Mitä opin Jehovan todistajilta

Kaksi vuotta sitten syksyllä Ristin Voitossa julkaistiin kirjoittamani juttukokonaisuus Jehovan todistajista. Sain kolmen sivun kokonaisuudesta enemmän lukijapalautetta kuin tähän saakka mistään kirjoituksestani lehdessä.

Jutussa kerroin ystävystymisestäni paikallisten Jehovan todistajien kanssa, vierailuista valtakunnansalilla ja liikkeen Suomen-päämajassa sekä keskusteluista heidän ja liikkeen piiristä vapaakirkolliseksi kristityksi kääntyneen henkilön kanssa.

Jutun tyyli kertoa Jehovan todistajista poikkesi helluntailaisten perinteisestä lähestymistavasta. Ovikelloa soittaneet Mikko ja Jenna esiteltiin elämänmyönteisinä ja kiinnostavina henkilöinä. Kirjoitin Mikon lievästi manipulatiivisesta otteesta keskusteluissa ja toisaalta arvaamattomasti löytyneestä yhteisestä osasta uskoa, jonka saatoimme jakaa. Lukijapalautteissa nousikin esiin lukijoiden omassa arjessa noussut yllättävä kokemus hengellisestä yhteyden tunteesta Jehovan todistajien kanssa. Jotkut vertasivat kokemaansa tilanteisiin juutalaisten kanssa: usko samaan Jumalaan yhdistää, vaikka toinen osapuoli suhtautuisi jopa vihamielisesti käsitykseen Jeesuksesta, saati Pyhästä Hengestä.

Irrottautuessani aikanaan omistautumista vaatineesta jutusta jäi mieleeni elämään kysymys juuri Pyhän Hengen roolista kristityn elämässä. On kiusallista huomata, että jopa monilla helluntailaisilla usko häneen muistuttaa tosiasiassa jonkin verran Jehovan todistajien käsitystä. Hehän uskovat pyhän hengen (pienellä kirjoitettuna) olevan sähkövirtaan verrattavissa oleva Jehovan voimavaikutus. Kysymys ei ole kolmiyhteisen Jumalan yhdestä persoonasta.

Usein helluntailaistenkin kokouksissa rukoillaan, että ”Herra, anna sinun Pyhän Henkesi vaikuttaa täällä tänään” tai pyydetään, että ”Isä, anna meille Pyhän Hengen voimaa”. Hierarkia tuntuu olevan selvä: Isä on Jumala, Jeesus on Jumalan poika ja Pyhä Henki persoonaton ja kasvoton ilmapiiri. Monille Pyhä Henki on ”se”, ei ”hän”.

Juuri rukoukset puhuvat selkeintä kieltä siitä, miten ja mihin ihminen uskoo. Helluntai-karismaattisen oppikokonaisuuden allekirjoittaminen periaatetasolla ei riitä: usko on sydämeen omaksuttu käsitys Jumalasta. Ja sydämen kyllyydestä suukin puhuu.

Uskon, että monen olisi hyvä juuri rukoillessaan alkaa puhutella Pyhää Henkeä persoonana ja oppia sanomaan, ”sinä Pyhä Henki”. Yhtään ei haittaa, jos mielikuvissamme osaisimme nähdä Pyhän Hengen henkilönä, jolla on kasvot, kädet ja jalat. Näemmehän Isänkin usein sielumme silmin esimerkiksi vaaleana, muhkeapartaisena vanhempana miehenä ja Jeesuksenkin renesanssitaiteilijoiden näkemyksen mukaisena. Miksi Pyhälle Hengelle ei voisi kuvitella ilmiasua – muunkin kuin kyyhkysen tai tulenliekin?

Satavuotiasta helluntailiikettä haastetaan löytämään Pyhä Henki uudelleen. Yksilötasolla moni saattaa olla löytämässä hänet ensimmäistä kertaa.


Anssi Tiittanen

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimituspäällikkö.


10/2017

UutisetRaamattu kannesta kanteen -ohjelman suosio perustuu Jumalan sanan voimaan. Se on yhtä aikaa vapauttavaa ja nöyryyttävää, sanoo Jukka Norvanto.
PääkirjoitusSeurakunnan tulisi olla useiden sukupolvien koti, joka on hyvä ja turvallinen paikka asua. Täydellinen sen ei tarvitse olla, mutta rakastava ja hyväksyvä koti antaa parhaat lähtökohdat elämälle ja kas...
Miten onIso Kirja -opisto ja australialainen Alphacrucis College (AC) toimivat nykyisin yhteistyössä koulutuksen järjestämisessä Suomessa. Tämä yhteistyö alkoi vuonna 2015.

Alphacrucis Collegen tutkint...
UutisetAlakulttuureihin kuuluvat kristityt välittävät evankeliumia siellä, minne seurakunnat eivät aina osaa mennä.
UutisetIso Kirja lisää avioliittotyöhön käytettäviä resursseja. Toinen toisellemme -työ on jatkossa osa opiston toimintaa.
UutisetAivan pohjoisimmassa Suomessa Enontekiöllä järjestetään Pitkän kirjan kuoropäivät 23.–27. maaliskuuta.

– Erään savolaissisaren Lapinmatka sai uuden käänteen, kun hän näki ilmestyksen kuorosta j...
UutisetKristillisellä Radio Deillä vaikuttava muusikko Meri-Tuuli Elorinne alias Jippu on ehdolla Vuoden radiojuontaja -palkinnon saajaksi.

Radiogaala-tapahtuma järjestetään maaliskuun lopulla. Voitta...
UutisetIson Kirjan valtakunnallinen nuorisotyövaliokunta on nimennyt Youth Celebration -tapahtuman uudeksi tuottajatiimin vetäjäksi Tampereen helluntaiseurakunnan nuorisopastorin Joona Salon. Mukana tiimissä...
UutisetKevään Veritas Forum -tapahtumissa yhtenä aiheena on universumin alkuperä. ”Jos ei ole olemassa muuta kuin se todellisuus, josta voimme lukea fysiikan kirjoista, universumin alkuperä jää selittämättöm...
UutisetMyös Helluntaikirkon puitteissa saatua vihkioikeutta voidaan käyttää omavaltaisesti.
UutisetVapaakristillisten yhteisöjen yhteinen konferenssipäivä on huomioitu myös Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmassa. Päivä järjestetään juhannusaattona 23. kesäkuuta Keuruulla.

– Va...
UutisetEroa kirkosta.fi -sivuston mukaan kirkosta eroaminen lisääntyi hetkellisesti viime viikolla. Kirkosta erosi palvelun avulla kolmen päivän aikana 523 ihmistä, mikä on jonkin verran enemmän kuin tavalli...
UutisetVastakkainasettelu on taaksejäänyttä historiaa. Uutta yhteistä alkua pohjustettiin perusteellisilla keskusteluilla.
UutisetTuore kyselytutkimus osoittaa, että vain pieni osa kristityiksi tunnustautuvista vaalii Raamatun ohjeita elämässään käytännössä.

The American Culture and Faith Institute esitti 6 000 henkilölle...
UutisetSudanissa vangittu tsekkiläinen avustustustyöntekijä Petr Jasek on päässyt vapaaksi. Hän sai aiemmin 20 vuoden vankeustuomion vakoilusta ja sotimisesta Sudanin valtiota vastaan.

Christianity To...
UutisetKatolisen Hazte Oir -ryhmän mainoslinja-auto sai viime viikolla äkkikiellon liikennöidä Espanjan pääkaupungissa, koska sen katsottiin loukkaavan transsukupuolisia lapsia. Oranssinvärisessä bussissa lu...
MielipideOlin leiriohjaajana Kälviän helluntaiseurakunnan leireillä 1980-luvun loppupuolella. Silloin yhtenä tai kahtena vuonna järjestettiin rukouskokous leirinuotioillan jälkeen, siis vain yksi rukouskokous/...
MielipideOlen ollut helluntaiseurakuntien kesäleireillä 1950-luvun loppupuolelta alkaen. Leirien iltarukouskokoukset ovat minulle varsin tuttuja ihan pikkupojasta saakka.

Koska olen helluntailaisesta k...
Muut”Jokaisessa sukupolvessa tarvitaan niitä, jotka uskaltavat lukea tekstiä uudelleen ja ovat valmiina joko rakentamaan aikaisempien tulkintojen päälle tai tarvittaessa kyseenalaistamaan ne.”

Suur...
KolumniKaksi vuotta sitten syksyllä Ristin Voitossa julkaistiin kirjoittamani juttukokonaisuus Jehovan todistajista. Sain kolmen sivun kokonaisuudesta enemmän lukijapalautetta kuin tähän saakka mistään kirjo...
MuutSosiaalinen media luo riippuvuutta – tutkitusti. Entä mitä pitäisi ajatella tiedonkeruusta, jota meihin mobiilisovellusten kautta kohdistuu?
MuutIlahdun aina, kun markkinoille tulee uusi kävelyaiheinen kirja. Viime vuosina olen saanut ilahtua useasti, sillä meneillään on ollut jonkinlainen vaelluskertomusten buumi. Liisa Seppäseltä olin jo aie...
ArtikkelitKun pastoreiden kanssa keskustelee, usein tulee esille sielunhoidon tarve seurakunnissa. Monet ihmiset ovat haavoittuneita ja tarvitsevat tukea.

Tuen tarpeessa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutt...
MuutTavoitteena on saada jämähtäneet seurakunnat sykkimään taas elämää.
UutisetAlbanian pääkaupungin esikaupunkialueilla on edelleen vain vähän evankelisia uskovia.
MuutEspoolaispastorin elämän kantavana teemana on toteuttaa Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä.
MuutLea Halkola, o.s. Pouttu, syntyi 22.3.1947 Eeva ja Matti Poutun perheen toisena tyttärenä, isosisko Ritvan (Marttinen) suureksi iloksi. Näin jatkui kuuluisan nuijasoturin Pentti Poutun suku jo kymmene...
PikavisiittiLukion ensimmäistä luokkaa käyvä Loviisa Köykkä haluaisi oppia puhumaan espanjaa, stressaamaan vähemmän ja elämään täysillä tässä hetkessä.

Pori on hieno kaupunki, koska se on kotikaupunkini. S...
MuutEläkkeelle jäävä, häpeätutkimuksistaan tunnettu professori Paavo Kettunen toi jäähyväisluennolleen muistitikun ja tyhjän tuhkauurnan (Kotimaa 8/17).

– Kaikki minun kirjani ja julkaisuni mahtuva...
MuutVanhurskas – vaiko vain hurskas? Adventistit ovat uskonpuhdistuksen oppilaita reformaation 500-vuotismerkkivuoden vanhurskauttamiskäsitysten viidakossa.
MuutAsko Kariluoto vietti elämänsä ensimmäiset 15 vuotta Voikkaalla. Kotoa hän ei saanut hengellistä taustavaikutusta. Jumalan johdattamana Asko kuitenkin ohjautui hengellisten asioitten pariin ja tuli us...
MuutTänä vuonna isäni Hannes Savolainen viettää kolminkertaisia juhlia. Syksyllä, Aleksis Kiven päivänä, hänellä tulee täyteen 90 vuotta, ja hieman sen jälkeen täyttää Suomemme sata vuotta.

Lisäksi...
MuutMaria Tahvanainen elää elämänsä ruuhkavuosia. Sofian, Olivian ja Onnin äiti tietää, millaista on tasapainoilla kodin, perheen ja opintojen välillä.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan