Tiistai 5. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Laila, Leila

Vuodenvaihteen vinoja mietelauseita

Kauden alun retriiteissä harvemmin kukaan muistaa, että motivaation kuolemanlaakso odottaa jo kolmen neljän kuukauden kohdalla, Anssi Tiittanen kirjoittaa.
Kauden alun retriiteissä harvemmin kukaan muistaa, että motivaation kuolemanlaakso odottaa jo kolmen neljän kuukauden kohdalla, Anssi Tiittanen kirjoittaa.

27.12.2023 | Sanojen ystävälle riemukkainta huumoria on metaforien ja kansanviisauksien ironinen väänteleminen. 

Sanontamuunnosten hauskuus lepää sen varassa, että alkuperäisessä lausahduksessa on jotain, mihin tarttua. 

Tässä vuodenvaihteen rauhoittuneisiin tunnelmiin kolumnin verran rakentavaa vinoilua seurakuntaelämän keskeltä. 

Kausi on taas kohta alkamassa. 

 

1) Hyvin suunniteltu on puoliksi sössitty.  

Väännös ottaa sarkastisesti etäisyyttä kupliviin ideariihiin, rennon näkemyksellisiin teekupposteluihin ja tajunnanräjäyttäviin brainstormaamisiin, joita tarjotaan ratkaisuksi kankeutuneeseen seurakuntaelämään. 

Kauden alun retriiteissä harvemmin kukaan muistaa, että motivaation kuolemanlaakso odottaa jo kolmen neljän kuukauden kohdalla. 

On harmillista, ettei alkuinnostusta voi annostella eväspaloiksi matkan varrelle. 

 

2) Minkä nuorena oppii, siihen vanhana jumittuu. 

Ihminen on uskomattoman hyvä jäämään kiinni nuoruuden uskomuksiin ja yhdenkin onnistumiskokemuksen suomaan voittajafiilikseen. 

Tuntuu, että jokaisella on ollut se jokin vahva ja hedelmällinen vaihe elämässä, johon kaikki myöhempi vertautuu. Vastaukset löytyvät aina menneisyydestä. Tulevaisuuteen tai edes tähän päivään kurottaminen tuntuu vaikealta. 

Myös suhteellisen nuori ihminen voi jäädä nuoruusloukkuun, kuvitelmaan siitä, että kaikki voisi vielä olla kuten silloin ennen. 

 

3) Se on helppoa, kun sitä ei osaa. 

Tai kenties osuvammin ”Kaikki on helppoa sille, joka ei osaa”. 

Tässä lauseessa kiteytyy osaamattomuuden ja kokemattomuuden suloinen filtteri, joka parhaimmillaan verhoaa kaikkea aloittelijan tekemistä. 

Aikuinen kaipaa nuoruuden intoa, joka on ollut myös sokeuden ja terveen itsekriittisyyden puuttumisen aikaa. 

Elämässä kuuluu löytää oma juttunsa, jossa pääsee kehittymään ja jonka saa haltuun. Rohkaise tietään vasta etsivää tekemään niitä uusia asioita, ja virheitä. 

 

4) Ihmiset riitelevät, eivät asiat. 

Kun persoonien välillä kipinöi, aletaan kaivata asioiden riitelemistä. Asiat vain tuppaavat olemaan siitä ärsyttäviä, että ne eivät osaa keskustella keskenään. Tarvitaan ihminen, jonka persoonan ja identiteetin läpi ne tulevat näkemyksinä esiin. 

Yllättävän moni asia nousee henkilökohtaiseksi. Samoin koetut tappiot ja loukkaukset, silloinkin, kun ”ihan vaan tästä asiasta olisi nyt tarkoitus keskustella”. 

 

Oikein hyvää uutta vuotta! 

Toivottavasti kulunut vuosi oli inspiroiva ja uskontäyteinen. Toivottavasti löysit jotain uutta ja pääsit kirkastamaan vanhaa. 

Muistetaan toisiamme rukouksin!   

 

Anssi Tiittanen 

Kirjoittaja on lehden uutis- ja verkkopäällikkö ja seurakunnanistuttaja Tuusulan Jokelasta.UUTISET