Netanjahun vaikea vaalivoitto

Israelissa käytiin huhtikuun alussa erittäin tiukka vaalitaisto. Voittajaksi selviytyi jälleen Benjamin Netanjahun Likud-puolue, joka todennäköisesti muodostaa ennen kesää oikeiston ja uskonnollisten pienpuolueitten kanssa enemmistöhallituksen.

 

Uusi puolueryhmittymä, keskustan sinivalkoinen vaaliliitto, kärsi karvaan tappion, vaikka se saikin parlamenttiin 35 kansanedustajaa kuten Likudkin. Muut puolueet jäivät alle kymmeneen edustajaan. Koska perinteisen vasemmiston kannatus hupeni entisestään, keskustan ja vasemmiston hallituskoalitiota on mahdotonta muodostaa. Arabipuolueet on yleensä jätetty tai ne ovat jättäytyneet hallituksen ulkopuolelle.

 

Vaalivoitosta huolimatta pääministerin asema ei ole sementoitu, koska hänen mahdollisia taloudellisia väärinkäytöksiään on tutkittu jo kaksi vuotta. Netanjahun oletetaan muun muassa ottaneen vastaan varakkailta ystäviltään luksuslahjoja ja suosineen mediataloa, joka vastineeksi olisi uutisoinut hänestä myönteisesti. Päätös oikeudenkäynnistä tuli vain reilu kuukausi ennen vaaleja. Silti äänestäjien enemmistö piti turvallisuuskysymyksiä niin tärkeinä, että ne ohjasivat äänet oikeistolle.

 

Keskustan keulahahmona on entinen puolustusvoimien komentaja Benny Ganz, joka nousi julkisuuteen pitkästä aikaa samantapaisella vahvalla karismalla kuin politiikassa pitkään vaikuttanut, myös entinen puolustusvoimien komentaja Jitzhak Rabin. Silti Netanjahu kiri niukasti ohi, vaikka mielipidemittaukset näyttivät välillä jo selvää voittoa keskustalle.

 

Netanjahu on ollut pääministerinä neljä kautta, useammin kuin kukaan toinen Israelin poliitikoista. Mikäli hän saa uuden mandaatin, hän ohittaa pian hallituspäivissä myös Israelin ensimmäisen pääministerin, David Ben Gurionin.

 

Mutta oikeusvyyhti saattaa keskeyttää Netanjahun kauden. Maan ylin syyttäjäviranomainen pitää näyttöjä riittävänä kanteen nostamiseen pääministeriä vastaan. Netanjahun edeltäjä Ehud Olmert tuomittiin kymmenkunta vuotta sitten lahjusskandaalin seurauksena vankilaan.

 

Tavallista, sekulaaria israelilaista harmittaa nyt kaavaillussa hallituksessa kompromissit, joita pääministeri todennäköisesti tekee ääriuskonnollisten puolueitten hyväksi. Ilman  uskonnollisten 15 parlamenttipaikan myötävaikutusta Netanjahu ei kykene kokoamaan enemmistöhallitusta. Se tarkoittanee uskontoryhmille vähintään sisäministerin ja maahanmuutosta vastaavan ministerin tehtäviä.

 

Netanjahun henkilökohtaisen suosion laskusta huolimatta turvallisuuspolitiikka nosti hänet hallituksen johtoon. Ulkopolitiikassa on tiukkoja asioita, kuten Syyrian sisällissota, johon Iran on sekaantunut Golanin kukkuloilla. Israelissa ollaan huolestuneita myös Iranin ydinaseohjelmasta ja palestiinalaisalueitten, etenkin Gazan, levottomuuksista.

 

Tiukka vaali ei näytä tuovan isoa muutosta. Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin on helppo jatkaa Israelia tukevaa politiikkaansa, koska hän tuntee Netanjahun henkilökohtaisesti. Tosin Trump on osoittautunut käänteissään arvaamattomaksi. Hän voi yllättää Israelin uuden hallituksenkin, kun kesän korvalla antaa rauhanaloitteensa Israelin ja palestiinalaisten kiistaan.

 

 

Heikki Kangas

 

Kirjoittaja on erikoistoimittaja, joka on asunut Israelissa vuodesta 1990 lähtien.




40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja