Valttina vieraanvaraisuus

Uskaltaisitko jättää ovet auki yöksi, kutsua tuntemattomat vieraat kotiisi nukkumaan ja lainata heille uudehkon autosi koko päiväksi veloituksetta? Minä en, mutta olen ikuisesti kiitollinen sille Prinssi Edwardin saarella Kanadassa asuvalle rouvalle, joka uskalsi. Eivät muut sohvasurffaajat turhaan olleet häntä kehuneet majoitussivustolla. Sohvasurffaus on etenkin nuorten reissaajien suosima majoitusmuoto: sen avulla voi päästä ilmaiseksi kotimajoitukseen eri puolilla maailmaa. Sohvasurffauksessa on riskinsä, mutta ne voi minimoida valitsemalla vain majapaikkoja, jotka ovat saaneet erityisen hyviä arvosteluja vierailta.

 

 

Vieraanvaraisuus pysäyttää ja puhuttelee. Barna Groupin ja ajatushautomo Carduksen tuoreehkossa tutkimuksessa todettiin, että vieraanvaraisuus on yksi elinvoimaista kristillisyyttä harjoittavien kotien piirteistä. Kolmena Kanadassa viettämänäni vuonna en koskaan jäänyt vaille kutsua pääsiäis- tai kiitospäiväpäivälliselle – milloin olin vieraana anglikaani-, milloin mennoniittakodissa, milloin luterilaisten tai helluntailaisten ystävieni luona. Minulle jäi näistä juhla-aterioista lämmin muisto. Perhejuhlaan ei arkailtu kutsua ulkomaanvierasta. 

 

Kotioloissa keskustelut muodostuvat luonnostaan rennommiksi ja syvällisemmiksi kuin muualla. Sohvasurffatessa olen aina päätynyt puhumaan talonväen kanssa myös hengellisistä asioista. Milloin olemme väitelleet Intiaan saapuvien lähetyssaarnaajien motiiveista ja tele-evankelistoista, milloin keskustelleet talon­väen lasten nimien raamatullisista juurista. Eräs piinkova ateisti, Yalen yliopiston tohtoriopiskelija ja kielitieteilijä, päätyi keskustelussa myöntämään, että hänen uraansa oli vaikuttanut ratkaisevasti kohtaaminen intialaisen raamatunkääntäjän kanssa.

 

Barna Groupin tutkimuksessa todetaan kyläilyhetkien tarjoa­van vieraille kurkistusikkunan kristityn kodin arkeen. Ei kannata jättää rukous- ja raamatunlukuhetkiä väliin vain siksi, että joku on kylässä. Prinssi Edwardin saarella meidät kutsuttiin mukaan jumalan­palvelukseen emäntämme kotiseurakuntaan, pieneen herätyskristilliseen kirkkoon perunapeltojen keskelle. 

 

Vieraanvaraisuus ei tietenkään ole vain kristittyjen harjoittama hyve. Esimerkiksi sohvasurffaus­sivustolla on paljon muidenkin uskontojen edustajia, jotka niin ikään ovat suopeita jakamaan tietoa vakaumuksestaan. 

 

Vieraanvaraisuus merkitsee joskus myös riskinottoa. Mekin olimme vähällä ajaa kolarin laina-autolla Prinssi Edwardin saarella. 

 

Tänä aikana, jolloin länsimaissa suhtaudutaan hyvin varauksellisesti kristillisyyteen, välittäminen, vilpittömyys ja teot puhuvat enemmän kuin sanat. Voisiko radikaali kristillisyys olla oman kodin avaamista vieraille? Voisiko se merkitä ruokarukousta ja juttelua aterian lomassa? Jos haluat muuttaa maailmaa, aloita kotoa.

 

 

Inkeri Tuikka

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimittaja.
36/2019

KolumniUskaltaisitko jättää ovet auki yöksi, kutsua tuntemattomat vieraat kotiisi nukkumaan ja lainata heille uudehkon autosi koko päiväksi veloituksetta? Minä en, mutta olen ikuisesti kiitollinen sille...
UutisetAntti Kakriaisen tie nuorisopastoriksi ei ole ollut helppo. Sisäisiä taisteluja on riittänyt mutta Jumalan armo on kantanut.
Helsingin Saalemin uusi nuoriso­pastori ei ole mikään ”eilisen teeren...
PääkirjoitusPride-marssin alla Päivi Räsänen arvosteli luterilaisen kirkon osallistumista kyseiseen tapahtumaan. Viesti kohdistui ennen kaikkea Räsäsen oman kirkon oppiin ja elämään. Monet eivät arvostelusta...
UutisetYrittäjä ei enää automaattisesti ole yhteiskunnan parempiosainen.

Monissa perinteisissä liike-elämän ammattilaisia kokoavissa kristillisissä järjestöissä varsinaiset liikemiehet o...
UutisetJuhla katettiin rohkeasti rukoushuoneen ulkopuolelle.


Kemissä vietettiin lauantaina 3. elokuuta helluntaiseurakunnan 80-vuotisjuhlia viileähkössä kesä­säässä. Alkuosa tilaisuudesta pidett...
ArtikkelitUskaltaisitko jättää ovet auki yöksi, kutsua tuntemattomat vieraat kotiisi nukkumaan ja lainata heille uudehkon autosi koko päiväksi veloituksetta? Minä en, mutta olen ikuisesti kiitollinen sille...
MuutMyös muun muassa fillarievankelistana tunnetun Miika Aallon kynänjälki on herättänyt positiivisia tuntemuksia eri puolilla.
PakinaLuin juuri, että partioliike on muuttanut muun muassa erästä toimintansa ydinkohtaa partiolupauksen antamisessa. Partion peruskirjauudistuksessa partiolainen ei enää "lupaa parhaansa mukaan rakast...
ArtikkelitHelluntailiikkeeseen lukeutuu Suomessa noin 240 paikallis­seurakuntaa. Helluntaiseurakunta löytyy lähes jokaisesta Suomen kunnasta isompana tai pienempänä versiona. Vieläkö tänne mahtuu lisää?
...
MuutVespassa yhdistyvät käytännöllisyys ja tyyli.
Vespa-harrastajien eli vespailijoiden mukaan ”kaikki Vespat ovat skoottereita, mutta kaikki skootterit eivät ole Vespoja”.


Italialaine...
PikavisiittiPitkään ulkomailla asunut Kati Ketola osaa arvostaa ihmisiä lähellä ja kaukana.
Muistolle
Esa Vilhelm (Vilho) Mäkelä syntyi Kullaalla 29.7.1934. Hänen matkansa päättyi vaikean sairauden murtamana 24.7.2019. Vilho ehti olla avioliitossa Ritvansa kanssa 66 vuotta. Heille...
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja