, jossa vedotaan tunteisiin ja omaa ajatusta pidetään tärkeämpänä kuin argumentein todistettua paikkansapitävyyttä. Lisäksi suoranaisia valheita saatetaan esittää totuutena.
"Keskustelumme ovat politisoituneet entisestään."
Miten ajan henki on siirtynyt kristittyjen keskuuteen? Siihen lienee montakin syytä. Varmasti korona-aika on tuonut mukanaan epävarmuutta ja pelkoa. Olemme eläneet eristäytyneinä, ilman läheisiä ihmis- ja seurakuntayhteyksiä, mutta kuitenkin informaatiotulvan keskellä. Nämä tekijät ovat antaneet aivan uusia mahdollisuuksia disinformaation levittämiseen. Mikä olisikaan otollisempi kohderyhmä kuin helluntai-karismaatikot?
Ehkä ikävin ilmiön seuraus on, että se repii ihmissuhteita ja jakaa meidät vastakkaisiin leireihin. Uskovienkin keskellä esiintyy kovaa kielenkäyttöä ja jopa suoranaista vihamielisyyttä.
Esimerkiksi koronarokotteen ottaminen on asia, jonka jokaisen tulisi saada päättää itse, ja päätöstä tulisi sivullisten kunnioittaa. Perusteluksi täytyisi riittää se, että terveys on henkilökohtainen asia, josta vastaa viime kädessä jokainen itse.
On hyvä muistuttaa, että täällä Unkarissa oli tämän vuoden keväällä Euroopan vaikein koronatilanne. Nyt maa on avautunut normaalielämään ja rajoitukset ovat poistumassa kokonaan.
Huolta aiheuttava ilmiö hengellisissä piireissä on myös se, että keskustelumme ovat politisoituneet entisestään. Olen asunut lähettinä kahdessa eri maassa, joihin usein suhtaudutaan hyvin vahvoin kannanotoin – myönteisin tai kielteisin. Nämä maat ovat Israel ja nykyinen Unkari.
Unkarissa on reilun puolen vuoden kuluttua tärkeät parlamenttivaalit. Niissä voi vaihtua valta, mikäli nykyinen oppositio onnistuu kokoamaan voimansa. Vaikka valta vaihtuisikin, se ei todennäköisesti vaikuta mitenkään työhömme. Jumala on asettanut meidät palvelemaan vain juutalaista kansaa. Meidät kaikki on kutsuttu rukoilemaan esivallan puolesta.
Yksi ajan ilmiö on teologisen ajattelun muuttuminen olosuhteiden ja erilaisten lähteiden mukaan. Ilmiö korostuu, kun aiheena on Israel tai juutalaiset. On toisaalta oikein, että teologiaamme päivitetään, mutta silloin lähteiden tulee olla luotettavia eikä päivitys saa tapahtua totuuden kustannuksella.
Raamatun tekstejä lukiessa joutuu usein kysymään, mikä on totuus. Vaikka kovasti halutaan, ettei korvausteologiasta enää puhuttaisi, tosiasiallisesti teologiaa löytyy valitettavasti myös kotimaastamme Suomesta. Korvausteologian kansanomainen määritelmä on se, että totuuden tilalle on tullut epätotuus.
Syyskuun puolivälissä Budapestissä oli katolisen kirkon kansainvälinen eukaristiakonferenssi, joka oli suuri kansanjuhla. Tapahtumaa isännöi paavi Franciscus. Esillä oli mainos Paavin tulosta: ”Meet Jesus in Budapest”, kohtaa Jeesus Budapestissä.
Totuus on Ihmisen ja Jumalan poika. Jeesus on totuus (Joh. 14:6).
Harri Kröger
Kirjoittaja on Fidan Israel- ja juutalaistyön asiantuntija, joka asuu Budapestissä.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...