Muistojen merkitys

Olen jo aiemmissa kolumneissa kertonut, että itselleni Ristin Voiton rakkainta antia ovat muistokirjoitukset. Niissä ihminen – sekä kirjoituksen kohde että muistelija – on parhaimmillaan. Kirjoittajana saatan olla nuorehko aikuinen, mutta lehden lukijana olen siis pikemminkin seniorikansalainen.

Jokainen ansaitsisi kuulla omissa hautajaisissaan lausutut sanat jo eläessään ja lukea muistokirjoituksen itsestään vaikkapa hieman ennen pois lähtöä.

Tapaus sanomalehden toimituksen tosielämästä.

Muutama vuosi sitten tärkeä hengellisen kentän vaikuttaja kuoli. Monien mielestä hieman liian aikaisin, sairauden saattelemana.

Oli ilahduttavaa, että hänelle löytyi poikkeuksellisen runsaslukuinen joukko muistelijoita. Sähköpostiin ropisevia muistokirjoituksia lukiessa silmiin särähti kuitenkin eräs asia: kaikki kirjoittajat eivät suinkaan muistelleet ystäväänsä. He kirjoittivat lennokkaita sattumuksia omasta elämästään ja hiljattain kuollut henkilö – se, kenen elämää olisi pitänyt kertailla – häipyi kirjoituksissa vaatimattomaksi statistiksi.

Kävi ilmeiseksi, etteivät kaikki kirjoittajat todella tunteneet muistokirjoituksen kohdetta kuin jonkin lyhyen työtoveruuden perusteella. Hän pikemminkin edusti heille jotakin aikakautta tai elämänjaksoa, jonka äärelle oli nyt mukava pysähtyä. Muistokirjoitus ystävästä muuttuikin muistokirjoitukseksi omasta nuoruudesta.

Onneksi vaatimattomalle suurmiehellekin löytyivät ne muistelijat, jotka tunsivat hänet ja olivat hänen rinnallaan aivan viimeisille metreille asti.

Itsensä muistelijoita ei voi syyttää kuin korkeintaan hienoisesta tyylitajuttomuudesta. On inhimillistä, että ajatukset toisen pois lähdön hetkelläkin viivähtävät omassa elämässä.

On hyvä kysyä itseltään, miten tähän on tultu ja miksi olen sellainen kuin olen. On myös hyvin tavanomaista, että oma elämä nähdään kuin juonellisena elokuvana.

Mutta onko oman elämän varovainen karamellisointi lopulta edes haitallista? Eikö hyvään elämään kuulu olennaisesti se, että mennyt saa ainakin jonkinlaiset kultareunukset? Jos vastapareiksi asetetaan lämmin, itsepetoksellinenkin nostalgia ja katkeruus, jonka viiltäviä kulmia edes aika ei pyöristä, ei ole vaikeaa ratkaista, kumpaa äärimmäisyyttä on syytä pitää tavoiteltavana.

Rukoukseni on, että Jumala saisi muokata elämän varrella kertyviä muistojani.

Hänen toimintatapoihinsa ei yleensä kuulu deletointi. Jumalan työn kautta muistot – ne jotka yhä uudelleen lämmittävät tai satuttavat – saavat uusia merkityksiä vuosien karttuessa. Siksi haavoittavienkin muistojen äärellä on syytä olla toiveikas: kyllä tämä tästä, vuodet tulevat tekemään tehtävänsä.

Menneen merkitys löytyy siten, että mennyt luovutetaan Jumalalle. Itse emme voi historiallemme mennä enää mitään tekemään, mutta Herra kykenee antamaan sille uuden merkityksen.

Ehkä oman merkityksemme löytäneinä pystymme myös muistelemaan toisia niin, että emme elä omaa menneisyyttämme heidän kauttaan.


Anssi Tiittanen

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimituspäällikkö.


16/2017

UutisetMonen tuoreen valtuutetun sydämellä on syrjäytymisen ehkäiseminen.
UutisetKaupungin omaishoitajat kutsuttiin helluntaiseurakunnan teemajumalanpalvelukseen.
UutisetLuterilaisessa kirkossa kokeillaan jumalanpalvelusten rahankeräystä pankkikortin avulla. Helsingin seurakuntien korttikolehtikokeilussa ovat mukana Vartiokylän, Pitäjänmäen, Pakilan ja ruotsinkielisen...
UutisetLuterilaiset seurakunnat pääkaupunkiseudulla ovat viime aikoina tarjonneet hätämajoitusta paitsi maahanmuuttajille, myös ilman vakinaista asuntoa eläville suomalaisille.

Marras-tammikuussa majo...
UutisetEroakirkosta.fi -sivuston mukaan pappien osallistuminen laittomasti maassa olevien turvapaikanhakijoiden palautuksia vastustaviin mielenosoituksiin on näkynyt kirkon erotilaistoissa.

Sivuston...
UutisetKoordinaattori Maria Hietanen kertoo, että idea kristillisestä naistensivustosta ehti muhia useita vuosia.

– Olen ihmetellyt, ettei tällaista sivustoa ole vielä ollut.

