Perjantai 29. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Joonas, Jouni, Joni, Joona, Jonne, Jonni

Totuuden jälkeisessä ajassa

Lopun aikojen tuntomerkeistä puhuessaan Jeesus nosti ensimmäisenä esiin disinformaation yleistymisen (Matt. 24:4). Merkillepantavaa Jeesuksen sanoissa oli se, että hän ennusti harhatiedon levittäjien tulevan omista joukoista ja puhuvan uskonnollista kieltä.

 

Huoli totuuteen pitäytymisestä on noussut monin tavoin esille myös viime kuukausien aikana. Erikoista tilanteessa on, että osa kristityistäkin on aktivoitunut levittämään salaliittoteorioihin pohjautuvaa harhatietoa ja kylvämään epäluottamusta yhteiskunnallisia instituutioita kohtaan. Näin he ovat vaarantaneet sitä perusluottamusta, jonka varassa demokraattinen yhteiskunta toimii.

 

KD-lehti ja puolueen puheenjohtaja Sari Essayah puuttuivat vuoden alussa tiukoin sanoin väärän tiedon levittämiseen. Essayah paheksui totuudenvastaisia väitteitä esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksesta ja koronarokotteesta. Hän varoitti valheellisten narratiivien ylläpitämisestä ja hämmästeli sitä, että tällaisia viestejä ovat lähetelleet myös koulutetut ihmiset.

 

Pohjoismaiden helluntaiyhteisöjen johtajat puolestaan huolestuivat muutama viikko sitten siitä, että erilaisten ”totuuksien” julistajat ovat aiheuttaneet levottomuutta seurakunnissa. Yhteisessä julkilausumassaan he kehottivat käyttämään harkintaa ja arvioimaan kyseenalaisia ilmestyksiä, profetioita ja salaliittoteorioita.

Jumalan nimissä esitettyjen epätotuuksien kielteisiä vaikutuksia on käsitelty lisäksi useissa Ristin Voiton pääkirjoituksissa.

 

Harhatiedon yleistyminen huolestuttaa myös IK-opistoa ja Suomen Helluntaikirkkoa. Ne aikovat järjestää loppukeväällä verkkoseminaarin, jonka teemana on ”Helluntailaiset totuuden jälkeisessä maailmassa”.

 

Jopa tulevat kuntavaalit herättävät kysymyksiä totuudesta. Ehdokaslistoilla näyttää olevan myös sellaisia kristittyjä, joiden poliittiset kannanotot heijastavat demokratian, perustuslaillisen oikeusjärjestelmän ja totuuden avointa vähättelyä. Sosiaalisen median sivustoilla esitetyt mielipiteet paljastavat selvän ristiriidan kristillisten arvojen ja poliittisten kannanottojen välillä. Ja jos ehdokas on nojannut harhatietoon somessa, miten kukaan voi olla varma siitä, ettei hän toimi samalla tavalla myös kotikuntansa valtuustossa?

Onneksi vaaleissa on kuitenkin ehdokkaina enemmän kristittyjä, jotka ovat viestinnässään osoittaneet totuudenmukaisuutta ja yhteiskunnallisten kysymysten laaja-alaista ymmärtämistä.

 

Yhteiskuntamme on kadottanut entistä selvemmin yhteisen, jaetun käsityksen objektiivisesta totuudesta. Myös uskovien maailmankuvat näyttävät irtaantuvan koko ajan toisistaan.

 

Tässä tilanteessa erityisesti meidän kristittyjen tulisi nostaa määrätietoisesti esiin vanha, jalo arvo: totuuden rakkaus. Ja meidän tulisi pyytää samaa, mitä jo Sakari Topelius tutussa virressään nöyrästi pyysi: ”Totuuden Henki, johda sinä meitä!”

 

 

Leevi Launonen

 

Kirjoittaja on Ristin Voitto -lehden emerituspäätoimittaja.



UUTISET