Lauantai 25. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Urpo, Urban

Missä voit valaista?

Näky syntyy ja syttyy useimmiten hiljaisuudessa. Siksi joulu on usein tuoreen näyn aikaa, Pekka Perho kirjoittaa.
Näky syntyy ja syttyy useimmiten hiljaisuudessa. Siksi joulu on usein tuoreen näyn aikaa, Pekka Perho kirjoittaa.

(13.12.2022) Olin muutama viikko sitten työmatkalla Saudi-Arabiassa. Neljän päivän aikana istuin aamusta iltaan tapaamisissa, niin viranomaisten kuin liikemiesten kanssa. 

Tapaamiset oli järjestänyt arabimaailmassa jo yli 10 vuotta asunut suomalainen kristitty liikemies. Mies oli täysillä liiketoiminnassa mukana, mutta hänen sydämensä paloi lähetystyölle. Hän oli valinnut arabimaailman ensisijaisesti lähetystyön kohteena ja sen jälkeen löytänyt liiketoiminnan, joka avasi ovet suhteisiin paikallisten kanssa. 

Omien sanojensa mukaan liikemies ei osannut laulaa eikä saarnata. Bisnes oli hänen tapansa tehdä lähetystyötä. Tyypillisenä startup-yrittäjänä hän huomasi mahdollisuuden uudelle yritykselle lähes jokaisessa kadunkulmassa. Tuon lahjan hän oli valjastanut Jumalan valtakunnan eteenpäin menemiselle.

 

 

     Näky syntyy useimmiten hiljaisuudessa.

 

Iltaisin keskustelimme seurakuntien ja lähetystyön tulevaisuudesta. Totesimme lähes yhteen ääneen toivovamme, että kristityt syttyisivät näkemään työpaikkansa omana lähetyskenttänään, ja että nuoret alkaisivat pohtia uraansa myös lähetystyön näkökulmasta. 

Entä jos osa ammattivalintaa olisi kysymys ”miten voin palvella Jumalaa tämän ammatin kautta”? 

Sairaanhoitaja ei vain hoida sairaita; hän kohtaa ihmisiä, joilla on todellinen tarve. Muutama Pyhän Hengen innoittama sana voi muuttaa potilaan elämän suuntaa ikuisesti. 

Myyjä ei pelkästään yritä löytää henkilöitä, joille hänen tuotteensa sopivat. Työssään hän kohtaa jatkuvasti uusia ihmisiä, joista joku voi olla kiinnostunut keskustelemaan Jumalasta. 

Eläkeläisellä ja työttömällä vapautuu aikaa rukoukseen ja seurakunnassa palvelemiseen. Voisiko niiden ohella löytyä harrastus, jonka parissa toistuvasti kohdattaisiin henkilöitä, jotka kaipaavat rohkaisua? 

 

Jeesus sanoi: ”Te olette maailman valo.” Hän jatkoi: ”Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella.” Näyttää siltä, että Jeesus ajatteli meissä olevan Jumalan valon loistavan joka tapauksessa. Meidän tehtävämme on asettua paikkaan (”vuorelle”), jossa valo voi näkyä. 

Mikä on sinun vuoresi? Mikä on se paikka, jossa sinussa oleva valo voi loistaa? 

 

Joulu on hiljentymisen ja rauhan aikaa. Itse odotan aikaa perheen kanssa. Työmatkat ovat tärkeitä, mutta perhe on paras. Sen ohella toivon löytäväni aikaa hiljentymiseen, rukoukseen ja mietiskelyyn. Toimin parhaiten rauhasta käsin. Näky syntyy ja syttyy useimmiten hiljaisuudessa. Siksi joulu on usein tuoreen näyn aikaa. Entä jos Jumala haluaa tehdä jotain uutta jokaisen meidän elämässämme tulevaa vuotta ajatellen? 

 

Uusi vuosi tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia. En ole antanut uudenvuodenlupauksia vuosiin, muuten kuin huumorilla. Viimeksi taisin luvata syöväni karkkia myös ensi vuonna. Mutta ehkä teen poikkeuksen tänä vuonna. Lupaus ensi vuodelle voisi olla pyrkiä elämään samalla asenteella kuin lähetystyöntekijä Saudi-Arabiassa: pyrkiä kunnioittamaan Jumalaa arjen valinnoissa ja loistamaan hänen valoaan harmaan arjen keskellä. 

Silloin voisin ensi vuoden jouluna todeta, että oli hyvä joulu ja onnellinen uusi vuosi. 

 

Pekka Perho 

 

Kirjoittaja johtaa Nouse ja Loista -työtä puolisonsa Neean kanssa.UUTISET