Hietanen käynnisti...
UutisetHelsingin juutalaisen seurakunnan edustaja pitää äärioikeistolaista muukalaisvihaa ykkösongelmana.
UutisetMuusikko, evankelista Nina Åström vieraili yhtyeensä kanssa Liettuan vankiloissa viikon ajan huhtikuun alussa.

Kiertueesta vastasi Liettuan vankilapastorien yhdistystä johtava Gintaras Vebras....
UutisetPipliaseura julkaisi suoraan mobiililaitteille suunnitellun uuden käännöksen Markuksen evankeliumista.

– Uhriarkusta tuli tässä käännöksessä rahalipas, suomen kielen tutkija Mikko Virtanen kuva...
UutisetAmerikkalaisevankelista Franklin Grahamin Norjaan valmisteltu evankelioimiskampanja on uhattuna Grahamin poliittisten kannanottojen vuoksi.

Ensi marraskuulle suunnitellun Toivon festivaalin jär...
UutisetEnglannin kirkko tulee olemaan kriisissä, kun seurakuntia eri tehtävissä palvelevien naismaallikoiden sukupolvi kuolee, varoittaa sosiologi Abby Day.

Hänen mukaansa noin 70 000:n nyt jo i...
UutisetRuotsin sosiaalidemokraatit haluavat, että maan koulujärjestelmä puhdistetaan kaikista uskonnollisista vaikutteista, joita puolue pitää uhkana koulujen yhtenäisyydelle.

Ruotsin nykyinen päämini...
UutisetPalmusunnuntaina egyptiläiskirkoissa tehdyissä pommi-iskuissa kuoli yhteensä yli 40 ihmistä, kun kaksi itsemurhapommittajaa iski Aleksandriassa ja Tantassa toimiviin koptikirkkoihin jumalanpalve...
MuutProfessori Tapio Puolimatkan uusin teos tarttuu kysymykseen perheinstituution atomisoitumisesta. Perhekäsityksen atomisoituminen tarkoittaa sitä, että yhteiskunta kyseenalaistaa yleispätevät perherake...
KolumniOlen jo aiemmissa kolumneissa kertonut, että itselleni Ristin Voiton rakkainta antia ovat muistokirjoitukset. Niissä ihminen – sekä kirjoituksen kohde että muistelija – on parhaimmillaan. Kirjoittajan...
PikavisiittiLapsi- ja nuorisopastori Jarkko Pylvänäinen nauttii elämästä nuoren perheen kanssa, mutta murehtii välillä kiireitä.

Hienointa kotikaupungissani Espoossa on monimuotoisuus. Täältä löytyy isoja...
MuutJumalan kohtaaminen ei ole rajattu erityistilanteisiin (Askel 4/17).

[C. S.] Lewis kiteyttää, että toisille Jumala on löydettävissä joka paikasta, toisille ei mistään. Nämä sanat hän kirjoitti...
MuutYli 700 laulua säveltäneen Pekka Simojoen kappaleet pohjautuvat usein tositarinoihin.
UutisetOmaishoitajien kirkkopyhässä helluntaiseurakunnassa vieraillut kaupungin viranhaltija peräänkuuluttaa aitoa lähimmäisyyttä ja arjen asennemuutosta.
PääkirjoitusOmaishoitajuudesta on tullut väestön ikääntymisen myötä yhä tärkeämpi yhteiskunnallinen kysymys. Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, kun tämä ei sair...
Miten onJoensuun helluntaiseurakunta ja Voice in the City -järjestö toteuttavat ensi viikolla Joensuun urheilutalolla rukouskoulun. Tapahtuma kestää torstaista lauantaihin. Opettajina rukouskoulussa toimivat...
MielipideRaamatun mukaan me olemme uskovina – tai ainakin meidän tulisi olla – ulkopuolella leirin. Koko maailma on pahan vallassa, ja me olemme muukalaisia tässä maailmassa. Valitettavasti mekin kuitenkin hal...
MielipideKiitos toimittaja Heikki Salmelalle Ristin Voitossa (RV 13) julkaistusta Venäjän leirityötä koskeneesta artikkelista. Sen johdosta haluan vielä vedota sinuun, jolla on rakastava sydän ja avoin syli. L...
MuutVoiko rukouksella olla vaikutusta? Entä jos minulla ei ole sanoja? Mistä löydän levon huolieni keskellä?
UutisetOmaishoitajuuden kokeneet Aino ja Juhani Happonen nousivat varjoisilta poluilta uusiin, valoisiin maisemiin. Kokemus antoi pääomaa, josta riittää nyt jaettavaa myös toisille.
MuutTilastoja omaishoitajista• Suomessa pääasiallisia omaishoitajia 350 000
• työssäkäyviä omaishoitajia 500 000–700 000
• arviolta noin 60 000 omaista hoitaa täysin laitoskuntoista läheistään koton...
MuutErään lehden sivulla oli vanha kuva huivipäisestä mummusta ja pienestä parivuotiaasta tytöstä. Sen myötä mieleeni tulvahti elämäni ensimmäinen muistikuva – niin kirkas ja levollinen. Kirkas siksi, ett...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan