Evankeliumia kaikilla aisteilla

Roberto Brandão: Pieniä suuria ihmeitä. Aikamedia, 2021. Nid. 100 s. 

 

Pieniä suuria ihmeitä on lyhyt ja mukaansatempaava teos, joka kertoo Voice of Finland -ohjelmastakin tutuksi tulleen Roberto Brandãon elämästä. Teos on kuin kollaasi hänen elämänsä tärkeimpiä vaiheita ja mielenkiintoisia kohtaamisia ja sattumuksia. Koska kirjan luvut ovat lyhyitä, Brandãon talletetut elämän tapahtumat tuntuvat tavallaan välähdyksiltä, mutta niitä yhdistää selkeästi yksi kantava teema: Jumalan johdatus. Tarina alkaa Brasiliasta ja kulkee Englannin kautta Suomeen. Matkan varrelle mahtuu monenlaista. 

Brasiliassa syntynyt ja lapsuutensa viettänyt Roberto Brandão on elänyt hyvin mielenkiintoisen elämän, josta tietenkin syntyy mielenkiintoinen kirja. Brandãon elämä on kuin suuri seikkailu, ja seikkailulliseksi Brandão itseään kutsuukin. Toki kirja on myös osattu kirjoittaa siten, että se keskittyy olennaisiin elämäntapahtumiin, ei rönsyile tai kuvaile epäolennaisia asioita liikaa. Lisäksi se kertoo erilaisista elämän sattumuksista tarpeeksi, jotta lukija pysyy kärryillä ja voi käsittää päähenkilön elämän lähtökohdat ja sitä myöten monien muiden elämäntapahtumien merkityksen. 

Vaikka kirjassa on runsasta kuvausta rukousvastauksista, johdatuksesta ja onnistumisista, se valottaa myös Brandãon elämän varjopuolia. Brandãon elämä ei ole ollut siinä mielessä voittokulkuista seikkailua, että se olisi ollut tähän saakka epärealistisen vaivaton matka.

 

 

     Kirjan sivuilta loistaa kiitollisuus vaikeuksia kuvattaessa.

 

Kirjan alkupuolella kerrotaan niin Brandãon lapsuuden suurperheen materiaalisesti vaatimattomista lähtökohdista kuin vanhempien menettämisen surusta ja orpouden tunteesta, kipuilusta oman kutsumuksen kanssa ja myös piinallisesta odottamisesta elämän taitekohtien välillä. Silti kirjan sävy pysyy positiivisena ja lämpimänä alusta loppuun. Kirjan sivuilta loistaa kiitollisuus myös vaikeuksia kuvattaessa. 

Punainen lanka eli sanoma Jumalan johdatuksesta ja toimimisesta ihmisen arjessa on tärkeä ja terve. Brandãon oma seikkailunhaluisuus ja unelmat asetetaan Jumalan suuren tarinan kontekstiin, ja täyttymys tyhjyyteen löytyy siitä, että saa elää Jumalaa palvellen niillä lahjoilla ja sillä persoonalla, jonka Jumala on antanut. Brandãon kohdalla tämä tarkoittaa muun muassa musiikkia, halauksia ja ruokaa. 

Kerta toisensa jälkeen Brandãon lauluesitykset tai lämpimät arjen teot koskettavat ihmisiä syvästi. Jotkut jopa luopuvat itsemurha-aikeistaan kuultuaan Brandãon laulua. Talletetut kertomukset näyttävät konkreettisesti musiikin ja palvelusten ihmeellisen voiman ja mielestäni tietyllä tavalla alleviivaavat hienosti sitä, että ihminen on kokonaisvaltainen olento ja Jumala haluaa kohdata ihmisiä kokonaisvaltaisesti. Brandão ei ole ensisijaisesti informaation siirtäjä, väittelijä tai luennoitsija, vaan taiteilija, halaaja ja ruuan tekijä. Hän jakaa evankeliumia kaikkien aistien kautta. 

Tämä kirja toimii lomalukemisena mutta myös kiireisen arjen keskellä, koska se on lyhyt ja siten sen läpi lukeminen ei vaadi pitkää ajanjaksoa. Tällä kirjalla on potentiaalia rohkaista monenmoista elämänkulkijaa, niin syvällisyyttä penäävää teologia kuin vaikkapa elämänmakuisten, seikkailullisten tarinoiden rakastajaa. 

 

Sara Saarela 

 

 

 
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa