Lauantai 20. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Lauha, Arla

Näkökulma: NextGen – yhteinen ääni lasten ja nuorten puolesta

Haluamme olla liike, joka tavoittaa jokaisen lapsen ja nuoren, Nina Männistö kirjoittaa.
Haluamme olla liike, joka tavoittaa jokaisen lapsen ja nuoren, Nina Männistö kirjoittaa.
10.3.2024 | Suomessa asuu noin 1 030 000 alaikäistä. Se tarkoittaa, että väestöstämme noin 19 % on lapsia tai nuoria. Aika monta alaikäistä, joille kertoa rakastavasta Jumalasta. Suomen reilu miljoona lasta ja nuorta voivat vaihtelevasti.  

Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan suurin osa vastaajista kertoo olevansa tyytyväisiä elämäänsä ja pitävänsä koulunkäynnistä. Toisaalta viikoittain koetun koulukiusaamisen määrä on kasvanut entisestään, usea nuori kokee jatkuvaa yksinäisyyttä, ja noin kolmannes toisella asteella opiskelevista tytöistä kertoi kokevansa vaikeaa ahdistuneisuutta. 

 

Suomessa elää siis reilu miljoona alaikäistä, joiden hyvinvointi on polarisoitunutta. Nämä lapset ja nuoret elävät erilaisissa ympäristöissä: kaupungeissa, maaseudulla, erilaisissa perheissä ja erilaisten tukiverkkojen ympäröiminä. He elävät myös erilaisten ja erikokoisten seurakuntien vaikutusalueilla. 

Jokainen näistä lapsista ja nuorista kokee merkittäviä siirtymiä elämänsä aikana. He siirtyvät varhaiskasvatuksesta peruskouluun, alakoulusta yläkouluun ja sieltä edelleen jatko-opintoihin. Monesti jatko-opintoihin liittyy myös siirtymä paikkakunnalta toiselle. 

 

Miten tämä kaikki liittyy meihin helluntailaisiin? Paljonkin! Haluamme olla liike, joka tavoittaa jokaisen lapsen ja nuoren ikään, hyvinvointiin tai alueeseen katsomatta.  

Siinä missä Suomen alaikäiset elävät eri olosuhteissa, myös helluntailiikkeen lapsi-, nuoriso- ja koulutyöntekijät työskentelevät monissa eri ympäristöissä. Osa tekee työtään suurten kaupunkien suurissa seurakunnissa, osa taas työskentelee pienemmän joukon keskellä. Osan työsuhde seurakuntaan on kokoaikainen, osa tekee työtä oman toimen ohella. 

 

 

        Haluamme olla liike, joka tavoittaa jokaisen lapsen ja nuoren.

 

Kaikkia meitä yhdistää kuitenkin yhteinen rakkaus tulevaa sukupolvea ja Jeesusta kohtaan. Me haluamme olla kohtaamassa jokaista Suomen alaikäistä. Me haluamme olla rakentamassa turvallisia siirtymiä niin lapsityöstä nuorisotyöhön kuin kotiseurakunnasta opiskelupaikkakunnan seurakuntaan. Me kaikki, työmuotoon, työsuhteeseen tai seurakunnan kokoon katsomatta, haluamme olla korottamassa yhteistä ääntä tulevan sukupolven puolesta.  

 

Tästä syystä viime syksynä Iso Kirja -opiston nuorisotoiminnoissa laitettiin alulle valtakunnallisen lapsi- ja nuorisotyön rakennemuutos, jonka tavoitteena on yhdistää samaa näkyä kantavat lapsi-, koulu- ja nuorisotyöntekijät. 

Uusi valtakunnallinen lapsi-, koulu- ja nuorisotyön tiimi on nimeltään NextGen-johtoryhmä. Ryhmän tavoitteena on tiedottaa, tukea ja varustaa tulevan sukupolven kanssa työskenteleviä. Haluamme olla tekemässä yhteistä työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääntymisen ja onnistuneiden siirtymien eteen. Haluamme olla mahdollistamassa sitä, että mahdollisimman moni Suomen lapsista ja nuorista voisi oppia tuntemaan rakastavan Jumalan.  

Rukouksemme on, että me kaikki helluntailiikkeen lapsi-, koulu- ja nuorisotyötä tekevät voisimme korottaa yhteisen äänen Suomen reilun miljoonan alaikäisen puolesta.  

  

Niina Männistö 

Kirjoittaja on NextGen-johtoryhmän puheenjohtaja, IK-opiston nuorisotoimintojen koordinaattorin sijainen ja Alajärven helluntaiseurakunnan lapsi- ja nuorisotyöntekijä.UUTISET