Tapahtumat ovat tekijöidensä näköisiä

Juhannukseen on aikaa noin kuusi kuukautta.

Paljastus kulisseista: Juhannuskonferenssi on muuttumassa. Kenttähuhujen mukaan silmiinpistäviä muutoksia olisi kaksi. Ensinnäkin tilaisuuksien ohjelmavastuussa on aiempia vuosia pienempi joukko. Ratkaisulla haetaan linjakkuutta ja sitä, että konferenssi voitaisiin kokea yhtenä kokonaisena tapahtumana sen sijaan, että neljän tapahtumapäivän aikana nähtäisiin parinkymmenen erilaisen tilaisuuden sikermä.

Toinen näkyvä muutos liittyy tapahtumassa olevien areenoiden määrään. Ne vähenevät ainakin yhdellä erään jonkinasteista kulttimainetta nauttivan teltan jäädessä tulevana vuonna kokonaan rakentamatta. Sen sijaan päälavan lisäksi tapahtumaan tulee aktiivinen iso kakkosareena – mihin, on vielä salaisuus.

Mistä pyrkimys linjakkuuteen johtuu? Muutoshalun taustalla saattaa olla se, että yhä useampi helluntailainen on tutustunut konferensseihin muualla maailmassa. Juhannuskonferenssia ei katsota enää samoilla kakkuloilla kuin ennen, vaikka eurooppalaisittain harvinaisesta helluntailaisten jättitapahtumasta ollaan syystäkin ylpeitä.

Kuka tahansa vastuunkantaja voi vahvistaa kokemuksen, ettei yksittäisillä kokouksilla ole samanlaista vaikutusta kuin kokonaisella tilaisuuksien sarjalla – ja näitä keskenään jonkinlaisessa sopusoinnussa olevia sarjoja haluttaisiin nyt tarjota.

Siirto seurakuntakenttään. Muutosintoon liittyy aina myös mittakaavavirheitä ja suoranaisia harhakuvitelmia. Yksi säännöllisesti kentällä vastaan tuleva illuusio on se, että esimerkiksi tapahtumiin voidaan pikku skarppaamisella ja viilaamisella luoda olennaisesti parempi anti kuin seurakunnassa arkena on.

Erityisesti markkinoinnin osalle kohdistuu liikaa toiveita. Kuvitellaan, että jos vain tapahtumien ulkoasu ja ennakkopöhinä saataisiin nykyistä vetävämmäksi, alkaisi kuin itsestään syntyä konferensseja, joihin kansa vaeltaa suurin joukoin innokkaan odottavaisina ja joista lähdetään kotiin sydän syttyneenä ja mieli virkistyneenä.

Tapahtumat ovat aina tekijöidensä näköisiä. Juhannuskonferenssin yksi hiljaisista tehtävistä on kertoa totuus helluntailaisen seurakuntakentän tilanteesta. Tämä totuus on nähtävissä talkoolaisten ikärakenteessa. Se kuuluu toiminnanjohtajien kolehtipuheissa. Se tuntuu tavallisen kävijän rintalastan kohdalla joukkoon kuulumisen tai porukasta pois lipumisen tunteena.

Toisaalta se näkyy nuorten intona, kun saa tavata uskovia ikätovereita kenties ainoita kertoja koko vuonna. Aikuinenkin huomaa, että tapahtumassa voi kokea olevansa vähän parempi versio omasta itsestään.

Niin; konferenssi synnyttää aina tunteita. Jos ei muuta, niin sen tunteen, ettei tunteita ole. Juhannuskonferenssissa näkyy helluntailaisuuden koko kuva.


Anssi Tiittanen

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimituspäällikkö.


3/2016

KolumniKristillinen usko ei myy. Tämä ei ole mikään ihmetyksen aihe. Nykyisessä kulttuurillisessa tilanteessa perinteinen kristillinen sanoma nähdään tiedollisesti hämäränä, koska siihen sisältyvät väitteet...
UutisetTiede ja Raamattu ovat vuosia näyttäneet olevan erimielisiä siitä, mistä vesi tuli alun perin maapallolle.

Raamatussa 1. Mooseksen kirjan 7. luvussa kuvataan, miten vedenpaisumuksen alkaessa ”...
UutisetBritannian poliisin tilastojen mukaan vihanilmaukset juutalaisia ja muslimeja kohtaan lisääntyivät selvästi vuonna 2015. The Washington Postin mukaan erilaisia väkivalta- ja häirintätapauksia näitä ka...
UutisetMalawissa Kalibu Academyn raamattukoulussa on tapahtunut vuosia hyväksikäyttöä, joka on sisältänyt niin seksuaalista häirintää kuin psyykkistä ja fyysistä kuritusta. Sitä ovat toteuttaneet koulun tämä...
UutisetKristittyihin kohdistuneet vainot olivat viime vuonna voimakkaampia kuin kertaakaan aiemmin modernina aikana, raportoi Open Doors USA -järjestö.

Järjestö julkaisi vuosittaisen World Watch List...
UutisetABC-huoltoasemilla on viime vuosina järjestetty häätilaisuuksia sekä hautajaisiin liittyviä muistotilaisuuksia. Kappelitiloista arkisempiin ympäristöihin siirtyneistä tilaisuuksista kertoi Ilta-Sanoma...
UutisetHymyn maassa loistaa evankeliumin valo.
UutisetKansainvälistä Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään jälleen 18.–25. tammikuuta. Tämän vuoden teema on ”Kutsuttu julistamaan Jumalan suuria tekoja”.

Rukousviikkoa varten Suo...
UutisetKatolilaisten mukaantulo radiojumalanpalvelukseen oli liikaa Pielaveden helluntailaisille.
UutisetEvankelis-luterilainen kirkko on nimennyt kaksitoista tunnettua suomalaista liikuntakummeiksi. Tarkoituksena on lisätä liikunnan osuutta seurakuntatyössä.

– Liikunta on oiva keino pitää huolta...
UutisetSuomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen pitää Suomen vapaakristillisen neuvoston ja Ekumeenisen Neuvoston yhdistämistä selvittämisen arvoisena asiana.

Suomen Baptistikirkko esit...
UutisetUusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela varoittaa pääkirjoituksessaan kristittyjä uskon tien molemmilla puolilla olevista ojista.

Ojista toisen, liberaaliteologian, ovat kristityt Nummelan...
PuheenaiheMiika Aalto ideoi ja toteuttaa tuoreita tapoja kertoa Jeesuksesta. “Aina ei tarvitse olla niin vakavaa – tämä on ilosanoma!” hän muistuttaa.
UutisetTeologia ja tieteellinen maailmankuva -seminaari veti viime viikon torstaina ja perjantaina Helsingin yliopiston 250-paikkaisen juhlasalin täyteen. Osa kuulijoista jäi seisomapaikoille.
...
UutisetJoulupuoti syntyi kotiäitien ajatuksesta uudistaa helluntaiseurakunnan perinteisiä myyjäisiä.
KolumniJuhannukseen on aikaa noin kuusi kuukautta.

Paljastus kulisseista: Juhannuskonferenssi on muuttumassa. Kenttähuhujen mukaan silmiinpistäviä muutoksia olisi kaksi. Ensinnäkin tilaisuuksien ohjel...
KolumniMinun suosikkifobiani – panterafobia – on valittu pelkästään sen perusteella, että se tuntuu huvittavalta: anopinpelko. Joillekin se saattaa toki olla traagista, mutta ne kolme vuotta, jotka minä ehdi...
PääkirjoitusRistin Voiton toimitus on parhaita näköalapaikkoja helluntailiikkeen yhteisölliseen elämään. Myös erilaiset jännitteet ja ristiriidat ovat viikoittain läsnä toimituksen arjessa.

Isoa kuvaa kats...
UutisetSiinä missä moni tyytyy perinteiseen piparkakkutaloon, Marika Löfgren muovailee taikinasta paloaseman, saunan tai vessan.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan