”Äänellään se lintukin laulaa”, sanoo sananlasku. Olemme taas kuulleet monenlaista lintujen liverrystä. Ne erottuvat toisistaan omina, tunnistettavina ääninään muodostaen yhdessä eräänlaisen luonnon sinfonian. Se ei soi huolella harkittujen nuottien mukaan. Se on toisenlaista taidetta, jossa on ihan omanlaistansa särmää.
Ihmisen laita on toisin kuin linnun. Omaa ääntä ei aina ole helppo löytää. Neljännesvuosisata sitten puheoppia opiskellessani lausui puhetekniikan opettaja mittaustensa perusteella, etten hänen mielestään puhu omimmalla äänelläni. Sen tulisi kuulostaa hieman erilaiselta; kertoipa senkin, että millaiselta. Luullakseni huippuammattilainen oli oikeassa.
Vuorovaikutus kasvuympäristöni kanssa oli nähtävästi muokannut ääntäni niin, että se vastasi syvälle sisimpääni muodostunutta kuvaa siitä, mikä minä olin suhteessa muihin. Myös ääneni tuli resonoida oikeassa suhteessa toisten ääniin. Tapani puhua oli vuosikymmenien aikana mennyt syvälle lihasmuistiin, enkä voinut sitä enää muuksi muuttaa. Ääneni väsyminen ja käheytyminen kuitenkin kertoo, ettei kaikki ole kohdallaan. En puhu enkä laula ”levosta käsin”.
Sen kuitenkin opin, että oman äänen löytäminen on kova juttu. Saattaa olla, että meidän tulisi löytää ”oma äänemme” muussakin mielessä. Tarkoitan tällä omaa näkemystämme, omia mielipiteitämme ja omaa tapaamme tehdä asioita. Ja vaikka meidän tulee oppia suhteuttamaan äänemme muiden ääniin, emme saisi antaa niiden ajaa ylitsemme. Eikä meidän pitäisi itsekään jyrätä itseämme kuuntelemalla kohtuuttomasti toisten ääntä. Omaa ääntä ei saisi hukata! Jos niin on jo käynyt, sen löytämiseksi kannattaa tehdä parhaansa.
Jossakin nuoruuteni vaiheessa minusta tuli hiljainen ja vetäytyvä (en tajua, miten minusta tuli puhuja!). Oman ääneni löytäminen kesti kauan.
Kenties näin kävi siksi, että olin porukoissa se ”hiljainen mies”, joka en juttelemalla testannut näkemyksiäni suhteessa muiden vastaaviin. Pikkuhiljaa ne kuitenkin alkoivat selkiytyä ja vähitellen uskalsin alkaa puhua omalla äänelläni. Kai minulla siihen on yhtäläinen oikeus kuin muillakin, päättelin. Kunhan sopeutan sen osaksi kokonaisuutta, olen rakentava ja otan toiset huomioon.
Mutta totuuden nimessä, särmää pitää löytyä! Oma ääni ei saa olla niin sliipattu, ettei saa läpi sanottavaansa. Mitä siis vaatii, että siinä, mitä puhumme, kirjoitamme tai toimitamme, kuuluu oma ääni? Sen, että olemme läsnä siinä, mitä teemme. Ulkokohtaisesta tekemisestä ei kuulu oma ääni. Sisäinen läsnäolo, sen se vaatii.
Läsnäoloon taas tarvitaan riittävä kiinnostus siihen, mitä tekee. On vaikea syttyä sisäisesti jostakin, mistä on enemmän tai vähemmän ”ulkona”. Asian pitää tuntua omalta, ettei tarvitse tehdä väkisin vaan voi toimia levollisesti.
Nyt, kun on meneillään kuumin loma-aika, on hyvä levätä ja virkistäytyä. Sitten on mukava palata arkeen ja seurakunnallisiin tehtäviin – toivottavasti periaatteella ”levosta käsin, omalla äänellä”!
Tapio Lohikko
Kirjoittaja on Tampereen baptistiseurakunnan pastori.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...