Kristus oli esillä myös Rion olympialaisissa

Elokuussa järjestetyt Rio de Janeiron kesäolympialaiset ovat jo etääntymässä horisonttiin ja siirtymässä historian lehdille. Urheilumiehenä en malta kuitenkaan olla ottamatta esille näkökulmaa, joka jäi tuloksiin ja tälläkin kertaa huonosti menestyneiden suomalaisurheilijoiden suorituksiin keskittyneiltä journalisteilta uutisoimatta.

Rion olympialaisten näkyvin hahmo ei ollut jamaikalainen pikajuoksija Usain Bolt eikä amerikkalainen uimari Michael Phelps, joiden suoritukset tosin ovat vertaansa vailla kisojen historiassa. Suurimman medianäkyvyyden saavutti nimittäin Jeesus Kristus. Häntä kuvaava 38 metriä korkea, 700 tonnia painava ja Rion kaupungin symboliksi yli 700 metriä korkean vuoren harjanteelle rakennettu patsas tuli nyt tunnetuksi sadoille miljoonille tv-katsojille kaikkialla maailmassa. Tuo valtava taideteos – yksi uuden maailman seitsemästä ihmeestä – ilmestyi kisojen aikana tavan takaa kuvaruutuihin. Se kuvaa Vapahtajamme ylivertaisuutta. Hänen nimensä on yli kaikkien muiden nimien, ja patsaan ojennetut käsivarret kutsuvat kaikkia ihmisiä tulemaan hänen luokseen, Jumalan siunattaviksi.

Kotoinen valtamedia jätti joko tahallaan tai ymmärtämättömyyttään noteeraamatta senkin, että monet olympialaisissa parhaiten menestyneet urheilijat antoivat julkisesti kunnian menestyksestään Jumalalle ja kiittivät häntä saamistaan lahjoista ja kyvyistä. Näitä urheilijoita koskeva luettelo on pitkä. Tässä on tilaa vain muutamalle maininnalle.

Jo edellä mainitun Michael Phelpsin tarina on evankeliumia parhaimmillaan. Nyt jo 23 kultamitalin mies koki edellisten kisojen jälkeen turhautumisen ja ajautui alkoholiongelmiin, kunnes hän luki Rick Warrenin kirjan The Purpose Driven Life (suomennettu nimellä  Tavoitteena elämä, Päivä 2005). Se kertoo elämän tarkoituksen löytämisestä Jeesuksen yhteydessä. Tuo ylivertainen uimarikin löysi sen Warrenin kirjan avulla, lopetti juomisen, aloitti uudelleen harjoittelun ja palasi altaisiin moninkertaisena olympiavoittajana.

Etiopialainen Almaz Ayana voitti puolestaan Riossa naisten 10 000 metrin juoksun uudella häikäisevällä maailmanennätysajalla. Kun häneltä kysyttiin haastattelussa dopingista, hän vastasi: ”Minun dopingini on Jeesus.”

Toisen upean ME-ajan teki miesten 400 metrin juoksun voittanut Etelä-Afrikan Wayde de Nikerk. Hän siteerasi twitter-tilillään Raamattua kirjoittamalla: ”Turvaa Herraan kaikesta sydämestäsi äläkä nojaudu omaan ymmärrykseesi. Tunne hänet kaikilla teilläsi, niin hän sinun polkusi tasoittaa.”

Triahtlonin kultamitalisti USA:n Gwen Jorgensen kiteytti kristittyjen urheilijoiden yhteisen ajatuksen toteamalla: ”Yritän aina vain muistaa, että Jumala on antanut minulle tämän lahjan, ja se tuo minulle paljon iloa. Minun onkin tuotettava lahjallani kunniaa Jumalalle ja pidettävä hänet kaiken keskiössä.”

Eläköön Kristus ja todistus hänestä kaikilla elämän aloilla, myös olympialaisissa!


Timo Hakanen
Jyväskylä


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja