Perjantai 19. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Pälvi, Pilvi, Bernhard, Bernt

Omistautumisen voima

Jatkuva Jumalan yhteydessä eläminen on myös ainut täydellisen omistautumisen muoto, jossa ei ole kielteisiä sivuvaikutuksia, Elina Rautio.
Jatkuva Jumalan yhteydessä eläminen on myös ainut täydellisen omistautumisen muoto, jossa ei ole kielteisiä sivuvaikutuksia, Elina Rautio.

Maailma on täynnä ihmisiä, jotka ovat omistaneet elämänsä politiikalle, tieteelle, taiteelle – tai vaikkapa seurakunnalle – mutta laiminlyöneet samalla terveyttään tai kaikkein lähimpiään. He ovat saavuttaneet paljon, mutta hinta on ollut kova. 

Myös Raamattu kehottaa omistautumaan yhdelle asialle – Jeesuksen seuraamiselle. Tällainen omistautuminen ei kuitenkaan tarkoita elämänsä uhraamista uskonnollisille harjoituksille tai seurakunnan toiminnalle vaan suhteelle. 

1600-luvulla elänyt karmeliittamunkki Veli Laurentius kiteyttää elämäntavan Jumalan läsnäolon harjoittamiseen. ”Ei ole mitään ihanampaa tapaa elää maailmassa kuin olla jatkuvassa yhteydessä Jumalaan”, hän kirjoittaa Jumalan läsnäolon harjoitus -teokseen (Päivä 2006) tallennetussa kirjeessään. Laurentius kuvaa Jumalan rakastamista ensisijaiseksi ammatiksemme, johon keskittyessämme saavutamme tarkoituksemme.

 

 

     Samana vuonna jokin kuitenkin muuttui.

 

Vastaavanlaisesta elämäntavasta kertoo pastori John Burke kirjassaan Mielen muutos (Päivä 2012). Hän kirjoittaa Frank Laubachista, joka eli elämänsä ensimmäiset neljäkymmentäviisi vuotta tavallista kristityn elämää. Täyttäessään 46 vuonna 1930 Laubach kirjoitti päiväkirjaansa: ”Enää ei tunnu siltä, että minulla on elämä edessä, kuten vielä muutama vuosi sitten. Osa on jo takanapäin – ja kurja, köyhä osa onkin, niin paljon alle sen, mitä olin haaveillut – –.” 

Samana vuonna jokin kuitenkin muuttui. Laubachin kuollessa neljäkymmentä vuotta myöhemmin hänen vaikutuksensa oli levinnyt ympäri maailman: mies oli kirjoittanut yli viisikymmentä kirjaa ja kehittänyt Each One Teach One -lukutaitokampanjan, jonka avulla on opetettu lukemaan kymmeniä miljoonia ihmisiä. 

Laubachin päiväkirja paljastaa muutoksen syyn: ”– – olen alkanut elää kaikki valveillaolohetkeni kuuntelemalla tietoisesti sisäistä ääntä kysellen lakkaamatta: ’Mitä sinä, Isä, haluat juuri nyt?’ On selvää, että juuri näin Jeesus toimi kaiken päivää, päivittäin.” 

 

Nämä esimerkit vahvistavat sitä raamatullista viestiä, että ihminen on luotu Jumalan yhteyteen. Ihminen löytää syvimmän tyydytyksensä vain suhteessa Jumalaan, ja siinä hän myös kantaa hedelmää. 

Jatkuva Jumalan yhteydessä eläminen on myös ainut täydellisen omistautumisen muoto, jossa ei ole kielteisiä sivuvaikutuksia. Veli Laurentiuksesta kerrotaan, että hän teki luostarin keittiössä kahden ihmisen työt mutta ei koskaan vaikuttanut hätäiseltä. Häntä luonnehdittiin harvinaisen viisaaksi ja rakastavaksi ihmiseksi, jonka sanat ”olivat niin ihania ja innoittivat niin suuresti kuulijoita, että he lähtivät pois läpikotaisin Jumalan rakkaudesta vakuuttuneina”. 

Tällainen voima on omistautumisella, kun sen kohde on oikea. Ja tällaiseen elämään kutsutaan myös kaikkia Frank Laubachin tavoin elämäänsä pettyneitä. 

 

Elina Rautio 

Katso lisätietoa rukoushaasteesta .

 

Kirjoittaja on Aikamedian toimittaja, joka haastaa Kutsumushautomo-podcastissaan pysymään vuoden 2023 alussa 31 päivää jatkuvasti yhteydessä Jeesukseen.


 



UUTISET