Syyllistä metsästämässä

Toimin puolitoista vuotta vastaanottokeskuksen johtajana Saarijärven Kolkanlahdessa. Keskuksen perustaminen pienelle paikkakunnalle oli itsessään jo haastava kokemus. Kaupunkilaiset jakautuivat nopeasti kolmeen ryhmään. Pienet ääripäät vastaan ja puolesta ja sitten se suuri ryhmä, joka ei tiennyt, mitä ajatella asiasta.

 

Sanailu keskustelupalstoilla kävi kuumana. Syyllisiä etsit­tiin kaikkeen mahdolliseen. Samaan aikaan kävi kova jupina paikallisten mopopoikien häiritsevästä ajelusta keskustassa. Unohtumaton kommentti keskustelupalstalla tähän bensiinin­katkuiseen ongelmaan oli: ”No, tästä asiasta ei Kuosmasta vissiin voida syyttää!”

 

Niissä tunnelmissa istuin alas ja aloin etsiä syyllistä. Tällainen satiirinen teksti on talletettu koneelleni 1.12.2016.

 

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun sellainen pakolaisen näköi­nen kaveri istui väärässä paikassa väärään aikaan, vääränlainen ilme kasvoillaan ja liian hienot kengät jalassaan. Miten tässä näin kävi?

 

Syypää tähän on sen Kolkanlahden vastaanottokeskuksen hen­kilökunta. Tämä kaveri on varmasti sieltä karannut. Tai oikeastaan syyllinen kaikkeen taitaa olla se Kuosmanen, kun se on kuitenkin sen keskuksen johtaja. Sittenkin SPR on syyllinen, kun se on tuo­nut niitä pakolaisia Suomeen oikein tuhansittain.

 

Ei kun luulen, että syyllinen on se Saarijärven kaupunginjohtaja, kun ei pistänyt Saarijärven rajoja kiinni ajoissa. Tai eihän se mi­tään itse voi päättää, vaan syyllisen on oltava liian lepsu kaupun­ginvaltuusto, joka antoi luvan kaikkeen tähän maahanmuuttoon. Niin ja tietysti viime kädessä todellinen syyllinen on sen entisen kirkkoherran johtama kaupunginhallitus.

 

Mutta kyllä se kansliapäällikkö Nergin Päivi on kaikkien syyllisten äiti, sekä koko hänen johtamansa Maahanmuuttovirasto. Ei, kyllä sitä Nerkkiä kuitenkin ministeri Risikko käskyttää, tai silloin vuosi sitten se oli se Orpo-poika, joka sotki kaiken. Ei kun ehkä syy onkin maamme hallituksen ja erityisesti Sipilän, joka kutsui pakolaisia oikein omaan taloonsa. Niin, ja sen puolueen, joka petti äänestäjät lupaamalla vähentää maahanmuuttoa, mutta juuri toisin kävi. Ei, kyllä EU on kuitenkin kaiken pahan alku, ja tietysti Ruotti, kun ne kerran melkein kaikki tuli tänne sitä kautta.

 

Ai niin, lähettihän Venäjäkin niitä tänne tuhansittain Ladoilla ja polkupyörillä. Hetkinen, kyllä ne ihmissalakuljettajat ovat pahimpia syyllisiä. Ja se Turkin itsevaltias presidentti, joka salli ne kumiveneet. Ei, kyllä todellinen syyllinen on ISIS ja se Syyrian periksiantamaton presidentti. Nehän tämän sodan ovat aikaan saaneet.

 

Tässä vaiheessa voidaan mennä sen väärässä paikassa istuvan pa­kolaisen näköisen kaverin luokse ja kysyä, kuka on hänen mieles­tään syyllinen. Sormi varmaan osoittaisi ihan toiseen suuntaan: shiiat, sunnit, arabikevät, Venäjä, USA, öljy, Saddam, Al-Qaida, ISIS…

 

Kuka lopulta on syyllinen? Minä huomaan löytäneeni sen myös itsestäni. Se suuri piru on itsekkyys.

 

 

Tomi Kuosmanen


Kirjoittaja on maahanmuuttoasioiden parissa työskentelevä Jyväs­kylän helluntaiseurakunnan oto-pastori.
40/201

Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa