#YHDESSÄJOTTA

Sunnuntain jumalanpalveluksissa Saalemissa meillä on yksi jatkuva kiitoksen aihe: näemme arabien, amerikkalaisten, venäläisten, iranilaisten, kongolaisten, thailaisten ja suomalaisten tulevan yhteen palvomaan Jeesusta: yli 50 kansallisuutta samassa seurakunnassa! YK ei pysty siihen, mihin Jeesus!

 

Yhteydessä on seurakunnan suuri voima. On asioita, joita Jumala ei nähtävästi suostu tekemään ennen kuin me ihmiset tulemme yhteen. Jumala ei suostunut julistamaan yksin elävää ihmistä hyväksi, vaan päinvastoin hän julisti: ”Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään” (1. Moos 1:18).

 

Itsenäisyyteen, itse pärjäämiseen ja joskus itsekeskeisyyteenkin opetettuina me unohdamme, ettei meitä ole luotu elämään yksin, vaan yhteyteen toisten ihmisten ja Jumalan kanssa. Ja vasta yhteydessä toisiimme voimme tuottaa elämää. Jumala ei anna elämää ennen kuin olemme yhdessä. Et voi luoda elämää yksin!

 

Vaikka kuinka kovasti tiede yrittää kiertää asiaa, elämän syntymiseen tarvitaan edelleenkin jotakin miehestä ja jotakin naisesta. Uskon hieman samalla tavoin, että elämästä jää uupumaan jotakin, jos seurakunnassa jää uupumaan jommankumman sukupuolen tai jonkun sukupolven läsnäolo.

 

Psalmi 133 kertoo Jumalan määräämästä siunauksesta, joka ilmenee vain siellä, missä sopu on saanut aikaan yhteyttä. Epäilen, että meidän perheissämme ja seurakunnistamme uupuvat monesti jumalalliset siunaukset, ei niinkään tiedon, taidon tai unelmien puutteesta, vaan yhteyden puutteen takia. Silloin meidän parhaat yrityksemme kuivuvat kokoon, koska Herra ei ole rakentamisessa mukana.

 

Joelin kirja profetoi Pyhän Hengen vuodatuksen päiväksi, jolloin yhteys tulisi olemaan suuressa roolissa: ”pojat ja tyttäret, vanhukset ja nuoret, palvelijat ja palvelijattaret”. Ja aivan kuin vastauksena Luukas kirjoittaa: ”Kun sitten koitti helluntaipäivä, he olivat kaikki yhdessä koolla ––” (Apt. 2:1).

 

Lähetyskäskyn loppuun saattaminen tarvitsee myös yhteyttä. Jeesus rukoili omiensa yhteyden puolesta, ”jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut” (Joh. 17:21). Näyttää siltä, että olemmekin lähetystyössä ottaneet viime vuosina suuria askeleita yhteistyössä niin helluntailiikkeinä kuin maailmanlaajuisena Kristuksen ruumiina.

 

Ehkäpä juuri näistä syistä sielunvihollisen suosituimpia iskukohtia on juuri yhteys.

 

Ensimmäinen ongelma alkuseurakunnassa oli yhteyttä hajottava rasismiepäily: juutalaismummot saavat enemmän leipää kuin kreikkalaismummot. Paavalin ohjeistuksista seurakunnille hurjan suuri osa liittyy nimenomaan yhdessä elämisen taitoihin. Jeesuksen rukouksen keskeinen osa oli syvä tuska yhteyden puolesta.

 

Vaikka joskus sitä itsekin epäilee, että onko sillä nyt sitten niin suurta merkitystä, että rukoillaanko me vapaakirkollisten saatikka luterilaisten kanssa, niin ilmeisesti Jumalalle sillä on. Ja ei, ei me kaikessa tulla olemaan samaa mieltä virran tällä puolella, mutta on asioita, joista me olemme samaa mieltä – ja kun me olemme yhdessä koolla, niin silloin meillä on etuoikeus pyytää ja odottaa vastauksia.

 

Juhannuskonferenssissa ja Kristuspäivänä voisimme harjoitella tätä.

 

 

Mika Yrjölä

 

Kirjoittaja on Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja.
19/2017

UutisetKahden lapsen äiti Kirsi Cultrera saattaa tarvita arkiasioinnissaan neljää kieltä samana päivänä.
PääkirjoitusParas äiti on sekoitus Elovena-paketin Suomi-neitoa ja hymyilevää pyhäkoulutätiä. Hän tuoksuu pullalle, huolehtii puhtaat vaatteet ylle, antaa pusun poskelle ja silittää illalla lapset unee...
UutisetIK-opistolla järjestettävä Evankelistapolku on toteutettu kolme kertaa, ja syyskuussa alkavalle kurssille on haku käynnissä. Ensimmäinen polku ajoittui puolentoista vuoden periodille. Nyk...
UutisetEntä jos maahanmuuttajatyö ei olisikaan enää vain seurakunnan yksi työmuoto.
UutisetSuolahden Kotikirkossa vietettiin huhtikuun lopulla naistenpäivää teemalla Kokonainen Kristuksessa. Tapahtuman pääpuhujana oli evankelista Tia Nuutinen. Hankasalmelainen Hanna-Maija Kopon...
UutisetKirkolliskokous alkoi käsitellä kevätistunnossaan viime viikolla ”avioliittokäsityksen laajentamista” koskevaa edustaja-aloitetta.


