Israelin lippua ei voi verrata ristiin

Pitääkö Israelin valtion lippu poistaa rukoushuoneen seinältä tilaisuuksissa, joissa pyritään evankelioimaan muslimitaustaisia maahanmuuttajia? Kysymys herättää argumentteja puolesta ja vastaan. Kuva: Shutterstock
Pitääkö Israelin valtion lippu poistaa rukoushuoneen seinältä tilaisuuksissa, joissa pyritään evankelioimaan muslimitaustaisia maahanmuuttajia? Kysymys herättää argumentteja puolesta ja vastaan. Kuva: Shutterstock
Toissa viikon Ristin Voitto (RV 8) kertoi, että Tampereen Hervannan Katukappeli oli väliaikaisesti poistanut seinältään Israelin lipun, jottei se loukkaisi seurakunnassa vierailevia maahanmuuttajia.

Kansainvälisen seurakunnan pastorina pidän tätä ”paavalilaisena” käytännöllisenä ratkaisuna. ICEJ:n Suomen osaston johtaja Kari O. Niemi on artikkelin mukaan eri mieltä. Hän yhdistää lipun piilottamisen ristin poistamiseen seinältä ja jopa kansallissosialistien äänestämiseen! Tällainen natsikortin vilauttelu on mielestäni vastuutonta pelottelua. ICEJ kehottaa seurakuntia nostamaan Israelin lipun näkyvälle paikalle rukoushuoneissaan.

Vaikka Israel on minulle rakas paikka, jossa vietin vuoden uskossa uudistumiseni jälkeen, itse en panisi sen lippua esille omassa kansainvälisessä seurakunnassani. Yksi syy on se, että lipun viesti on monille epäselvä. Ehkä lipun tarkoitus on kertoa, että siunaamme juutalaista kansaa ja uskomme, että sillä on erityinen rooli Jumalan suunnitelmissa. Viesti on kuitenkin helppo tulkita toisin. Rukoushuoneeseen kävelevä irakilainen voi esimerkiksi luulla, että pidämme Israelin vihollisvaltioita ja niiden asukkaita myös omina vihollisinamme. Näin Israelin lippu voi siis muodostua loukkaukseksi ja evankeliumin esteeksi.

Niemi kuitenkin vihjaa, että lipun piilottelu olisi uskon piilottelua. Hän varoittaa, että tällainen voi johtaa ristinkin poistamiseen seinältä.

Israelin lippua ei kuitenkaan voi verrata ristiin. Israelin lippu edustaa modernia, sekulaaria valtiota, jonka kaikkia toimia kristitty ei voi aina siunata. Risti sen sijaan on kristillisen uskomme keskeisin symboli. Sitä paitsi jos jotkut ristiä piilottelevat, niin nimenomaan Israelissa asuvat kristityt. Tähän heillä on myös hyvä syy: vaikka kristityille risti on Jumalan rakkauden symboli, juutalaisia se muistuttaa kristillisen kirkon historiallisista julmuuksista.

Jos ymmärrämme, että Israelissa ristiä ei pidetä kaulassa tai seurakuntarakennuksen seinällä väärien mielikuvien vuoksi, suomalaisessa seurakunnassa pitää pystyä tarvittaessa tinkimään Israelin lipusta. Kaiken lisäksi Israelin lippu seurakunnan seinällä voi myös sumentaa sitä evankeliumin salaisuutta, että Jeesuksen veri on yhdistänyt juutalaiset ja pakanat yhdeksi kansaksi. Tämän kansan rajaa eivät piirrä etniset tai valtiolliset tunnusmerkit vaan usko Kristukseen.

Tuntemani messiaaniset juutalaiset ja arabikristityt varjelevat tätä totuutta kiivaasti. Varjelemmeko me?


Lari Launonen
Pastori ja toimittaja
Helsinki


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja