Torstai 28. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Armas

Rakaskin leiripaikka voi olla raskas - Omasta leirikeskuksesta luovutaan, jos se osoittautuu toiminnan kannalta puutteelliseksi, tai sen ylläpitäjiksi ei enää löydy vastuuhenkilöitä

Tampereen helluntaiseurakunnan Vartit eli 3.-6. -luokkalaiset leireilivät heinäkuun alussa Kukkolan leirikeskuksessa. - Keskus on kesän ajan aivan täynnä, pastori Tapani Varuhin kertoo. - On hyvä, että meitä on kaksi seurakuntaa, Tampere ja Helsingin Saalem, kantamassa vastuuta keskuksesta.  (Anssi Tiittanen)
Tampereen helluntaiseurakunnan Vartit eli 3.-6. -luokkalaiset leireilivät heinäkuun alussa Kukkolan leirikeskuksessa. - Keskus on kesän ajan aivan täynnä, pastori Tapani Varuhin kertoo. - On hyvä, että meitä on kaksi seurakuntaa, Tampere ja Helsingin Saalem, kantamassa vastuuta keskuksesta. (Anssi Tiittanen)

Anssi Tiittanen


Helluntaiseurakuntien omistuksessa on Suomessa yhä kymmeniä leirikeskuksia, mutta suunta on ollut selvä: monet seurakunnat luopuvat keskuksista.

Viime vuosina omasta leiripaikasta ovat eri syistä luopuneet helluntaiseurakunnista ainakin Hämeenlinna, Seinäjoki, Helsingin Lähetysseurakunta ja Fila Helsinki -seurakunta.

Myös Jyväskylän helluntaiseurakunta myy tällä hetkellä omaa keskustaan pois, ja Porin helluntaiseurakunta ei käytä enää omaa keskustaan lapsi- ja nuorisotyössä.

 

      ”Sitä mukaa kun paikat menevät huonoon kuntoon,

       kiinnostus vain vähenee.”

 

 

Porin ratkaisuun on vaikuttanut keskuksen vanheneminen.

– Lastenleirien vaatimustaso esimerkiksi keittiön ja hygieniatason osalta on noussut vuosi vuodelta, pastori Petri Harjula kuvailee.

Rantaniemen leirikeskukseen on esimerkiksi täytynyt tuoda juomavesi kanistereissa. Tiskausvesi on lämmitetty padassa.

– Keittiöhenkilökuntaa tällaisiin oloihin on ollut jo pitkään vaikeaa saada. Niin kauan kuin oli ihmisiä, jotka sopeutuivat keittiötä käyttämään, leirejä voitiin järjestää.

Harjulan mukaan ”aika ajoi Rantaniemen ohi”.

– Keskusta pitäisi uudistaa, mutta siihen menisi valtavan paljon rahaa. Koska on olemassa muita hyviä paikkoja, käytämme niitä.

Viime vuosina Porin leirit on järjestetty Vammalan helluntaiseurakunnan Leirikartanossa.

 

Jyväskylän helluntaiseurakunnassa pidetään nyt viimeistä kesää leirejä omassa leirikeskuksessa, joka sijaitsee Toivakassa.

– Keskuksen kohtaloa on pohdittu viimeiset kymmenen vuotta, seurakunnan hallituksen puheenjohtaja Ari Kuisma kertoo.

– Keskukselle on kertynyt paljon korjausvelkaa. Jos siitä haluaisi nykyajan vaatimukset täyttävän paikan, keskukseen täytyi panostaa paljon.

Kuisman mukaan leirikeskuksen käyttöaste on ollut viimeisinä vuosina matala. Omien leirien lisäksi muut seurakunnat eivät ole olleet sitä kiinnostuneita vuokraamaan.

Hallitus sai keväällä seurakunnankokoukselta luvan laittaa keskus myyntiin. Vakavasti otettava ostajaehdokaskin on jo löytynyt.

 

Monilla paikkakunnilla keskuksesta luopumiseen on ollut vaikuttamassa se, ettei keskuksen ylläpitotyöhön ole enää helppoa löytää osaavia vapaaehtoisvoimia.

– Ja sitä mukaa kun paikat menevät huonoon kuntoon, kiinnostus vain vähenee, Ari Kuisma kuvailee tilannetta Jyväskylässä.

Myös vesistö saattaa osoittautua rajoitteelliseksi nykyaikaisten leirien järjestämiseen.

– Järvellä ei saa ajaa moottoriveneellä tai esimerkiksi vesiskootterilla, Petri Harjula kertoo Rantaniemen tilanteesta.

 

Porissa ei Petri Harjulan mukaan kuitenkaan ole näköpiirissä, että omasta leirikeskuksesta luovuttaisiin, vaikka siellä nykyisin järjestetään lähinnä aikuisten toimintaa kuten äijäleirejä.

– Onhan se monelle hyvin rakas paikka. Siellä on tultu uskoon ja täytytty Pyhällä Hengellä.

– Yllättävän vähän on kuitenkaan tullut sellaista palautetta, jossa ei ymmärrettäisi keskukseen liittyviä realiteetteja.

Ari Kuisman mukaan myös Jyväskylässä omaan vanhaan leirikeskukseen liittyy tunteita seurakuntalaisten keskuudessa.

– Sehän tässä on vaikeinta. Virallisesti kukaan ei ole kyseenalaistanut leirikeskuksen myyntiä, mutta etenkin entiset nuoret muistelevat keskusta nostalgisena ja osa harmittelee tilannetta.

Toivakan keskus on ollut seurakunnan käytössä 1970-luvulta asti.

– Etenkin ne jotka ovat käyttäneet keskusta nyt parikymmentä vuotta, katsovat asiaa niin, että aikansa kutakin. Lasten ja nuorten parissa tehtävä työ merkitsee heille enemmän kuin omat muistot.

 

 

Isompiin keskuksiin on tulijoita

Helluntaiseurakunnilla on muutamia leirikeskuksia, joihin on syytä tehdä varaus hyvissä ajoin.

Kouvolan helluntaiseurakunnan Suviranta ei vastuuhenkilö Henry Jokivuoren mukaan ole kuitenkaan ainakaan vielä saanut osaansa siitä, että muut seurakunnat olisivat keskuksistaan luopumassa.

– Ei ole tarvinnut sanoa ei kenellekään kyselijälle. Vuokraajia on samalla tavalla kuin muinakin vuosina.

Kesäleirikaudella on Jokivuoren mukaan jopa vapaana yksi viikko vielä haastatteluhetkellä.

Helsingin Saalemin ja Tampereen helluntaiseurakunnan omistama Kukkolan leirikeskus sen sijaan joutuu oman toiminnan vilkkauden vuoksi torjumaan vuokrauskyselyt kesälle.

– Viimeksi eilen kysyttiin, olisiko vapaata aikaa. Emme kuitenkaan voi ottaa vuokralaisia, koska omaa toimintaa on koko kesäksi, pastori Tapani Varuhin kertoo.

Muita suosittuja helluntaiseurakuntien keskuksia ovat muun muassa Lahden Kotiranta, Turun Kupiluoto, Kaarniemen toimintakeskus Kotkassa, Kokkolahti Evijärvellä sekä Ivalon helluntaiseurakunnan Ukontupa. (AT)



UUTISET