Torstai 1. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Teemu, Nikodemus, Rabbe

Rikkautta jakamassa

Jeesus opetti jatkuvasti rikkaille suoraan, että heidän täytyy jakaa köyhille omastaan. Älkää rikastuko aineellisesti, vaan rikastukaa hengellisesti, Eveliina Hokkanen kirjoittaa.
Jeesus opetti jatkuvasti rikkaille suoraan, että heidän täytyy jakaa köyhille omastaan. Älkää rikastuko aineellisesti, vaan rikastukaa hengellisesti, Eveliina Hokkanen kirjoittaa.

(10.5.2023) Jeesus tarttui evankeliumeissa useita kertoja kysymykseen omistamisesta ja jakamisesta. Jeesus ohjasi ihmisiä myös suoraan liittyen varallisuuteen, kun rikkaat henkilöt tulivat kysymään, mitä heidän tulisi tehdä seuratakseen Jeesusta. Sen lisäksi Jeesus ohjeisti kansaa siitä, miten heidän tulisi jakaa omastaan ja antaa sille, joka pyytää. 

Ajatus oli, ettei rikkautta saanut kerätä vain itselleen, vaan se oli tarkoitettu jaettavaksi muille. Nämä olivat todella suuria sanoja erityisesti köyhille ihmisille, jotka olivat tottuneet siihen, että Rooman valtio riisti heiltä, eikä heidän pyyntöihinsä vastattu. Tämä olikin yksi syy siihen, miksi suuri osa Jeesuksen seuraajista oli köyhiä.

 

 

    Sitä ei saanut kerätä vain itselleen, vaan se oli tarkoitettu jaettavaksi muille.

 

Itsestäni tuntuu usein siltä, että meillä länsimaissa korostetaan hyvin päinvastaista ajatusta. Kun saat omaisuutta, varallisuutta tai koulutusta, sinun tulee nauttia siitä itse. Olet ansainnut sen hyvän, minkä eteen olet tehnyt töitä. Olisi epäreilua, jos nyt tästä työnteosta ja rehkimisestä joutuisi jakamaan toisille, jotka eivät ole niin paljon kouluttautuneet tai käyttäneet aikaansa sekä rahaansa oman menestyksensä eteen. Jos ihminen taas ei ole tehnyt töitä oman vaurastumisensa eteen, heiltä odotetaan hyväntekeväisyyttä enemmän kuin työssä menestyneiltä ihmisiltä. 

 

Jeesuksen opetukset kuitenkin ravistelevat tätä käsitystä. Hän opetti jatkuvasti rikkaille suoraan, että heidän täytyy jakaa köyhille omastaan. Älkää rikastuko aineellisesti, vaan rikastukaa hengellisesti. Ymmärtäkää, että kaikki varat ovat lopulta katoavaa ja kaikki hyvä on Jumalalta lahjaksi saatua. Jakakaa tästä siis toisille. 

 

Olen usein miettinyt, mitä tapahtuisi, jos edes me kristityt ymmärtäisimme, miten suurta siunausta me olemme saaneet. Jos olemme saaneet koulutusta, rahaa tai omaisuutta, olemme saaneet siunauksia, jotka on tarkoitettu jaettavaksi eteenpäin: jaettavaksi niille, joilla ei ole, ja annettavaksi kysyvälle, etsivälle ja vähäosaiselle. 

Tarkoittipa tämä tiedon jakamista, rahan antamista tai omaisuuden lainaamista tai jopa sen lahjoittamista, kuinka paljon enemmän meillä voisi olla hyvinvointia ympärillämme, jos toteuttaisimme tätä? Kuinka paljon kutsuvammiksi seurakuntamme voisivat muodostua, jos olisimme rohkeammin antamassa omastamme? Kuinka paljon aidommalta Jumalan Valtakunnan sanoma voisi näyttäytyä, jos se näkyisi konkreettisina tekoina? 

 

Jeesuksen seuraajien joukko muodosti tiiviin yhteisön. Yksi syy tähän oli Jeesuksen opetus jakamisesta. Kun saa olla yhteisössä, jossa jaetaan omasta, elämästä, tunteista, ajatuksista ja varoista, se saa aikaan yhteyttä ja välittämistä. 

Olisiko meidän aika opetella antamaan myös omasta elämästämme ja yltäkylläisyydestämme toisille? Voisiko se olla rakentamassa Jumalan valtakuntaa, jossa voidaan niin henkisesti kuin fyysisesti paremmin? Voisiko se tehdä seurakunnistamme enemmän yhteisöllisiä, jos yksi keskeisistä seurakunnan arvoista liittyisi omastamme jakamiseen? 

 

Eveliina Hokkanen 

 

Kirjoittaja on Ivalon helluntaiseurakunnan pastori ja kirjailija. UUTISET