Keskiviikko 17. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Otto, Otto

Arviot: Syvemmälle Sanaan ja kaksi joululevyä

Maarit Eronen: Kuulolla – johdatusta joka päivä. Aikamedia, 2021. Nid. 209 s. 

Maarit Erosen uudentyyppinen raamattutyökirja ohjaa paneutumaan johdatukseen liittyviin raamatunjakeisiin. Se sisältää Syvälle Sanaan -raamatuntutkimismenetelmän, jonka avulla voi ammentaa oivalluksia ja kuulla Jumalan puhetta Raamatun kautta omaan elämäänsä. 

Työkirja on erinomainen apu itsenäiseen Raamatun tutkimiseen, mutta sitä voi käyttää myös pienryhmissä. Layoutiltaan ja kuvitukseltaan kaunis ja koskettava kirja tarjoaa tehtäviä ja mahdollisuuksia syventyä Sanaan omien voimavarojen mukaan. 

Kirja sisältää 12 viikon ohjelman, jonka tehtävät vievät noin 15 minuuttia päivässä. Työkirjan rakenne perustuu yhden teeman tutkimiseen 10 päivän ajan. Ensimmäisellä viikolla tutkitaan teemajaetta, ja toisella viikolla tutustutaan rinnakkaisjakeisiin.

 

     Jano Sanan tutkimiseen kasvaa kuin itsestään.

 

Työkirja innosti minutkin selkeiden ohjeiden avulla käyttämään raamatuntutkimisohjelmaa ja tutkimaan sanojen laajempaa merkitystä eri käännöksiä vertailemalla. Työkirjan monipuoliset ja herättävät kysymykset saivat pohtimaan raamatunjakeita syvällisesti. 

Jokainen viikko alkaa tarinalla, joka liittyy teemaan. Teemat johdattavat Jumalan hyvyyden ja tahdon kautta lähemmäs Jumalaa. Eronen jakaa avoimesti ja monipuolisesti oman elämänsä kokemuksia, joihin on helppo samaistua ja jotka rohkaisevat luottamaan Jumalaan. Jokaisella viikolla pysähdytään kuuntelemaan, mitä Jumala kunkin jakeen kautta haluaa puhua, sekä pohtimaan, miten opittua voisi soveltaa omassa elämässään. Jano Sanan tutkimiseen kasvaa kuin itsestään vetäen lähemmäs Jeesusta. 

Kuulolla-työkirja nostaa esille kutsumuksen ja johdatuksen uskovan elämässä. Kirja haastaa lukijaa myös pohtimaan, miten hyödyntää ja soveltaa oivalluksiaan. Se ei kuitenkaan vaadi vaan voimaannuttaa. Kuin huomaamatta Raamatun tekstit koskettavat juuri niissä asioissa, jotka ovat itselle ajankohtaisia.

 

Paula Vilkama  

 

Saila 

Sailan joulu 

Lasse Heikkilä, 2021 

 

Joululevyt eivät ole enää artistien sivutuotoksia, ja niiltä myös odotetaan nykyisin muutakin kuin hartautta tai kulkusen helkettä. Saila Ruotsalan levy onkin sovittamisen juhlaa, ja tuottaja Lasse Heikkilän musiikillinen runsaus pääsee positiivisesti oikeuksiinsa. 

Tutuissa Lapin tunnelmissa ollaan oikeastaan vain kannessa. Tyylillisesti liikutaan lähellä nykyaikaista viihdelevyä, jossa painottuu musiikin syke ja veto. Versio klassikosta Jouluyö, juhlayö on erikoisin miesmuistiin. Sailan äänessä on herkkää lyyrisyyttä ja voimaa. Myös laulajan bravuurimaista, vapaana soljuvaa korkeampaa rekisteriä kuullaan, vaikka jotkut kohdat kenties edellyttäisivät rohkeampaa heittäytymistä. 

Anssi Tiittanen 

 

 

Tanja Ilona 

Joulu 

Laulu Ilona, 2021 

Tanja Ilonan joululevyllä hyödynnetään maukkaasti folkpopin keinoja. Sami Aspin millimetritarkkuudella tehdyissä sovituksissa nojataan kitaroihin. 

Kokonaisuus on väkevä. Pirttipöydälle katetaan sopivasti urbaaneja sävyjä. Tanja Selkälän äänessä on keskitäyteläisyyttä ja notkeutta, vaikka selväpiirteisyyttä luodaan välillä kenties tunnelman kustannuksella. Tulkinnallisesti loistokkain on varmaankin Konsta Jylhän joululaulu, joka saa levyllä kunnioittavan restauroinnin. 

Ajatuksella tehtyä levyä kuuntelee mielellään joulukauden ulkopuolellakin.

 

Anssi Tiittanen  

 UUTISET