Älä unohda puolisoasi

Henna ja Matti Halmevaara: Treffit – 52 tehtävää parisuhteen parhaaksi. Aikamedia 2019.

Sid. 154 s.

 

Henna ja Matti Halmetvaaran pieni, pirteän keltainen kirjanen tarjoaa kättä pidempää avioliiton hoitoon kotona. Kirja on pitkien luentojen sijasta tehtäväpaketti, ja se sisältää puuhaa vuoden jokaiselle viikolle. Juuri tästä syystä se on hyvin tervetullut ja virkistävä lisä muiden avioliitto-oppaiden joukkoon.

 

”Treffit – 52 tehtävää parisuhteen parhaaksi kutsuu erilaisissa elämäntilanteissa olevia pariskuntia jokaviikkoisille pikatreffeille omalle kotisohvalle”, kirjan esipuheessa tiivistetään. Teoksen ilme on kepeä ja rento kuvituksen ansiosta. Osan kirjan kuvista on piirtänyt Jarkko Vehniäinen.

 

Halmetvaarat ovat suunnitelleet vuoden viikoittaisille treffeille kattavan paketin. Keskustelunaiheet vaihtelevat aina parisuhteen historian kertaamisesta omien tarpeiden, persoonan ja arvojen analysointiin.

Osa tehtävistä on sellaisia, että pariskunta vastaa annettuihin kysymyksiin ja keskustelee keskenään, mutta jollakin viikolla kirjan aukeamalla on tarina, johon on jätetty tyhjiä kohtia täytettäväksi.

 

Toisinaan rastitetaan ruutuja viikon mittaan annettujen halausten merkiksi, täytellään omaa sukupuuta tai valitaan sopiva viikkohaaste eli jokin parisuhteen hyvinvointia lisäävä toimi, joka toteutetaan päivittäin koko viikon ajan. Tällaisia voivat olla vaikkapa simppeli rakkaudentunnustus tai puhelimen käytön lopettaminen aikaisemmin illalla, jotta toiselle riittää aikaa. Tehtävät sisältävät siis paljon muutakin kuin keskustelua.

 

Tämä kirja on siitä erityislaatuinen, että mikäli vain toinen puoliso on lukutoukka tai kumpikaan ei viihdy kirjojen parissa, se ei ole ongelma eikä este. Kirja on niin käytännönläheinen ja sisältää vain vähän tekstiä, että se on sopiva kirjoja karttavallekin. Lisäksi tehtävät eivät ole ylivoimaisia: jokaiselle viikolle on varattu vain hyvin rajattu määrä tehtävää tai pieni juttutuokio, ja kirjan kirjoittajat muistuttavat välillä armollisesti, että itseltä tai toiselta ei kannata vaatia liikaa kertaheitolla, vaan mennä sopivan hitaasti eteenpäin.

 

Treffit-kirja on mielestäni oivallinen apuväline parisuhteen parantamiseen, olipa ongelmia tai ei. Mistä puolisoni pitää, mihin hän ihastui minussa, entä mitä hän tekee kanssani mieluiten? Tällaiset kysymykset voivat kuulostaa itsestään selviltä, mutta elämässä juuri itsestäänselvyydet ovat usein niitä kaikkein merkittävimpiä asioita ja sellaisia, jotka ovat liian helposti sivuutettavissa arjen keskellä.

 

Ehkäpä joskus ratkaisuna onkin yksinkertaisesti pysähtyminen, puolison tarkkaavainen kuunteleminen ja myös omien tuntemusten sanoittaminen toiselle. Aika monelle pitkään aviossa olleelle on varmasti tuttu tilanne, kun ravintolassa istutaan hiljaa ruokaa mutustellen tai kotona puhutaan lähinnä siivoamisesta tai tulevan työviikon aikatauluista. Joskus ei keksi juteltavaa, joskus taas ei muista keksiä. Siksi välillä tarvitaan ulkopuolelta tulevaa kehotusta ja ideapankkia.

 

 

Sara Saarela
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita