Periytyykö lähetysrakkaus?

Toimitustyössä vilisee paljon nimiä. Kun dataa helluntailaisten projekteista ja tekemisistä virtaa lehteen, useimmiten nimet eivät liity mitenkään toisiinsa – paitsi maaliskuisen Tellus-lähetyskonferenssin kohdalla.


Kun konferenssia koti- ja ulkomailta toteuttaneita ynnäili yhteen, paljastui jotakin mielenkiintoista. Monen toteuttajan taustalta löytyi pidempi historia sille hengelliselle tehtävälle, jossa kukin toimi. Heidän elämässään oli vaikuttanut pastori-isiä, lähettivanhempia, hengellisen työn pioneereja, auttamiselle vihkiytyneitä, tai kokonaisia lähettisukuja.

Havainto liittyy myös hengelliseen työhön yleensä. Näyttää nimittäin siltä, että jos henkilön vanhemmat tai isovanhemmat olivat löytäneet ja täyttäneet paikkansa Jumalan työssä, heidän esimerkkinsä vaikuttaa. Kun vanhemmat ovat aidosti sitoutuneet Jumalan päämääriin – joko palkasta tai palkatta, näkyvästi tai taustalla – sitoumus siirtyy ainakin osalle heidän jälkeläisistään.

 

Periytyykö siis lähetysrakkaus? Ja mitä se edes on? Periytymisen osalta Jumalaa palvelevat perhekunnat viittaavat varmasti mieluummin Jumalan armoon. Monesti jalo kutsumus voi tuntua jättävän jälkeensä lähinnä raunioita, eikä oma omistautuminen Jumalan käyttöön välttämättä heijastu lasten elämään samansuuntaisina valintoina.

Mutta kaiken keskellä Jumala on armollinen. Hän kuulee vanhempien rukoukset, ja hänellä on omat, korkeammat tiensä aikatauluineen. Hän voi jatkaa työtään suvuissa ja niiden kautta, vaikka ihmiset olisivat jo menettäneet toivonsa.

 

Lähetysrakkaus taas on jo sanana pulmallinen, koska se yhdistetään usein vain vieraisiin maihin. Tämä tekee lähetysrakkaudesta harvojen hommaa ja jättää ulkopuolelle ison joukon niin sanottuja tavallisia uskovia. Kuitenkin Jeesus käski lähetyskäskyssään (Matt. 28:18–20) tehdä opetuslapsia. Ja sitähän Suomen seurakunnissakin tehdään kaiken aikaa.

Niinpä myös suomalainen seurakuntatyö, sekä sen ja lähetystyön tukeminen tavalla tai toisella, kuuluu mielestäni lähetysrakkauteen. Lähetysrakkaus voi valloittaa jokaisen. Se on sitä, että antaa tietoisesti Jumalalle luvan käyttää elämäänsä muiden hyväksi, sijainnistaan riippumatta.

 

Myös se, miten näemme ympäristömme, voi vaatia päivittämistä. Hengellinen työ Suomessakin muistuttaa näet yhä enemmän lähettien todellisuutta kaukomailla.

YWAMin lähetystyöntekijä Henri Hermunen herättelee uskovia tähän Wycliffen nettisivuilla. Hän huomauttaa, ettei Suomi ole enää yhteisesti jaettujen kristillisten arvojen pohjalta pyörivä yhteiskunta, vaan lähetystyössä tutut kulttuurietäisyydet pitää ylittää myös täällä, jotta evankeliumi tavoittaa suomalaiset.

Hermunen kirjoittaa: ”Meidän on hyväksyttävä, että kaikki yrityksemme viestiä evankeliumia länsimaisessa kontekstissa ovat nyt kulttuurien välistä viestintää. Meidän on opittava katsomaan suomalaista kulttuuria lähetystyöntekijän silmin.”

 

Ruut Ahonen

 

Kirjoittaja on Aikamedian toimituspäällikkö.
15/2021

UutisetElämän solmukohdissa ja toivon löytämisessä tarvitaan usein tukea, ymmärrystä ja empaattista rinnalla kulkijaa.
PääkirjoitusIhmiskunnan terveys on kohentunut valtavin harppauksin sitten rokotteiden keksimisen. Rokotteet vahvistavat ihmisen immuunipuolustusta sitä uhkaavia virushyökkäyksiä vastaan. Lääketiede vähentää s...
NäkökulmaPerinnöt ovat merkittävä tuki monen järjestön ja seurakunnan toiminnalle. Korona-aika on osoittanut, että yhä useampi suomalainen haluaa tukea järjestöjen työtä testamentilla.
Oman elämän suu...
KolumniToimitustyössä vilisee paljon nimiä. Kun dataa helluntailaisten projekteista ja tekemisistä virtaa lehteen, useimmiten nimet eivät liity mitenkään toisiinsa – paitsi maaliskuisen Tellus-lähetyskon...
UutisetPienkokoontumiset helpottavat yhteen tulemisen ikävää jo eri puolilla Suomea.
PikavisiittiHelena Saarijärvi saa toteuttaa opettajan taipumuksiaan YouTube-videoilla, joissa esimerkiksi laitetaan ruokaa, askarrellaan ja leivotaan.
UutisetVauhdikkaalle ja elämänmyönteiselle musiikille on aina oma paikkansa.
UutisetBrittikaupunki Blackpool poisti kristillisen Festival of Hope -tapahtuman bussimainokset vuonna 2018 vuorokausi niiden laittamisen jälkeen, koska väki piti...
ArviotOhuella langalla (Blå tunna linjen). Ohj. Anders Hazelius, käsik. Cilla Jackert. Rooleissa mm. Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan. Anagram Film 2021
Ohuella l...
Kristittyinä olemme lähettiläitä, Jumalan hyvän sanoman eli evankeliumin eteenpäin viejiä.
UutisetHiekka aivosyöpäpotilaan tiimalasissa hupenee. Alex Jullella on rauha.
UutisetSuomen Evankelinen Allianssi (SEA) järjestää 17. huhtikuuta Avaa ovi lapselle -webinaarin kakkososan. Webinaari on tarkoitettu lapsityöntekijöille ympäri Suomea. ...
UutisetJeesuksen elämänvaiheisiin keskittyvästä tv-sarja Chosenista on alettu esittää toisen tuotantokauden jaksoja.
Toisen kauden kuvaaminen alkoi Yhdysvaltain Utahissa viime syyskuuss...
MuutMeidän ei tulisi olla sokeita erilaisille Jumalalta saaduille lahjoillemme, erityisesti eläinhahmoihin viehättynyt taiteilija sanoo.
Uutiset”Kiitos monipuolisesta kanavatarjonnasta. Jalat maassa ja sydän taivaassa läheteillä puheissa.” ”Sain lisää intoa lähetystyöhön. Haastattelumuotoiset kanavat olivat hyviä.”
Muun muassa tällaist...
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja