Aikuisen miehen rehellisyyttä musiikissa ja kirjan lehdillä

Simo Palomäki: Tänään on se päivä. Heikki Talo 2020.

 

Pitipä oikein uudelleen katsoa levyn kantta, kun musiikki lähti soimaan. Onko tässä kyseessä jokin vanha ruotsalainen kantrilevy? Tämä ajatus oli myönteinen.

 

Simo Palomäen äänite on raikas ja maanläheinen tuulahdus. Palomäki tulkitsee itse tekemiään lauluja konstailemattomasti ja aikuisen miehen rehellisyydellä. Tuottaja Leo Kunnas on onnistunut luomaan niihin hyvät ja toimivat sovitukset.

 

Tekstit ovat sisällöiltään hyviä. Niissä korostuvat armollisuus ja luottamus Jumalaan, rukouksen merkitys ja Jumalaan turvaaminen. Punaisena lankana näyttäytyy uuden alku: ”Tänään alkaa saat uudelleen. Matkan joka kerran kesken jäi. Jeesus vielä odottaa luona ristin puun… sinua.”

 

Kielellisesti sointuvamman ja rikkaamman muodon laulujen arkisen syvälliset tekstit olisivat saaneet ammattilaisen ohjauksessa. Nyt paikoin tekstien eheys ja niiden yhteensopivuus melodian kanssa hieman ontuvat.

 

Simo Palomäen persoonallinen tapa tulkita lauluja toimii yhteistyönä Leo Kunnaksen kanssa hyvin. Levy ei ole pelkkä kantrilevy, vaan Kunnas on löytänyt eri biiseihin erilaisia genrejä ja se tekee levystä mielenkiintoisen. 

 

 

Markku Sandberg



Jaakko Pirttiaho: Rakkaat raajarikot. Päivä 2020. Nid. 125 s.

 

Jaakko Pirttiaholla on taito uudelleen sanoittaa ja tämänpäiväistää Raamatun tekstejä. Rakkaat raajarikot lähestyy nimensä hengessä erilaisiin syyllisyyden, häpeän ja riittämättömyyden verkkoihin takertuneita kristittyjä.

 

Tyylillisesti liikutaan kristillisen ”särkyneisyyskirjallisuuden” maastossa. Mieleen tulevat ainakin Lari Junkkarin Raavaan miehen rukouskirja sekä terapeutti Seppo Jokisen teokset. Selvästi on luettu myös esimerkiksi Tommy Hellsteniä.

 

Pirttiahon ajatukset jäsentyvät luontevina, ja juoni soljuu kappaleissa eteenpäin tyylikkäästi muodostaen tarinoille aina niiden tarvitseman kaaren. Sinne tänne Pirttiaho pudottaa hyviä kiteytyksiä ja toteamuksia, joita olisi mielihyvin voinut myös nostaa graafisina elementteinä esiin kirjan sivuilla. Kirjaan valitun genren ongelmana on tietynlainen identiteettitason alakuloisuus.

 

Rakkaat raajarikot on hyvää jatkolukemistoa kirjailijan elämäkerralle Juokse, Jaakko, Juokse (Karas-Sana). Jaakko Pirttiaholla on edellytyksiä nousta kristillisen kentän 2020-luvun ilmiöksi. Tyyli tuntuu puhuttelevan laajoja lukijajoukkoja, ja kirjailijalla ja raamatunopettajalla on myös paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa.

 

 

Anssi Tiittanen



Artikkelit
null

OSASTOT
    Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja
    Traumatietoisuutta lasten kohtaamiseen – ViaDia ry panostaa huostaanotettuihin, adoptoituihin ja kotimaastaan paenneisiin lapsiin
    Tapaamisia vuosikymmenien jälkeen – Nuorisokuoro on jättänyt monelle lähtemättömän myönteisen jäljen