Lauantai 4. joulukuuta.
Nimipäivää viettää Airi, Aira, Barbara, Barbro

Mikä ihmeen Nouse ja Loista?

Olet ehkä jo törmännyt Nouse ja Loista -projektiin tai nähnyt siihen liittyviä videosarjoja. Jos et ole vielä, tulet luultavasti törmäämään tähän Avainmedian julkaisemaan hankkeeseen pian. Mutta mikä Nouse ja Loista on, ja voiko siitä oikeasti olla hyötyä? 

 

Täytyy heti myöntää, että näkemykseni asiaan on puolueellinen. Pari vuotta sitten istuimme vaimoni Neean kanssa keittiössä kahvikupit kädessä. Rukoilimme ja pohdimme Suomen seurakuntia ja uskovia. Tiesimme että Suomessa on paljon ihmisiä, jotka haluavat kasvaa kristittyinä ja toteuttaa kutsumustaan.

 

 

       Tarvetta siis on.

 

Kristityn ydinkutsumus on tehdä opetuslapsia eli auttaa muita kasvamaan lähemmäksi Jeesusta (Matt. 28:19–20). Paras ympäristö tähän on sen kokoinen ryhmä, jossa jokainen saa tilaisuuden puhua, kysyä ja jakaa kokemuksiaan. Jeesuksella oli 12 opetuslasta. Paljon sitä isompi ei ryhmä voi olla, jos halutaan varmistaa, että kaikki saavat mahdollisuuden osallistua. 

 

Pienryhmätyön vaikutus on tiedetty jo pitkään. Toimivassa pienryhmässä uskova voi kasvaa ja oppia rukoilemaan muiden kanssa. Pienryhmän vetäminen on kuitenkin yllättävän iso vastuu. Täytyy valmistaa opetus, avata koti, keittää kahvit ja vetää hartaushetki – yhä uudelleen. Kiireisen arjen keskellä aika ja voimavarat eivät yksinkertaisesti tahdo riittää. Miten voisimme tukea uskovia tässä? 

Tuon kysymyksen äärellä rukoilimme paljon ja joimme paljon kahvia. Keskustelimme pastorien ja vastuunkantajien kanssa. Alkoi syntyä ajatus suomenkielisestä opetusmateriaalista, jonka avulla kuka tahansa voisi aloittaa pienryhmän. Kynnyksen pitäisi olla niin matala, että kiireinen kristitty voisi kutsua kaverit kylään, napsauttaa kahvinkeittimen päälle, klikata 15 minuutin opetusvideon pyörimään ja sen jälkeen lukea opettajan valmistamat kysymykset ryhmälle. 

Tämä ei vaatisi mitään alkuvalmisteluja. Kynnys olisi niin matala, että kuka tahansa voisi aloittaa ryhmän, toteuttaa kutsumusta ja tehdä opetuslapsia. Kun yksilöt löytäisivät paikoilleen, Suomen seurakunnat voisivat alkaa loistaa. 

 

Tämä näky mielessä aloitimme Avainmedian kanssa Nouse ja Loista -pienryhmäprojektin kuvaamalla opetussarjat. Niistä jokaisella on oma ”Ryhmänjohtajan opas”, johon opettaja on koonnut muistiinpanot ja opetukseen liittyviä kysymyksiä, joita ryhmä voi pohtia yhdessä. 

Taloutta projektille ei ole. Se on täysin riippuvainen lahjoituksista. Päätimme kuitenkin Avainmedian kanssa luottaa Jumalaan tarvittavien varojen osalta. Raha ei saisi olla kynnys uusien ryhmien ja uusien opetuslasten syntymiselle. Täten kaikki nousejaloista.fi-sivustolta löytyvä materiaali on täysin maksutonta loppukäyttäjälle. 

 

Nouse ja Loista julkaistiin kesäkuussa. Jo nyt olemme kuulleet kymmenistä uusista pienryhmistä, joita on aloitettu eri puolilla Suomea. Katselukertoja videoille on kertynyt tuhansia, ja yksittäisiä ryhmänjohtajan oppaita on ladattu reilusti yli sata. Tarvetta siis on ja toivomme, että uusi opetustyökalu saisi löytää yhä useamman seurakunnan ja yksilön käyttöön. 

 

Pekka Perho 

 

Kirjoittaja johtaa Nouse ja Loista -työtä puolisonsa Neean kanssa. UUTISET