Valttina vieraanvaraisuus

Uskaltaisitko jättää ovet auki yöksi, kutsua tuntemattomat vieraat kotiisi nukkumaan ja lainata heille uudehkon autosi koko päiväksi veloituksetta? Minä en, mutta olen ikuisesti kiitollinen sille Prinssi Edwardin saarella Kanadassa asuvalle rouvalle, joka uskalsi. Eivät muut sohvasurffaajat turhaan olleet häntä kehuneet majoitussivustolla. Sohvasurffaus on etenkin nuorten reissaajien suosima majoitusmuoto: sen avulla voi päästä ilmaiseksi kotimajoitukseen eri puolilla maailmaa. Sohvasurffauksessa on riskinsä, mutta ne voi minimoida valitsemalla vain majapaikkoja, jotka ovat saaneet erityisen hyviä arvosteluja vierailta.

 

 

Vieraanvaraisuus pysäyttää ja puhuttelee. Barna Groupin ja ajatushautomo Carduksen tuoreehkossa tutkimuksessa todettiin, että vieraanvaraisuus on yksi elinvoimaista kristillisyyttä harjoittavien kotien piirteistä. Kolmena Kanadassa viettämänäni vuonna en koskaan jäänyt vaille kutsua pääsiäis- tai kiitospäiväpäivälliselle – milloin olin vieraana anglikaani-, milloin mennoniittakodissa, milloin luterilaisten tai helluntailaisten ystävieni luona. Minulle jäi näistä juhla-aterioista lämmin muisto. Perhejuhlaan ei arkailtu kutsua ulkomaanvierasta. 

 

Kotioloissa keskustelut muodostuvat luonnostaan rennommiksi ja syvällisemmiksi kuin muualla. Sohvasurffatessa olen aina päätynyt puhumaan talonväen kanssa myös hengellisistä asioista. Milloin olemme väitelleet Intiaan saapuvien lähetyssaarnaajien motiiveista ja tele-evankelistoista, milloin keskustelleet talon­väen lasten nimien raamatullisista juurista. Eräs piinkova ateisti, Yalen yliopiston tohtoriopiskelija ja kielitieteilijä, päätyi keskustelussa myöntämään, että hänen uraansa oli vaikuttanut ratkaisevasti kohtaaminen intialaisen raamatunkääntäjän kanssa.

 

Barna Groupin tutkimuksessa todetaan kyläilyhetkien tarjoa­van vieraille kurkistusikkunan kristityn kodin arkeen. Ei kannata jättää rukous- ja raamatunlukuhetkiä väliin vain siksi, että joku on kylässä. Prinssi Edwardin saarella meidät kutsuttiin mukaan jumalan­palvelukseen emäntämme kotiseurakuntaan, pieneen herätyskristilliseen kirkkoon perunapeltojen keskelle. 

 

Vieraanvaraisuus ei tietenkään ole vain kristittyjen harjoittama hyve. Esimerkiksi sohvasurffaus­sivustolla on paljon muidenkin uskontojen edustajia, jotka niin ikään ovat suopeita jakamaan tietoa vakaumuksestaan. 

 

Vieraanvaraisuus merkitsee joskus myös riskinottoa. Mekin olimme vähällä ajaa kolarin laina-autolla Prinssi Edwardin saarella. 

 

Tänä aikana, jolloin länsimaissa suhtaudutaan hyvin varauksellisesti kristillisyyteen, välittäminen, vilpittömyys ja teot puhuvat enemmän kuin sanat. Voisiko radikaali kristillisyys olla oman kodin avaamista vieraille? Voisiko se merkitä ruokarukousta ja juttelua aterian lomassa? Jos haluat muuttaa maailmaa, aloita kotoa.

 

 

Inkeri Tuikka

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimittaja.




40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja