Lupa olla minä

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän arvostan äitiäni. Arvostan häntä ihmisenä ja Jumalan palvelijana mutta ennen kaikkea kasvattajana. Ajattelen aidosti, etten olisi voinut saada parempaa äitiä.

Mikä sitten hänen vanhemmuudessaan on niin erityistä? Voisin tehdä pitkän listan kasvatukseen liittyvistä perusasioista, kuten huolenpidosta ja turvasta, ajan antamisesta, keskustelemisesta – ja siitä kuuluisasta ”rakkautta ja rajoja” -periaatteesta. Tarkemmin pohdittuani äitini erinomaisuus kiteytyy kuitenkin yhteen ominaisuuteen: kykyyn osoittaa rakkautta ja hyväksyntää ehdoitta.

Tehdessäni kasvatustieteellistä väitöskirjaa löysin tälle ominaisuudelle kuvaavan määritelmän: taidon antaa toiselle ”lupa olla minä”. Tutkimuksessani kutsumustaan työstäneet haastateltavat kuvasivat tätä muun muassa vapauttavana kokemuksena siitä, että ”mä oon tällanen ja mun ei tarvii olla samanlainen kuin muut tai samanlainen kuin se stereotyyppi”. Tai: ”En oo tajunnut, että se riittää, että mä teen sitä, missä mun on hyvä olla.”

Omana itsenään riittäminen liittyi ymmärrykseen ihmisten persoonallisuuseroista ja erilaisista tavoista elää ja palvella Jumalaa. Tämä taas oli osa identiteetin vahvistumisen ja voimaantumisen kokemusta: tunnetta voimavarojen ja vaikutusmahdollisuuksien lisääntymisestä sekä oman yksilöllisyyden, arvojen ja elämän päämäärien selkeytymisestä.

Tutkimukseni perusteella uskallankin väittää, että voimaannuttavien perhe- ja seurakuntayhteisöjen yksi edellytys on kyky vapauttaa toisia ihmisiä omaksi itsekseen. Lupa olla minä syntyy aidosta kokemuksesta, että minua arvostetaan ja rakastetaan, vaikka ajattelen ja toimin eri tavoin kuin joku toinen – tai jopa eri tavoin kuin enemmistö.

Perheissä toisen vapauttaminen omaksi itsekseen voisi tarkoittaa esimerkiksi halua ymmärtää ja tukea läheistä silloinkin, kun hänen käytöksensä ja reaktionsa poikkeavat itselle luontaisista toimintamalleista.

Seurakunnassa se voisi tarkoittaa tilan antamista monenlaisille tavoille palvella Jumalaa – tinkimättä Raamatun luovuttamattomista arvoista ja periaatteista. Lupa olla omanlaisensa  kumpuaa sen ymmärtämisestä, että Kristuksen ruumiissa tarvitaan kaikenlaisia persoonallisuuksia: esimerkiksi ulospäin suuntautuneita innostajia, sisäänpäin suuntautuneita mietiskelijöitä, herkkiä taiteilijoita ja analyyttisiä älykköjä.

En tiedä, onko äitini kyky nähdä erilaiset persoonallisuudenpiirteet arvokkaina luontaista vai elämänkokemuksen myötä syntynyttä. Joka tapauksessa uskon, että toisen asemaan asettumista ja erilaisuuden ymmärtämistä voi opetella. Uskon myös, että näiden taitojen oppiminen on edellytys jopa sille, että pystymme toteuttamaan Vapahtajamme käskyä rakastaa lähimmäistämme niin kuin itseämme; vain ehdoitta ja omana itsenään rakastettuna ihminen voi todella kokea olevansa rakastettu.


Elina Rautio

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimittaja, joka asuu voimaannuttavan äitinsä naapurissa (ratkaisua eivät varmaankaan tämän kolumnin lukijat enää ihmettele).


18/2016

UutisetEpäonnistunut äiti tarvitsee armoa tuomitsemisen sijaan, tutkija muistuttaa.
PuheenaiheSeurakunnissa pitäisi tiedostaa, että äitiys on yhtä aikaa ihana ja vaikea kokemus.
UutisetVuosi sitten perustetussa Station-seurakunnassa Jokelassa pidettiin toissa viikonloppuna ensimmäinen kastetilaisuus, jossa kastettiin viisi eri-ikäistä uskovaa. Seurakunta oli täynnä, kun paikalla oli...
UutisetKirkkohallituksen tuet evankelis-luterilaisten kirkkojen kunnossapitoon jaettiin tänä vuonna eri tavalla kuin ennen.

Kirkon yhteiskunnallisten tehtävien rahoitus uudistui vuonna 2016. Seurakunt...
UutisetJumalasta puhuminen ei kummastuta muslimitaustaista, mutta Kristuksen ovitustyö on hankalampi pala.
UutisetOulun ja Haukiputaan helluntaiseurakunnat sekä Hyvä Sanoma ry järjestivät Oulun seudulla viisi Suurin ilo -evankelioimistilaisuutta 27.4–1.5. Tilaisuuksissa puhui evankelista Marko Selkomaa. Musiikist...
UutisetKahdeksankymmentä virttä sisältävä Virsikirjan lisävihko sisältää muun muassa laulut Maan korvessa kulkevi lapsosen tie, Kahden maan kansalainen sekä Maksettu on velkani mun.

