Olet arvokas

Elämäsi on arvokas. Elämälläsi on tarkoitus. Riippumatta siitä, mitä itse ajattelet itsestäsi, tai siitä, mitä ympärillä oleva maailma sanoo, olet äärettömän arvokas Jumalan silmissä. Hän näki sinut ennen kuin synnyit. Hän suunnitteli sinut ennen kuin vanhempasi tiesivät odottavansa lasta. Jumala välittää jokaisesta yksityiskohdasta elämässäsi.

Olet arvokas riippumatta siitä, kuka olet tai mistä tulet. Arvosi ei ole kiinni saavutuksissasi, vaan siinä, että Jumala loi sinut. Sama pätee jokaiseen yksilöön. Meillä on erilaisia lahjoja, mutta Jumala katsoo meitä kaikkia samalla, rakkautta täynnä olevalla katseella.

 

Jokainen ihminen on arvokas. Silloinkin kun teemme virheitä, Jumala edelleen rakastaa meitä ja haluaa antaa syntimme anteeksi.

Jumala ei vertaa sinua muihin. Hän loi sinut olemaan juuri sellainen kuin olet. Jumalan suunnitelmaan liittyy kaikki geneettinen perimä: ihonväri, silmien väri, luiden koko ja kehon muoto. Kaikki sekin on Jumalan käsissä ja voi tuoda kunniaa Jumalalle. Jokainen ihminen on äärettömän arvokas juuri sellaisena kuin hän on.

 

Tätä raamatullista totuutta olemme opettaneet lapsillemme heidän syntymästään asti. En kuitenkaan osannut odottaa, että tyttäreni opettaisi sitä minulle tavalla, joka iski sydämeeni kuin leka.

 

Joitakin vuosia sitten aloin automatkoilla soittaa alakouluikäisille lapsillemme historian kuuluisimpia bändejä ja artisteja. Halusin heidän tietävän eri vuosikymmenten merkittävimmät muusikot ja kappaleet, jotka ovat vaikuttaneet miljooniin ihmisiin ympäri maailman: Elvis, Beatles, Michael Jackson ja Backstreet Boys (kyllä, myös Backstreet Boys). Jokaisen artistin kohdalla kerroin jotain heidän taustastansa ja vaikutuksestaan aikansa yhteiskuntaan.

”Elvis on laulanut myös paljon hengellisiä lauluja.”

Michael Jackson oli tummaihoinen mutta muutti ihonvärinsä vaaleammaksi.”

”Backstreet Boys oli aikoinaan äidin lempibändi.”

Sinä iltana, kun oli aika mennä nukkumaan, yksi lapsistamme alkoi yllättäen itkeä lohduttomasti. Kun kysyin, mikä tytärtä harmitti, hän vastasi: ”Miksi se mies muutti ihonväriään valkoiseksi? Eikö se tiennyt, että se on arvokas sellaisena kuin se on?”

 

Empatiasta itkevän lapsen aito kysymys on jäänyt kaikumaan mieleeni: ”Eikö se tiennyt, että se on arvokas, sellaisena kuin se on?”

Rehellisesti en ollut edes pohtinut tuota kysymystä Michael Jacksonin kohdalla. Jacksonin elämäntarina on niin rosoinen, että sen selvittämiseen menisi terapeutillakin varmasti vuosia. Mutta kenties ainakin osa ongelmista juonsi juurensa siihen, että hän ei lapsena tiennyt olevansa arvokas juuri sellaisena kuin hän on.

 

Kukaan meistä ei voi pelastaa kaikkia, mutta jokainen meistä voi vaikuttaa johonkin. Kaikkein eniten voimme vaikuttaa niihin, jotka ovat meitä kaikkein lähimpänä. Voimme muistuttaa heitä siitä, että he ovat äärettömän arvokkaita, juuri sellaisina kuin he ovat.

 

Pekka Perho

 

Kirjoittaja on pastori ja Kutsumuspolku-koulutuksen vastuuopettaja.
40/201

Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa