Ajatuksia ihmisestä ja Pride-teemasta

Tiesittekö, että eliöstöjen hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja saattaa päästä ihmisenkin elimistöön mitä uskomattomimmilla tavoilla. Esimerkiksi erilaiset kierrätettävät muovipullot, rasiat, jopa tuttipullot ja muut sellaiset saattavat olla haitallisten aineiden lähteitä. 

Eräs hormonitoimintaa häiritsevä kemikaali on atratsiini (ei käytetä Suomessa). Löytyy varmasti muitakin vastaavia kemikaaleja. Atratsiinia on havaittu maatalouden vesivarannoissa, ja hulevesien myötä sitä oletettavasti huuhtoutuu viemäreihin ja vesistöihin. Atratsiini tukahduttaa elimistön testosteronia ja kiihdyttää estrogeenin tuotantoa. Toisin sanoen se heikentää mieshormonia ja vahvistaa naishormonia. Niinpä pojat alkavat näyttää tytöiltä ja tytöt pojilta. 

Liiallinen atratsiini on elimistön kemiallista kastroimista ja feminisointia. Kemialliset hormonijäämät vesistöissä ovat aiheuttaneet muun muassa sammakoilla epämuodostumia ja koirailla jopa munasarjojen kehittymistä. Sukupuolet voivat näin mennä aivan epäterveellisellä tavalla sekaisin.

Noin 1950-luvulta alkaneiden kemiallisten, haitallisten  hormonitoimintojen tutkimusten yhteydessä on havaittu tyttöjen sukupuolisen aikuistumisen yhä varhentuvan ja vastaavasti poikien myöhästyvän. Myös hedelmällisyyden heikkeneminen on käynyt ilmi. 

Kun en ole biologi, en tietenkään lähde tekemään mitään pitemmälle meneviä johtopäätöksiä syistä ja seurauksista. Tämä kaikki on spekulaatiota, mutta väistämättä tulee mieleen nykyinen laaja – etten sanoisi – sekava transseksuaalisuuden kirjo. Huumeet, lääkkeet ja muut tuntemattomat luontoa salakavalasti saastuttavat myrkyt ovat saattaneet vaikuttaa monissa jo nuoresta pitäen masennusta ja kipuilua seksuaalisen identiteetinkin tunnistamisessa. 

Nyt kuitenkin ajatellaan, että kaikki transseksuaaliset virtaukset on hyväksyttävä eri sukupuoliksi. Toisaalta on myös todettu, että ihmiskunnan perimä onkin heikentynyt eikä parantunut, kuten keski-iän pitenemisen sanotaan osoittavan. Arvelisin, että lääketiede ja ravinnon terveellisyys ovat tehneet tämän edistyksen pitkälti mahdolliseksi. Rappeutuessaan ihmisen perimä on saattanut aikojen kuluessa aiheuttaa monenlaista poikkeamaa sukupuolisessakin tunnistettavuudessa. 

Nyt ajatellaan kai myös, että monimuotoinen seksuaalinen diversiteetti on luonnon omaa 
muuntelua, siis ikään kuin Jumalan luomaa. Äärimmäisenä esimerkkinä tästä olkoon urheiluun liittyvä maininta hermafrodiitiksi tunnistetusta juoksijasta. En panisi tätä Jumalan tarkoituksen mukaiseksi luomistyöksi? 

Jotain ”käärmeen myrkkyä”  tässä Pride-kulttuurissa on kyllä nielty, kun inhimilliselle ja lihalliselle rakkaudelle on annettu, jos mahdollista, Jumalankin rakkautta suurempi kunnia. Vaikea on tällaista ylpeyttä pitää normaalina ja hyväksyttävänä. Jumala rakastaa kaikenlaisia ihmisiä ehdoitta, mutta ei kaikkea sitä, mitä ihmisten sosiaalinen massa-ihastuminen itseensä tuottaa. Ei ainakaan ilman muuta ja välttämättä.

Olemme kaikki syntisiä. Poikkeavuus valtavirrasta ei anna mitään etuoikeutta Jumalan armoon. Kaikkien meidän on anottava sitä Pyhän Jumalan edessä. Omien ”oikeuksien” vaatiminen inhimillisen, vilpittömänkään rakkauden nimissä ei käy. 
Raamattu on Jumalan Sanaa. Sana tuli lihaksi – Jeesukseksi Kristukseksi, ja hän on Herra. Luin jostain julkaisusta jonkun sanoneen, ettei Raamattu ole Herra, vaan Jeesus. Kyllä näinkin kai asian voi ilmaista, mutta pitäisikö Jeesus nyt irrottaa raamatullisesta kokonaisuudesta omaksi toimijakseen omine tulkintoineen esimerkiksi transsukupuolisuudesta? Ei kai.

Vladimir Klimenko
HelsinkiTeema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja