Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden teemana on Yhdessä – Tillsammans. Valtioneuvoston kanslia koordinoi Suomi 100 -hankkeen tapahtumia. Suomalaisia ja Suomen ystäviä rohkaistaan tekemään, urheilemaan, syömään ja laulamaan yhdessä. Opetushallitus innostaa päiväkoteja, kouluja ja oppilaitoksia huomioimaan merkittävää vuotta.
Yhteydet ovat aina olleet elintärkeitä helluntailiikkeille ympäri maailman. Suomen helluntaiherätys on rakentunut riippumattomista, itsenäisistä helluntaiseurakunnista, jotka ovat vaalineet yhteyttä alueellisten ja valtakunnallisten päivien, erilaisten tapahtumien ja kesäkonferenssin kautta.
Sisäisen yhteyden lisäksi aiempina vuosikymmeninä on pidetty yllä suhteita etenkin naapurimaihimme. Jaamme yhteisen helluntaihistorian Pohjoismaiden kanssa. Yhteydet ovat rakentaneet, haastaneet ja innoittaneet meitä. Pienelle liikkeelle mukanaolo maailman toiseksi suurimmassa kristillisessä liikehdinnässä (katolisen kirkon jälkeen) on hoivannut itsetuntoa. Toivottavasti yhteydet inspiroivat meitä edelleen säilymään tuoreina.
Ruotsin helluntailiikkeen pastorikonferenssissa Tukholmassa 11.–13. tammikuuta vakuutuin jälleen siitä, kuinka lähellä toisiamme olemme pohjoismaisina helluntailaisina monessa asiassa: seurakuntanäkemyksissä, seurakuntakulttuurissa, suhteessamme ympäröivään yhteiskuntaan ja muutostarpeessa – tosin Ruotsissa muutoksessa ollaan monessa suhteessa pidemmällä.
Monet niistä vaiheista, joiden keskellä olemme nyt omassa helluntailiikkeessämme, on käyty naapurissamme läpi jo joitakin vuosia sitten. Kenties voisimme oppia heidän kokemuksistaan?
Ruotsissa ensimmäistä kertaa vuosiin on kastettujen luku kääntynyt selkeään nousuun. Mielenkiintoista oli kuulla, kuinka 33 tällä vuosituhannella istutettua seurakuntaa vastasi yli 20-prosenttisesti kaikista kastetuista, ja yli 10 prosenttia kaikista kastetuista tuli yhdestä seurakunnasta – Tukholman Hillsongista.
Toinen ilouutinen oli Göteborgin Smyrna-seurakunnan ennätysvuosi. Seurakunta elää herätyksen keskellä, joka alkoi pastori Urban Ringbäckin mukaan paperittomien pakolaisten siunaamisesta. Vaikutti siltä, että perinteiset ja uudet seurakunnat elivät keskenään lämpimässä yhteydessä.
Meidän suomalaisten helluntaiseurakuntienkin olisi syytä olla näyttämässä esimerkkiä siitä, kuinka emme ainoastaan voi elää vaan myös rakastaa ja toimia yhdessä. Kritiikin esittäminen on halpaa ja helppoa. Paljon kallisarvoisempaa on etsiä ja tuoda ratkaisuja ja vastauksia.
Mitä jos yhteys voittaisi seurakunnassa eri kansallisuuksien ja sukupolvien välillä ja syvenisi eri seurakuntien ja järjestöjen välillä? Voisimmeko kaikki itsenäiset helluntaiseurakunnat sitoutua yhteiseen Helluntaikirkkoon ilman Poliisihallituksen myötävaikutustakin ja helluntaikirkkona sitoutua rakentamaan yhteyttä yli kirkkokuntarajojen – jopa niin, että olisimme avoimia ottamaan joukkoomme uusia seurakuntia, jotka sitoutuisivat samoihin raamatullisiin periaatteisiin kanssamme? Voisimmeko ajatella uudestaan myös helluntaikirkon rakentamista yhdessä Suomen ruotsinkielisten helluntailaisten kanssa, rakentaa Jumalan valtakuntaa yhdessä – tillsammans?
Mika Yrjölä
Kirjoittaja on Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...