Lauantai 18. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Erkki, Eero, Eerikki, Eerik, Erik, Jerker, Erika

Eläköityneet pastorit seurakuntien voimavarana

Mistä johtunee työntekijäpula useissa Suomen helluntaiseurakunnissa? Asia tuntuu erikoiselta siitäkin syystä, että kaiken aikaa Iso Kirja -opisto kuitenkin kouluttaa uusia henkilöitä seurakuntatyöhön. Jotkut pienet seurakunnat ovat joutuneet ratkaisemaan työntekijäongelmansa esimerkiksi siten, että kaksi, jopa kolmekin seurakuntaa on palkannut yhteisen pastorin. Voi vain arvella, minkä verran kyseinen henkilö ehtii palvella kutakin seurakuntaa. Seurakunnathan muodostuvat yksilöuskovista omine sielunhoitotarpeineen.

 

Seurakunnan toiminnan kannalta ei ole tietenkään riittävää, että pastori vierailee seurakunnassaan muutaman kerran kuukaudessa pitämässä hengellisen kokouksen. Mutta sekin on tietenkin parempi kuin että seurakunnalla ei olisi minkäänlaista työntekijää. Eräs mahdollisuus opetustyön ja muunkin toiminnan virkistämiseksi kaikissa seurakunnissa –  erityisesti sellaisissa, joissa ei ole lainkaan omaa työntekijää – olisi kutsua eläkkeellä olevia kokeneita saarnaajia ja pastoreita vierailemaan. Heille on kertynyt tietotaitoa ja ymmärrystä Jumalan sanasta sekä seurakunnan opetustehtävästä.

 

Lisäksi useimmiten heillä on hengellistä viisautta käydä tarvittaessa yksilöllistä sielunhoitokeskustelua avun tarpeessa olevien kanssa. Monesti seurakuntien jäsenet haluavatkin mieluummin avautua asioissaan vieraan henkilölle kuin oman seurakuntansa jäsenelle. Kokenut pastori voisi olla käydessään avuksi myös vanhimmiston palaverissa neuvonantajana ja mentorina vaikeissa asioissa.

 

Kun seuraa Ristin Voiton kokousilmoituksia ja seurakuntien Facebook-sivustoja, voi huomata, että muutamat seurakunnat ovatkin oivaltaneet, miten arvokas hengellinen pääoma ja voimavara piilee eläkkeellä olevissa pastoreissa. Sitä paitsi useat eläköityneet mutta vielä hyvässä kunnossa olevat pastorit olisivat jopa mielellään käytettävissä tällaisiin vierailuihin. Näin he voisivat myös kokea, että hengellinen armoitus, jonka Jumala on heille suonut, olisi vielä käytössä Jumalan valtakunnan elovainiolla. Lopuksi vielä seikka, joka puoltaisi edellä esittämääni ehdotusta: kyseinen järjestely ei tulisi varmaan taloudellisesti ylivoimaiseksi pienellekään seurakunnalle tai rukouspiirille.

 

 

Juhani Happonen

KuopioUUTISET