Saavuttaminen ei riitä

Yksi seurakunnan kohtaamista haasteista nykypäivänä on urbanisaatio eli kaupungistuminen. Urbaani on erilaisuutta tiheässä. Kaupungit ovat paikkoja, joihin pakkautuu paljon erilaisuutta. Ne ovat kuin maailma pienoiskoossa. Kulttuurit, uskonnot, kielet ja erilaiset alakulttuurit asuvat rinta rinnan tai omissa lähiöissään. Urbaani ei rajoitu kaupunkiin. Sen elämäntapa ja kulttuuri leviää kaikkialle.

 

Kymmenen vuoden sisällä 80 prosenttia eurooppalaisista asuu kaupungeissa. Vaikka kaupunkeihin tullaan rikastumaan, niissä myös köyhyys korostuu. Vuonna 2014 miltei neljäsosa Euroopassa eli köyhyys- tai syrjäytymisvaarassa. Kaupungeissa vaara on suurin. Globaalisti urbaanien köyhien parissa myös uskonnollisuus vähenee. Korostunut perinteisestä uskonnollisuudesta luopuminen on ilmeistä myös vaikkapa Helsingin alueella.

 

Kaupunkeja ja urbanisaatiota ei voi ohittaa, kun mietitään seurakunnan elämää ja tulevaisuutta. Seurakunnan roolia urbaanissa ympäristössä pohdittiin Visio-konferenssin paneelikeskustelussa huhtikuussa Tampereella. Haastattelin aiheesta IK-opiston opettajaa Markku Ojaniemeä, pastori Jaakko Pasasta, kasvatustieteilijä Katja Castilloa sekä muusikko Roni Lempiäistä.

Ojaniemi muistutti, että kristinusko on urbaani ilmiö. Antiokiassa oli 63 prosenttia enemmän ihmisiä neliökilometrillä kuin Tampereella. Paavali ajatteli kaupungit sopivaksi ympäristöksi sanomalleen. Urbaani on mahdollisuus.

Panelistit kertoivat kohdanneensa lupaavia esimerkkejä urbaanista seurakunnasta. Lempiäinen mainitsi tarpeisiin vastaamisen. Äiti–lapsipiirit, ruokajako ja käytännön apu maahanmuuttajille ovat mainioita esimerkkejä. Pasanen muistutti köyhäinavun olleen osa seurakunnan toimintaa jo Apostolien teoissa. Tässä ollaan Suomessakin aktiivisia.

 

Castillon mukaan aikamme kiireinen elämänmeno tekee ihmisistä kasvotonta massaa. Kaupungeissa on paljon yksinäisyyttä, ja tällaisessa maailmassa tehtävämme ytimeen tulee yksilön kohtaaminen.

Suomessakin on merkkejä yhteiskunnan kylmenemisestä. Castillon mukaan ihmiset eivät hakeudu enää kovin mielellään hoiva-alalle, koska se koetaan raskaaksi. Roolimme kristittyinä on taistella kylmyyttä vastaan. Olemme vastakertomus, sanoi Castillo. Kerromme ihmiselle, ettet ole kaupungin tusinatavaraa, vaan olet ainutkertainen.

 

Urbaani todellisuus odottaa, että löydämme identiteettimme lähetystyöntekijöinä. Ojaniemen mukaan ihmiset eivät ole muuttuneet kahdessa tuhannessa vuodessa. Alkuseurakunnan piiriin tultiin kahdesta syystä: rakastavan Jumalan ja ikuisen elämän tähden. Tätä kaipaa myös urbaani ihminen. Asiasta ei saa tehdä liian teknistä. Ytimessä on edelleen yksilön kohtaaminen.

Ojaniemen mukaan ”meidän tehtävämme ei ole saavuttaa ihmisiä. Tehtävämme on OLLA ihmisiä toinen toisillemme”.

Visio-konferenssin tallenteita voi katsoa UskoTV:ltä ja Tampereen helluntaiseurakunnan YouTube-kanavalta.

 

Jarkko Lindqvist

 

Kirjoittaja on Tampereen helluntaiseurakunnan seurakuntapastori ja nuorisotyön johtaja.
20/2021

KolumniSuomesta on yllättäen tullut kolkka, jossa etsitään ratkaisua maailmanlaajuisesti kiinnostavaan kysymykseen: missä menevät sananvapauden rajat?
Suomalaisen on vaikeaa kuvitella elämää ilman s...
KolumniYksi seurakunnan kohtaamista haasteista nykypäivänä on urbanisaatio eli kaupungistuminen. Urbaani on erilaisuutta tiheässä. Kaupungit ovat paikkoja, joihin pakkautuu paljon erilaisuutta. Ne ovat k...
PääkirjoitusKirkkovuoden pyhistä juuri helluntai on se, joka aiheuttaa usein kahdenlaisia tuntoja. Toisaalta sen sanoma innostaa ja rohkaisee, mutta samalla se ikään kuin pakottaa kohtaamaan hengelliset ”puut...
73-vuotias Pauli Karppinen vastaa haastattelupyyntööni heti myöntävästi, sillä hän haluaa olla aina valmis vastaamaan jokaiselle, joka kysyy, mihin hänen toivonsa perustuu. Juuri siitä t...
Meidän tulee kunnioittaa ja arvostaa Henkeä Jumalana, sillä hän ei ole vain kokemus Jumalasta vaan Jumala itse.
Moni muistaa herkän ja persoonallisen evankelista Kaino Pitkäsen, joka kierteli saarnamatkoilla Suomessa. Hän iloitsi kutsumustyöstään, mutta itki perheensä onnettomuutta.
UutisetKokoontumisrajoituksista huolimatta kesäleirejä suunnitellaan seurakunnissa täyttä vauhtia, sillä on helpompaa perua leiri tilanteen mahdollisesti huonontuessa kuin suunnitella se nopeasti.
J...
ArviotHanna Kivisalo: Jonain päivänä ymmärrät. Enostone 2021. Sid. 111 s.


Hanna Kivisalon Sekunnit ja tunnit -tekstejä voidaan pitää jonkinlaisena nykyaikaisen kirjallisen tuotann...
NäkökulmaKristillisen kirjallisuuden tärkein tehtävä on sama kuin Kirjojen kirjan, Raamatun: tuoda meidät Kristuksen yhteyteen ja kasvattaa hänen kaltaisuuteensa.
Hyvä hengellinen kirja avaa Raamatun...
UutisetKirkkojen menneisyyteen kuuluu syrjintää ja vainoja. Siihen sisältyy kuitenkin myös evankeliointia ja lähetystyötä. Mutta mikä onkaan naapurimaan herätyksen salaisuus?
Ennen pandemian alkua T...
UutisetBreaking Bad -näyttelijä Todd Terry kehottaa kristittyjä olemaan valveutuneita, kun Hollywoodin tarjonta ”pimenee yhä”.
Terryn mielestä uskovien ...
PikavisiittiKeski-Suomen helluntaiseurakuntien koulupastori Riikka "Riksu" Siltala tahtoisi olla nuorille se aikuinen, jollaista itse olisi tarvinnut nuorena.


Luonteeltani olen keskisuomalaist...
UutisetUsein ajatellaan, että Jumala ei kiinnosta nuoria. Saksalaisen Bild-lehden julkaisema tutkimus todistaa toisin.
Vaikka monien kirkkojen jäsenmäärä putoaa Saksassa, Insa-viraston johtaman t...
UutisetViime kesältä peruuntunutta Retro 70s–80s -tapahtumaa puuhataan jälleen, nyt uudistuneella ohjelmalla. Elokuun alussa 7.–8. päivänä järjestettävän ”entisten helluntainuorten festivaalin” lipunmyyn...
UutisetHelluntailainen Aikamedia ja Suomen Raamattuopiston säätiön omistama Perussanoma julkaisevat yhteisen kirjojen tuotekuvaston.
UutisetKansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) ja Lähetyshiippakunnan dekaani Juhana Pohjola kertovat YouTubessa valmistautuvansa vuosien oikeusprosessiin. Molempia syytetään kii...
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja