Maanantai 28. marraskuuta.
Nimipäivää viettää Heini, Sten

Tehkää opetuslapsia!

Jumala ei tee opetuslasta silmänräpäyksessä. Opetuslapseus on prosessi, joka kestää loppuelämän ajan, Pekka Perho kirjoittaa.
Jumala ei tee opetuslasta silmänräpäyksessä. Opetuslapseus on prosessi, joka kestää loppuelämän ajan, Pekka Perho kirjoittaa.

 

”Menkää ja tehkää opetuslapsia.” Nämä Jeesuksen sanat (Matt. 28:19) ovat seurakunnan tehtävän ytimessä. Jeesuksen sanojen mukaan opetuslapsia ei synny itsestään, vaan heidät täytyy tehdä. 

Jokaisella kristityllä on etuoikeus olla osa tätä prosessia. Sanat, jotka puhumme, somepäivitykset, joita mahdollisesti jaamme, ja kohtaamiset, joita meillä arjen keskellä on, voivat olla osa opetuslapseuttamista – uskon todeksi elämistä arjen keskellä. 

Päivittäisen elämisen lisäksi seurakunnat vaikuttavat määrätietoisesti ympärillään olevaan maailmaan järjestämällä tilaisuuksia ja tapahtumia, pitämällä kerhoja ja leirejä, mahdollistamalla pienryhmätoimintaa – ja niin edelleen. Kaiken tekemisen taustalla on Jeesukselta saatu tehtävä: tehkää opetuslapsia. 

 

Olen vuosien saatossa puhunut kymmenissä seurakunnissa eri puolilla maailmaa. Eri seurakunnat muotoilevat näyn eri tavoin. Johtoryhmät asettavat selkeitä tavoitteita, joita kohti seurakunta etenee yhdessä. Kaiken taustalla on kuitenkin kaikkia kristittyjä yhdistävä kutsumus: tehkää opetuslapsia. 

Seurakuntaelämä näyttää erilaiselta eri kulttuureissa. Muistan eteläafrikkalaisen vanhuksen, joka vaivoin asteli seurakuntasaliin kävelykeppiensä avulla, selkä kumarassa. Kun ylistysmusiikki alkoi, mies heitti keppinsä sivuun ja tanssi käytävällä leveä hymy kasvoillaan. Luulin todistavani ihmettä, mutta tilaisuuden loputtua mies otti jälleen kävelykeppinsä ja asteli ulos kirkosta, selkä yhtä kumarassa kuin sisään tullessa. Ilo ja tanssi oli luonnollinen osa miehen seurakuntakokemusta. 

Muistan myös kanadalaisen vanhuksen, joka istui hiljaa tutulla paikallaan kirkon takapenkillä. Kun mies aisti Pyhän Hengen läsnäolon, kyyneleet virtasivat hänen poskillaan, mutta muu ilme ei värähtänytkään, eikä takamus hievahtanut tukevalta takapenkiltä. Seurakuntakulttuurien välillä on eroja, mutta sama tehtävä yhdistää meitä kaikkia: tehkää opetuslapsia. 

 

Jumala ei tee opetuslasta silmänräpäyksessä. Opetuslapseus on prosessi, joka kestää loppuelämän ajan. Yksi parhaita paikkoja kasvaa opetuslapsena on pienryhmä, ihmisten yhteys. Pienryhmä on tarpeeksi pieni porukka, jossa jokaisella on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Vuorovaikutuksessa opimme toinen toistemme suhteesta Jumalaan, innostumme kasvamaan lähemmäksi Jeesusta ja muistamme tehtävämme: tehdä opetuslapsia. 

 

Ihmiset ovat erilaisia ja kulttuurit vaihtelevat. Nuoren aikuisten pienryhmä näyttää toiselta kuin eläkeläisten iltapäiväkokoontuminen. Perheellisten solu kokoontuu lasten ehdoilla, keski-ikäisten pienryhmässä voidaan kahvitella pidempään. 

Onneksi on kuitenkin rakennettu tukea antavia työkaluja, kuten Nouse ja Loista -työmuoto, joka vastaa pienryhmän tarpeeseen. Laadukkaat ja inspiroivat opetuskokonaisuudet voidaan hyödyntää kokoontumisissa vapaasti ja ilman minkäänlaisia maksuja. Nouse ja Loista -materiaali on luotu tukemaan seurakuntia ja yksilöitä ydintehtävässämme: tehdä opetuslapsia. 

 

Tutustu sarjoihin: nousejaloista.fi 

 

Pekka Perho 

 

Kirjoittaja johtaa Nouse ja Loista -työtä puolisonsa Neean kanssa. UUTISET