Aloitteessa ehdotetaan, että kirkolliskoko...
UutisetKäsi Kädessä -työmuodon jumalanpalveluksista halutaan valtakunnallinen perinne.
UutisetSopivan terapiamuodon löytäminen ei ole välttämättä helppoa, perheterapeutti Elli Meklin totesi RV-uutisten keskustelussa perjantaina.


– Lopulta asia ratkeaa kokeiluje...
UutisetTyömoraali on usein ensimmäinen asia, mikä tulee Lutherista puhuttaessa esille. Mielestäni tässä on kuitenkin väärinymmärrys, taloustieteilijä Esa Mangeloja arvioi viime viikolla Radio D...
UutisetIskut juutalaisia kohtaan ovat vakavassa nousussa Yhdysvalloissa.


Tammi-maaliskuussa raportoitiin 86 prosenttia enemmän häirintää ja ilkivaltaa kuin vastaavana ajankohtana...
UutisetUskontoa kohtaan tunnettu kiinnostus ja arvostus näyttävät kasvaneen maailmassa – ainakin jos brittiläisen Ipsos MORI -markkinatutkimuslaitoksen otantaan on uskomista.


Tutki...
UutisetUskon vuoksi vainotuksi ja jopa surmatuksi tuleminen on yksi eri kirkkoihin kuuluvia kristittyjä yhdistävä asia, Egyptissä vieraillut paavi Franciscus totesi koptikirkon patriarkka Tawadr...
UutisetItalian Evankelisen Allianssin (AEI) mukaan kristilliset yhteisöt eivät tarvitse yhteiskunnallista erityisasemaa ja kaikkien uskontokuntien uskonnonvapautta tulee puolustaa yhtä pontevast...
UutisetHomoseksuaalisessa suhteessa elänyt ylistyksenjohtaja Deon Howard oli valmistautunut saamaan pastoriltaan läksytyksen, kun hän asteli tämän luo tunnustaakseen kaksoiselämänsä ja ilmoittaak...
MielipideAvioliittotyö on arkipäivää seurakunnissa. Avioerojen ehkäisy on tärkeää, mutta sen rinnalla kulkee myös avioliiton laadunvarmistustyö.


Tämän ajan hengen mukaista...
MielipideKun ajatellaan jonkin uskonnon aiheuttamaa irtaantumista todellisuudesta, ei voi muuta kuin valittaen todeta, että tällaista todella tapahtuu evankeliumin rakastavasta ja vapauttavasta s...
MielipideHeikki Salmelan artikkeli ”Piinaviikko” (RV 17) oli monipuolinen, maltillinen ja itsetutkisteluun kehottaessaan myös rakentava. Sitä sivuten seuraavaa:


On hyvä muistaa, et...
MielipideRistin Voiton numerossa 15 oli mielenkiintoista Ulkoministeriön tietoa Fidan toiminnasta kehitysyhteistyöhankkeissa. Ihmetyksekseni Fidan toiminnasta todettiin, että sen kehitysyhteistyö...
MuutVuonna 1990 ensimmäistä kertaa julkaistu Auttajan varjo on kestänyt hyvin aikaa. Teosta saa taas kirjakaupoista, sillä hiljattain siitä tuli markkinoille pokkariversio.


Mar...
KolumniSunnuntain jumalanpalveluksissa Saalemissa meillä on yksi jatkuva kiitoksen aihe: näemme arabien, amerikkalaisten, venäläisten, iranilaisten, kongolaisten, thailaisten ja suomalaisten tulev...
MuutJoistakin Jeesuksen elämän tapahtumista on mahdotonta tehdä lastenleirin saunatakkinäytelmää, jossa jokaisen neljän evankeliumin tapahtumakuvaus pääsisi oikeuksiinsa.
ArtikkelitSyksyn 2015 pakolaistulva aiheutti melkoisen mylläkän. Nyt, tilanteen ollessa jo rauhoittumaan päin, on hyvä arvioida mennyttä puoltatoista vuotta.


Muutamilla seurakunnill...
MuutVuokko Mattila on näytellyt elokuvissa ja tavannut työssään kuuluisuuksia, mutta kuitenkin halunnut elää aivan tavallista elämää.
UutisetToivakan tunnettu teenjuoja ja kansalaisvaikuttaja Pentti Waldén on innolla mukana myös Eväät elämään -keräyksessä.
PikavisiittiMeribiologi ja kuntavaikuttaja Jere Riikonen nauttii vaeltelusta turistina omassa kotikaupungissaan. Merellä hän pohtii vastauksia luomakunnan suuriin kysymyksiin.


Kun katson peiliin, n...
MuutHabiba Ali on koordinaattori Kirkon Ulkomaanavun hankkeessa, jolla yritetään ehkäistä nuorten radikalisoitumista Suomessa (Sana 17/17).


On raju shokki kuulla, että oma lapsi o...
MuutMinna Pollarin perheessä vanhemmat ja lapset oppivat toisiltaan uskosta ja elämästä.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan