”Nouse harmaapään edessä, anna arvo vanhukselle ja pelkää ja kunnioita Jumalaasi. Minä olen Herra.” (3. Moos. 19:32.)
– Kekki, kato! Ikivanha iPadi!
Tabletteihin ja kosketusnäyttöihin tottunut ekaluokkalainen oli lapsille rakennetussa museossa löytänyt käsiinsä rihvelitaulun ja kiikutti sen ukille eli ”Kekille” ihmeteltäväksi.
Kekki saattoi onnekseen kertoa, että rihvelitaulua ja liitua oli käyttänyt hänen mummonsa kansakoulua käydessään. Kekin aikana koulussa oli sentään jokaisella jo omat vihot, värikynät ja ikiomat Aapiset.
– Eiks teillä tosiaan ollu luokassa edes läppäriä?
Museossa, pikkumiehen epäuskoisen katseen edessä, Kekki vanheni hetkessä museoasteelle ja tunsi kuuluvansa näytteille asetettujen puusuksien, öljylamppujen ja muiden muinaismuistojen joukkoon.
Vanhan testamentin kehotus kunnioittaa vanhusta sisältää merkityksen, joka leimaa koko juutalaista ajattelua. Talmudin mukaan harmaapään oletetaan elämänsä aikana ja kokemansa kautta oppineen tuntemaan Jumalaansa. Näin ollen vanhuksen kunnioittaminen on myös – ja ennen muuta – hänen Jumalansa kunnioittamista. Harmaapään edessä seisomaan nouseva nuorempi osoitti siis arvostusta vanhuksen tuntemalle Jumalalle. Sille Jumalalle, jonka hän itsekin halusi oppia tuntemaan. Vanhuksen kunnioitus ja Jumalan kunnioitus eivät siis olleet kaksi erillistä kehotusta, vaan ne liittyivät yhteen. Kunnioittamalla
harmaapäätä nuorempi osoitti kunnioittavansa myös Jumalaa.
Jonkin aikaa sitten seurakuntiimme kotiutui sanapari ”kunnioituksen kulttuuri”. Alkujaan samannimisen kirjan markkinointiin luotu slogan vakiintui hetkeksi muun muassa johtajuuskoulutustemme teemaksi.
Muutosjohtajuusvalmennusten puheet kunnioituksen kulttuurista kumisivat ajoittain valitettavan onttoina ja paljastivat, että siitä puhe, mistä puute. Uuteen kulttuuriin luotiin uudenlainen hierarkia, jossa kunnioitus perustuikin ihanteisiin, jotka itse katsoimme arvostamisen arvoisiksi. Näin kunnioituksestamme tuli luvattoman valikoivaa.
Juutalainen opetus kehottaa meitä kuitenkin kunnioittamaan harmaapäätä, ei esimerkiksi hänen oppineisuutensa vaan hänen tuntemansa Jumalan tähden. Tuon kunnioituksen puuttuessa – he muistuttavat – on minun kauneinkin kiitoslauluni pahasti säröillä.
”Kun näet lapsen, ota lakki päästäsi, sillä et koskaan tiedä, mitä hänestä tulee!” Tällä isältään kuulemallaan viisaudella lähetyslegenda Anna-Liisa Mattsson evästi kentälle lähteviä kouluevankelistoja vuosikymmenet sitten. Tämä mielessään Kekki nosteli lapsenlapsiaan – tulevaisuuden tekijöitä – autonsa takapenkille museon parkkipaikalla.
– Turvavyö! Voitko auttaa, Kekki?
Kiinnittäessään pikkuisten turvavöitä muinaismuisto koki omanarvontuntonsa vähitellen palaavan.
Katajanokan risteysalueella taustapeilistä näkyi, kuinka takapenkillä istuvista pieninkin seurasi huolekkaana pääkaupungin liikenteen vilinää. Museossa viisastuneena pikkuinen päätti kaikkien puolesta varmistaa:
– Kekki! Onks sulla navigaattori?
Heimo Enbuska
Kirjoittaja on Kuopion helluntaiseurakunnan johtava pastori.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...