Irti narsistin narutuksesta

Kirjoitukseni narsistisesta käyttäytymisestä Ristin Voitossa (RV 8) sai suhteellisen paljon kiinnostusta ja yhteydenottoja. Palaute kirjoituksesta oli positiivinen, ja useita kysymyksiä esitettiin tämän hyvin ajankohtaisen aiheen tiimoilta.

Yksi keskeinen kysymys oli, kuinka toimia työyhteisössä, jossa on vahvasti narsistinen persoona. Seuraavassa tuon lyhyesti esille ydinasioita, jotka auttavat työyhteisön jäseniä selviytymään narsistin naruttamiselta.

Pääsääntöisesti narsisti luokittelee ihmiset suosikeiksi tai mustalle listalle osan jäädessä neutraaleiden mitättömyyksien joukkoon. Suosikit muodostavat ”hovin”, jossa kaikki samanmieliset ja samalla puolella olevat tukevat narsistia.

Häpeän pelko lienee yksi syy siihen, miksi narsisti heijastaa kaikki virheet ja puutteellisuudet itsensä ulkopuolelle. Toisena merkittävänä tekijänä on kateus, joka yleensä johtaa kiusaamiseen. Keskeistä on oivaltaa, että kiusaaminen ilmenee usein myös sanattomana kiusaamisena, jota muiden on hyvin vaikea huomata.

Ikävintä on todeta, että tämän kaltainen kiusaaminen on yleistynyt myös hengellisissä työyhteisöissä.

Toisin ajatteleva ja työssään hyvin menestyvä henkilö on usein uhka narsistille, jolloin narsisti hoviväkeään systemaattisesti hyödyntäen pyrkii hiostamaan kilpailijan ulos työyhteisöstä. Oveluuden mestarina narsisti kätkeytyy itse ikään kuin ulkopuolisena taka- alalle pitäen ohjat kuitenkin tiukasti käsissään.

Uhri joutuu usein vaikeaan tilanteeseen, koska muut eivät välttämättä erota narsistin kiillotettua ulkokuorta todellisesta, uhriaan häikäilemättömästi käsittelevästä persoonasta. Näin ollen muiden voi olla lähes mahdoton uskoa ja ymmärtää, mitä kulissien takana todella tapahtuu.

Useat narsistin uhriksi joutuneet ovat kokeneet saman ihmetyksen: miten tapahtuneet asiat ovat mahdollisia ja miksi niistä ei kyetä puhumaan ja sopimaan hyvässä yhteisymmärryksessä?

Kuinka sitten selviytyä narsistin sitovasta otteesta mahdollisimman vähin vaurioin?

Mikäli työyhteisössäsi on vahvasti narsistinen henkilö, pidä häneen etäisyyttä niin paljon kuin mahdollista. Älä kerro hänelle henkilökohtaisia asioitasi äläkä paljasta heikkouksiasi, koska saatat löytää ne edestäsi.

Narsisti pyrkii muuttamaan totuuden päinvastaiseksi, jolloin uhrista tehdäänkin syyllinen. Tässä tehtävässä narsisti hyödyntää hyvin systemaattisesti ”hoviaan” uskomaan muunneltua totuutta.

Ole hyvin tarkka, ettet kerro narsistille myöskään lahjojasi, koska ne aiheuttavat kateutta ja kostoa. Narsistin aiheuttamista ikävistä kokemuksista voi selvitä esimerkiksi keskustelemalla hyvän ystävän kanssa. Eheyttävä keskustelu perustuu luottamukselliseen vuorovaikutussuhteeseen ystävän kanssa, joka on ehkä itsekin kokenut vastaavanlaisia elämäntilanteita.

Voit myös kirjoittaa paperille kokemuksistasi ja purkaa näin syvimpiä tuntojasi. Lisäksi ammattilaisen kanssa keskustelu saattaa olla hyvä ratkaisu, samoin tutustuminen aihetta käsittelevään kirjallisuuteen.

Eheytyminen ja henkinen kehitys vahvistuvat vaiheittain, kun ikäviä kokemuksia ja niihin liittyviä tunteita on riittävästi kohdattu. Kokemusten eräänlainen uudelleen eläminen ja syvällinen läpikäymisprosessi johtavat lopulta anteeksiannon myötä pääsemään irti menneisyyden ikävistä kokemuksista.

Terveet rajat omaava aikuinen ei tuota vahinkoa kanssamatkaajalle vaan arvostaa oikealla tavalla osaamistaan ja myös lähimmäisen osaamista.


Aira Harju
Kouluttaja
Raahe


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja