Torstai 1. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Teemu, Nikodemus, Rabbe

Lupaava lukuohjelma 

(20.3.2023) Monesti korostetaan Raamatun lukemisen tärkeyttä. Kuitenkin jos aletaan selvittää, miten usein, millä tavalla ja kuinka hyvin sisäistäen Raamattua luetaan, saattaa paljastua, että aika monet uskovatkin tunnustavat kirjan tärkeyden lähinnä teoriassa. 

Itselleni raamatunlukuohjelmien kurinalainen seuraaminen on ollut aina vaikeaa. Varsinkin pitkät projektit ovat olleet liian pitkiä ja Raamattua on ollut helpompi ottaa vastaan palasina ja hyvää opetusta seuraamalla. 

Hiljattain kuulin kronologisesta raamatunlukuohjelmasta, jossa Raamattua luetaan tapahtumien aikajärjestyksessä. Aloitin ohjelman YouVersion-sovelluksessa, ja se on onnistunut pitämään näpeissään. Juuri nyt ollaan Mooseksen elämän finaalivaiheessa, jossa hän muistuttaa israelilaisia Jumalan teoista ja lupauksista ennen kuin kansa lähtee kohti Jerikoa. 

 

Kronologinen raamatunlukuohjelma ei ole tähän saakka poikennut kovin paljoa Raamatun aikajanasta. Jokin yksittäinen psalmi on osunut Mooseksen kirjojen sekaan, ja lisäksi Jobin melko raskassoutuinenkin elämä on ehditty kahlata läpi. Kuitenkin lukuohjelmaan sisältyy pieni kiehtova jännitys siitä, mitä seuraavaksi mahtaakaan olla vuorossa. 

Aikajärjestyksessä etenevä ohjelma on tarjonnut pieniä oivalluksia. Muun muassa kun Job kuvaa Jumalan luomaa merihirviötä, kuvaus käy paremmin järkeen, kun sen ymmärtää ajoittuvan aikaan ennen vedenpaisumusta. Myös kansan järjestäytyminen erämaassa sekä tapa, jolla massiivista väkijoukkoa hallitaan, vakuuttaa järjestyksen merkityksestä. Järjestyksen kautta asiat saadaan toimimaan keskellä ei mitään, ja samalla erämaan esimerkki näyttää, ettei ”pyhää” ole vain mahdollisimman spontaani tapa hoitaa asioita. 

 

Lukuohjelma auttaa myös näkemään kokonaisuuksia – vaikka onkin myönnettävä, että Mooseksen kirjoja kahlatessa tulee välillä ikävä Uutta testamenttia. Kun kansa taas kerran kerää mannaa ja valittaa erämaan oloja, Jumalan välillä kohtuuttomilta tuntuvat rangaistukset säpsäyttävät. 

Toisaalta koko vaellus on kertomus Jumalan huolenpidosta ja uskollisuudesta. Vaikka manna maistuu puulta, Jumala pitää kansan hengissä. Erämaassa tapahtuu myös ihmeitä, ja läpi kituisten aikojen Jumala osoittautuu äärimmäisen pitkämieliseksi sekä tarkaksi sanoistaan. Jos hän on luvannut jotakin, hän myös pitää sen. 

 

Ehkäpä Raamatun tärkein viesti, joka uskovan on hyvä kuulla päivittäin, kiteytyy nimenomaan Jumalan uskollisuuteen. Hänellä on ollut alusta asti suunnitelma, eikä hän poikkea siitä, vaikka ihmisten näkökulmasta tielle tulee täysin mahdottomiakin esteitä. 

Vanhassa testamentissa viritetään pelastuksen odotus. Nyt elämme jo sen jälkeistä aikaa, sillä Jumala on jo toteuttanut suunnitelmansa ja pelastanut maailman Pojassaan. 

Vaikka kaikki muu elämässämme olisi epävarmaa, Jumalan lupaukset pysyvät varmoina. Muun muassa siksi kannattaa lukea Raamattua ja opetella näin nojaamaan häneen joka päivä. 

 

Ruut Ahonen 

 

Kirjoittaja on Aikamedian toimituspäällikkö.UUTISET