Perjantai 29. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Joonas, Jouni, Joni, Joona, Jonne, Jonni

Masennus löytyy myös Raamatusta

Jyri-Juhani Uurtimo: Kirjoituksia Getsemanesta. Kirja masennuksesta, uskosta ja selviytymisestä. Aikamedia 2020. Nid. 274 s.


”Omassa sairastumisessani näkyvät monet tyypilliset masennuksen aiheuttajat. –– Kannoin mukanani nuoruuden parisuhteissa saatuja parantumattomia haavoja, en ollut osannut käsitellä pettymyksiä tai surun ja vihan tunteitani. Avioliitossani oli asioita, jotka olivat pitkään aiheuttaneet hiljaista stressiä, kasautuvaa stressiä. Parisuhteen haasteiden lisäksi elämässäni oli samanaikaisesti monta muutakin stressitekijää. –– Masennukseni aiheutti menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus.”

Muusikko ja nuorisopastori Jyri-Juhani Uurtimon (s. 1983) Kirjoituksia Getsemanesta kertoo masennuksesta ja sen nujertamisesta yleisesti ja yksityisesti. Kirjoittaja on haastatellut monia sairastuneita kirjaansa varten. Pääosa teoksesta perustuu kuitenkin Uurtimon omiin kokemuksiin.

Uurtimon elämään masennus hiipi salakavalasti. Käsittelemättömät nuoruuden kokemukset, parisuhdeongelmat, soittamiseen liittyvät ahdistukset ja muut stressitekijät laukaisivat hänessä paniikkihäiriön. Ensimmäinen paniikkikohtaus tuli helsinkiläisessä Lidlissä. Kun hän kävi psykiatrilla, diagnoosina oli masennus.

Asuessaan 2016 Hollannissa Uurtimo oivalsi Raamatun pääsiäistapahtumien äärellä, että paniikkikohtaukset olivat tuttuja jopa Kristukselle. Getsemanen Kristus-kuvaukseen liittyy oireita, jotka ovat tuttuakin tutumpia paniikkihäiriöstä kärsivälle. Tästä Uurtimo veti johtopäätöksen: ”Jos Jeesus saa paniikkikohtauksen, hän ei todennäköisesti tuomitse minuakaan ongelmistani.”

Hollannissa Uurtimo osti itselleen päiväkirjan. Hän alkoi kirjoittaa kaikesta mahdollisesta, myös masennuksen ja ahdistuksen kokemuksista. Myöhemmin lukiessaan päiväkirjamerkintöjään hän huomasi ahdistuksen määrän kasvaneen pikkuhiljaa suuremmaksi, vaikka hän koko ajan toivoi muutosta toiseen suuntaan. Nopeaa paranemista ei koskaan tullut. Sen sijaan tuli uusia vaikeuksia.

Uurtimon teos on havainnollisuudessaan varsin jäntevä ja asiapitoinen tietoteos. Esimerkiksi masennukseen liittyvät myytit saavat hyvän käsittelyn. Masennus ei ole merkki uskon heikkoudesta tai siitä, että Jumala olisi hylännyt sairastuneen. Silti häpeän tunteet estävät sairastunutta puhumasta ongelmistaan juuri seurakunnissa. Asiasta on kasvanut tabu, jota kirjoittaja vertaa muun muassa seksuaalisuuden ympärillä liikkuviin kiellettyihin puheenaiheisiin.

Pidin varsin paljon kirjoittajan raamattuhenkisyydestä. Hän on ottanut ajatuksensa kurinalaisesti Raamatusta ja välttänyt kaikenlaista kiihkohenkisyyttä. Uurtimo on löytänyt Raamatusta koko joukon henkilöitä, joiden mielenterveydelliset oireet ovat ilmeiset.

Terveen järjen kirjoitusote on selviö, vaikka Uurtimon teoksen aihe sivuaa vahvasti mielenterveysongelmia. Hän asettaa kiintoisan kysymyksen, miten Jeesus selvisi Getsemanesta yli. Mielen synkkyys aukesi näin myös Vapahtajalle: ”On lähes mahdotonta uskoa, että Jumala voisi olla läsnä niin synkässä paikassa kuin minne masentunut mieleni minut välillä johdattaa. Jumalan hylkäämisen kokemus pimeyden ja kivun keskellä on syvä ja aito.”

Uurtimon teoksesta jää päällimmäiseksi valoisa toivon kipinä, vaikka kirjoittaja on käynyt läpi hyvin vaikeita asioita ja pimeitä ajanjaksoja.

 

Jari Olavi Hiltunen



UUTISET