Toimittajalla kertyy puhelimen muistiin ja päiväkirjan reunoihin erinäisiä ajatuksia, joita ”voisi ehkä joskus käsitellä vähän lisää” ja joita ”olisi kiva tutkia vähän syvemmin jossain vaiheessa”.
Olen ollut viestintäalan töissä kaikkiaan kymmenen vuotta, ja sitä ennen jo vuosia freelancerina. Kristillisessä mediassa olen työskennellyt vakituisesti vuoden 2013 lopusta, vaikka välissä olikin noin puolen vuoden katkos.
Muistiinpanoja ja aiheita on kerennyt kertymään. Viimeiseen RV-kolumniin voinee kerätä niistä muutamia. Aloitetaan.
Erilaisuus. Korona-aika on erityisesti havahduttanut siihen, miten paljon erilaisia persoonia, suhtautumistapoja, tulkintoja ja mielipiteitä kristittyjen joukkoon mahtuu. Rehellisesti sanottuna välillä on hyvin vaikeaa käsittää toisen ihmisen ajatuksenjuoksua.
Mutta sitten kun lukee evankeliumeja, jysähtää tajuntaan se, että Jumalalla on aina ollut suunnitelmissa kutsua seuraajikseen värikäs, erilaisista ihmisistä koostuva joukko.
Meidän tehtäväksemme hän jätti löytää keinot jaksaa ja selvitä tämän asian kanssa. Voisimme ehkä jopa kukoistaa yhteisöinä, jos näkisimme erilaisuuden rikkautena eikä taakkana ja kimmokkeena taisteluun. Yritetäänhän sitä?
Uhriutuminen. Tämä on yhteiskunnassamme näkyvissä kaikkialla, myös kristittyjen keskuudessa. Sain itsekin yhdestä kolumnistani ihan aiheellisen kriittisen palautteen: voiko suomalainen kristitty ihan vakavasti väittää olevansa sorrettu?
Jeesus oli nöyrä mutta ei kynnysmatto eikä mikään ruikuttaja. Hän tiesi tehtävänsä ja toteutti sen tunnollisesti valittamatta vähääkään.
Kuinka paljon kristittyjen todistusvoimasta syö maailman pahuuden kauhistelu ja toistemme kanssa kehällisistä asioista riiteleminen? Katsommeko konfliktitilanteessa ensin oman puseromme sisään vai provosoidummeko ja tartumme kiveen?
Tärkeämpää on kysyä kuin vastata.Johanneksen evankeliumin kolmannessa luvussa kerrotaan, miten juutalaisten johtajiin kuulunut Nikodemos etsi niin kuumeisesti vastausta kysymyksiinsä, että hän herätti Jeesuksen keskellä yötä. Vastaukseksi hän sai pienoisevankeliumin (Joh. 3:16), jonka sanoman vastaanottaminen on sittemmin muuttanut miljardien ihmisten elämän.
Oppineena fariseuksena Nikodemoksella oli varmasti valmiina paljon vastauksia, mutta kysyminen oli silti merkittävämpää. Vastavuoroisesti myös Jumala lähestyy meitä kysymyksellä. Hän teki sen jo aikojen alussa huhuillen paratiisissa: ”Missä sinä olet?”
Mitä jos (uskon)elämä olisikin seikkailu eikä suoritus?Ihmisen elämässä tuntuu olevan turhan paljon pakkoja, ja tuntuu, että aina pitäisi kurotella vähän korkeammalle. Uskoakin lähestyy liian usein suorittamisen näkökulmasta, tekemisenä ja touhuamisena, vaikka uskon ydin on ”Kristus meissä, kirkkauden toivo” (Kol. 1:27).
Jeesus kutsuu meitä kulkemaan kanssaan elämän tietä eteenpäin. Saamme edetä hänen johdatuksessaan, turvallisin mielin, vaikka emme ihan tietäisi, minne tie seuraavaksi vie. Ei meidän tarvitsekaan tietää.
Vaikka tämä on toistaiseksi viimeinen kolumnini Aikamedian toimittajana, en sano hyvästi vaan näkemiin. Eiköhän vielä nähdä – viimeistään kerran taivaassa. Siunattua kesää!
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...