Pikkutyttönä istuin hievahtamatta ja katselin rainakuvien esitystä. Lähetystyöntekijä oli tullut Suomen-lomalle ja heijasti diakuvia seinälle kertoen samalla viimeisimmästä kaudestaan.
1960-luvun lapsen lähetys- ja kehitysyhteistyösanasto oli eri kuin nyt. Lähetyssaarnaaja – maakalainen – lähetyskenttä – rainakuvat – lähetyskutsu – pakanamaa. Vielä oli poliittisesti korrektia laulaa Mustaa Saaraa, jossa ”pien’ neeker’lapsi” oli hyvillään.
En saanut lähetyskutsua, mutta lähettäjänkutsun sain – ja suuren rakkauden lähetystyöhön. Omina nuoruuden idoleinani olivat muutamaa vuotta vanhemmat tosi tärkeät ystävät Anne ja Ari sekä Heidi ja Pertti. Molemmat pariskunnat ovat olleet lähetystyöntekijöinä pian 40 vuotta.
80-luvulla tuli Liekit-musikaali, jossa armoitettu säveltäjäsanoittajakaksikko Pekka Simojoki ja Anna-Mari Kaskinen avasi jälleen uusille sukupolville riipaisevasti lähetystyöhön lähtemisen ilon ja innon, epäilyksen ja tuskan. Pian Suomi veisasi ”Sydän kun auki on, sinne Jeesus tekee asunnon”. Alun perin musikaalissa laulu on Kristuksen armon ja pelastuksen aivan juuri vastaanottaneen tytön hento uskontunnustus.
Muistan, kun istuin siskoni kanssa Kulttuuritalon pimeydessä musikaalia katsoen. Itkimme kumpikin. Siskoni tiesi olevansa lähdössä lähetystyöhön Afrikkaan, ja minä tiesin, että sisko lähtisi. Ennen sähköpostin, skypen, mesen ja instan aikakautta tuntui kuin eroaisimme iäksi.
Kun vuosikymmeniä sitten pienenä lettipäänä kuuntelin lähetystyöntekijää, hän kertoi pelastuneista sieluista. Jeesus oli antanut lähetyskäskyn mennä kaikkeen maailmaan tekemään opetuslapsia. Olivat toki silloisetkin lähetit sairaanhoitajia, kätilöitä, puuseppiä, kirvesmiehiä ja opettajia. Mutta silloin lähdettiin viemään evankeliumia. Toisessa kädessä oli Raamattu, toisessa leipä ja lääke.
Nyt lähtijät ovat vähissä. Ovatko lähettäjätkin hyytyneet?
Saksalainen lähetystyöntekijä Peter Franz kiersi vaimonsa Beckyn kanssa Suomen helluntaiseurakuntia loka-marraskuun vaihteessa. Franz on lähetyslapsi itsekin; hän on elänyt lapsesta lähtien Keniassa.
Franzin intohimo on viedä evankeliumia Jeesuksesta tavoittamattomille kansoille ja heimoille pohjoiseen Ugandaan ja Keniaan sekä eteläiseen Sudaniin. Matkat ovat vaarallisia mutta myös tuloksellisia. Sanoman viejät ovat vielä elossa, ja Jumalan valtakuntaan on voitettu uusia sieluja.
Istuin ja sytyin. Sytyttämään Franz oli Suomeen tullutkin. Olemmeko sammuneet?
Olen pitänyt oikeutenani kuulla kerta toisensa jälkeen sanoman pelastuksesta ja ikuisen elämän toivosta, Kristuksen ristinkuolemasta ja ylösnousemuksesta. Samaan aikaan miljoonat eivät ole kuulleet sitä vielä kertaakaan. Teenkö mitään, jotta sanoma leviäisi? Haluan tehdä.
Onko vielä niitä, jotka haluavat lähteä? Onko vielä niitä, jotka haluavat lähettää? Haluan uskoa, että on. En voinut olla kirjoittamatta tätä. Jospa joku muukin syttyisi tai saisi vahvistuksen kutsulleen.
Kristiina Kunnas
Kirjoittaja oli Ristin Voiton ja Hyvän Sanoman toimittaja 1980–90-luvuilla. Nykyään hän on KD-lehden toimituspäällikkö.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...