”Olen nyt tullut siihen ikään, että on aika antaa tilaa nuoremmille ja siirtyä viettämään hyvin ansaittuja eläkepäiviä.”
Olen kuullut tuon lauseen lukuisia kertoja, mutta äskettäin se herätti minussa varsinaisen vanhan (itsekkään?) naisen kapinan. Miksi pitää antaa tilaa muille? Miksi pitää siirtyä eläkkeelle? Ei Raamatussakaan puhuta mitään eläkkeelle jäämisestä.
Toki ymmärrän, että aika muuttuu ja nuoretkin tarvitsevat mahdollisuutensa. Ja toki eläkekin on hyvä asia, jos sitä tarvitsee raskaan työn, sairauden, kyllästymisen, muistin pätkimisen tai vain huvin vuoksi. On myös aloja ja asioita, joissa mennään sellaisella vauhdilla eteenpäin, etteivät Hercule Poirotinkaan harmaat solut riittäisi. Toisaalta on asioita, joissa kokemus ja viisaus ovat valttia. Ne ovat ominaisuuksia, jotka toisinaan kehittyvät ajan kanssa. Eikä Jumalan palvelutehtävässä ole käsittääkseni ikärajaa.
Tuntuu siltä, että ikä lokeroi ihmiset liikaa ja mahdollisuudet yhteisiin oivalluksiin ja kokemuksiin jäävät joulujuhlien varaan. Sukupolvet ja sukupuolet jäävät toisilleen vieraiksi siksi, ettei yhteistä jaettavaa tunnu olevan. Ei sitä kyllä haetakaan. Sukupolvien kuiluille ei tunnu löytyvän sillanrakentajia.
Aloittaisin seurakuntatilaisuuksista. Ainakin kerran vuodessa (joulujuhlan lisäksi) kaikenikäiset voisivat kokoontua yhteen kiittämään Pyhää Jumalaa kaikesta siitä hyvästä, mitä he ovat saaneet. Pikkuiset esittäisivät yhteislaulun, nuoret esittelisivät musiikkimakuaan, ilman että kalkkikset marssivat mielenosoituksellisesti ulos, ja vanhukset puhuisivat viisaita menneitä muistellen. Tai vaikka ihan eri järjestyksessä ja pakkaa sekoittaen. Lapset pitäisivät puheen, nuoret laulaisivat virsiä ja vanhukset esittäisivät tanssin pyhyyttä unohtamatta?
No, ei sitten. Ajattelin vain, että eri sukupolvien ja sukupuolien olisi hyvä tutustua toisiinsa ilman ennakkoluuloja ja ennakko-odotuksia. Jo se, että yrittää ymmärtää muita kuin kaltaisiaan, saattaisi lisätä yhteyttä ja johtaa jopa keskinäiseen toinen toisensa kunnioittamiseen ja arvostamiseen erilaisuudesta huolimatta. Voisipa hedelmänä syntyä rakkauttakin. Se vasta uudistaisi seurakuntaa, sitä kautta perheitä ja kokonaisia yhteiskuntia. Saattaisipa rakkaus laajentua käsittämään muitakin kun oman seurakunnan. Yhteisiin juhliin olisi mukava saada helluntailaisten lisäksi vaikkapa vapaakirkollisia, baptisteja, adventisteja, jopa luterilaisia?
Jos aloittaisimme ihan pienestä. Eri-ikäisten iltamista? Tai voisimme luoda siltoja ikäpolvien välille etsimällä yhteisiä harrastuksia. Nuoret voisivat opettaa senioreita tietokoneitten ja älypuhelinten käytössä. Mummelit voisivat pitää käsityökerhoa kaikenikäisille sekä mies- että naispuolisille. Olettehan kuulleet, että nykyisin pojatkin virkkaavat.
Yhteyden hakemista kannattaisi laajentaa kauemmaksikin. Olisi mukava oppia laittamaan irakilaista ruokaa tai egyptiläistä tanssia.
No, eihän seurakunta nyt kaikkea voi olla kaikille, mutta voisiko ihan vähän muillekin kuin omille?
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...