Johanna Sandberg: Yhteisönä verkossa. Miten rakennat digiseurakuntaa? Kirjapaja 2021. Nid. 160 s.
Yksi tämän päivän ajankohtaisimmista aiheista on seurakunta ja some, ja juuri tähän tänä vuonna ilmestynyt Yhteisönä verkossa -teos tarttuu. Koronan vuoksi verkko on tullut tutuksi ympäristöksi seurakunnille. Sandbergin uutuuskirjassa kerrotaan, millaisia toimintatapoja erilaiset luterilaiset seurakunnat ovat kokeilleet ja todenneet toimiviksi. Sandberg itse toimii muun muassa Hengen uudistus kirkossamme -yhdistyksen yhteisöinspiraattorina, mentorina sekä raamatunopettajana.
Sandberg kysyy heti kirjan alkupuolella, mikä seurakunta on ja mikä on sen tehtävä. Vastaukset näihin kysymyksiin ohjaavat sitä, miten seurakunta on verkossa eli esimerkiksi miten eri verkkoalustat valitaan, jotta toiminta voi palvella seurakuntaa ja sen missiota, ja kuinka keskeisen sijan verkkotoiminta seurakunnan laajemmassa toiminnassa saa.
Mikäli seurakunnan tehtävä on olla yhteisö, on mietittävä, miten yhteyttä voidaan parhaiten rakentaa verkkoympäristössä; toisin sanoen mitkä alustat sekä toimintamuodot palvelevat yhteyden rakentamista ja ylläpitoa. Lisäksi jos pyrkimyksenä on vaikkapa tavoittaa ei-seurakuntalaisia, on pohdittava, miten se sujuu parhaiten.
Verkko on oma maailmansa, jossa on erilaisia tiloja ja keinoja, joilla voidaan saavuttaa erilaisia tavoitteita. Yksi malli, alusta tai työkalu ei toimi kaikkien kohdalla, aivan kuten yksi menetelmä tai toimintamuoto ei vastaa seurakunnan lähitoiminnassakaan kaikkiin tarpeisiin.
Teos antaa käytännön vinkkejä, miten eri tavoin somessa voi toimia, ja useat kirjan antamat vinkit on jo kokeiltu jossakin päin Suomea. On esimerkiksi iltavirsihetkiä Facebookissa, jumalanpalvelusten ympärille rakennettuja etkoja ja jatkoja Zoomissa sekä privaattirukouspalvelua. Kirjassa on jopa niinkin käytännöllistä opastusta kuin miten Facebookin ryhmiä kannattaa suunnitella ja moderoida.
Yhteisönä verkossa ei ole varsinaisesti mikään ”hypekirja” verkon hienouksien puolesta, vaikka kirjassa toistuukin ajatus siitä, että verkko on tullut jäädäkseen ja seurakunnan on oltava siellä missä ihmiset ovat eli verkossa(kin). Kirja toteaa verkon rajoitteet ja sanoo esimerkiksi ääneen – vaikkakin lyhyesti – että ihminen on kokonaisuus, johon kuuluu kehollinen ulottuvuus. Ihminen kokee toisen ihmisen läsnäolon kaikkien aistien kautta, ja tähän verkko vastaa puutteellisesti.
Helluntaiherätyksen lehdissä on kuluneen vuoden aikana kiitelty siitä, että seurakunnat ovat ottaneet digiloikan, ja loppujakin vitkuttelijoita on kehotettu loikkaamaan. Suosittelen verkkointoilijoita, pastoreita, vapaaehtoistyöntekijöitä ja muitakin seurakuntalaisia tutustumaan tällaiseen kirjallisuuteen, jossa annetaan ohjeita ja pohditaan, mitkä ovat verkossa toimimisen mahdollisuudet ja rajoitteet.
On muistettava, että pitkän ajan kuluessa sellainen digiloikka, jossa pelkästään striimataan tilaisuudet verkkoon ja teetetään nettisivut, on köyhä. Mikä on seurakunta ja mikä on ihminen? Näistä kysymyksistä kannattaa lähteä liikkeelle, ja nämä kysymykset onneksi Sandbergkin kysyy. Digiloikka voi olla tarpeellinen, mutta sitä ei kannata tehdä sokeasti.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...