– Virsikirjan lisä...
UutisetUhkaavien tilanteiden taustalla on yleensä mielenterveysongelmia.
UutisetKansanedustaja Peter Östman (kd) vaatii, että Suomen ulkoministeriö ja ulkoministeri Timo Soini (ps) arvioivat uudelleen YK:n palestiinalaispakolaisjärjestön UNRWA:n rahoittamisen edellytykset. Östman...
UutisetJari Haukka arvioi viime viikolla kriittisesti edistyksellisinä itseään pitämiä piirejä blogissaan Kotimaa24.fi-palvelussa.

– Varsin usein ”liberaalit” kristityt ja ateistit korostavat oman aat...
UutisetEnemmistö yhdysvaltalaisista pitää esimerkiksi julkisella paikalla evankelioimista uskonnollisena kiihkoiluna.
UutisetÄsken 90 vuotta täyttänyt Englannin kuningatar Elizabeth II sanoo tuoreessa kirjassa, että Kristus on Kuningas, jota hän palvelee.

Kuningatar kiittää ihmisiä esirukouksista ja Jumalaa hänen jär...
UutisetNational Association of Evanglicals (NAE) julkisti viime viikolla tutkimuksen, joka osoittaa, että suurin osa Amerikan pienten evankelisten seurakuntien pastoreista kamppailee taloudellisten ongelmien...
UutisetKristillisen Breakpoint-sivuston kolumnisti John Stonestreet kysyy, miten säilyttää kristillinen maailmankuva nykyajassa.

”Tapaan jatkuvasti ihmisiä, jotka aistivat, että asiat ovat muuttuneet...
KolumniMitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän arvostan äitiäni. Arvostan häntä ihmisenä ja Jumalan palvelijana mutta ennen kaikkea kasvattajana. Ajattelen aidosti, etten olisi voinut saada parempaa äitiä.
...
MielipideRistin Voitto tuotti minulle pahan mielen kirjoituksillaan alkoholista (RV 15). Vuosien saatossa tässä asiassa on tapahtunut valitettavasti kristittyjenkin keskellä kehitystä väärään suuntaan. S...
MielipideSuomeen on saapunut tuhansia pakolaisia eri puolilta maailmaa. Televisio, radio ja lehdistö ovat tuoneet riittävän selvästi kansalaisten tietoisuuteen, että maahanmuuttajien joukossa on todellisia avu...
MielipideOlen iloinen siitä, että Hyvä Sanoma ry järjestää evankelistojen koulutusta. Evankelistat on mainittu Ef. 4:11:ssä rinnan apostolien, profeettojen, paimenten ja opettajien kanssa. Kaikki ovat Kristuks...
MielipideKiitän teologikollegoitani vastineesta koskien minusta tehtyä haastattelujuttua Ristin Voitto -lehdessä (RV 16). Naisteologia ei ollut haastattelun varsinainen fokus, eikä jutussa ollut näkemyksiäni m...
ArtikkelitParantumisten ja muiden ihmeiden tavoin kielillä puhuminen voi olla merkki uskosta osattomalle. Mutta oletko rukoillut, että osaisit myös selittää puhumasi sanoman?
UutisetYksi suurimmista esteistä todelliselle seurakunnan kasvulle on huomion kiinnittäminen pelkkään jäsenmäärään. Surukseni olen nähnyt Suomessa sellaisia seurakuntia, jotka pitävät jäsenmäärää seurakunnan...
MuutPirjo ja Kalevi Marin täyttivät huhtikuun lopulla yhteensä 150 vuotta. Noista vuosista he ovat yhteensä olleet 25 vuotta eläkkeellä.

– Mielenkiintoista on se, että eläkepäivät ovat täyttyneet h...
MuutValta kotonamme on vaihtunut. Demokratia on muisto vain, ja elämme nyt diktatuurin ajassa.

Meille vajaat viisi kuukautta sitten muuttanut pieni yksinvaltias määrää suvereenisti tahdin ja odotta...
UutisetKoulutus mahdollistaa kunnon työn saamisen ja avaa tien Raamatun aarteiden äärelle. Suomalaiset ovat istuttaneet Länsi-Ukrainan romanikyliin muutoksen siemeniä.
MuutTeini-iässä syttynyt into evankeliumin työlle on säilynyt tuoreena. Boliviaan Huotari ja hänen perheensä lähetettiin ”patalapuilla”.
UutisetHämeenlinnan naiset ovat hankkineet jo kaksitoista kaivoa intialaisiin kyliin.
PikavisiittiJyrki Liukkonen on kuopiolainen muusikko ja nuorisopastori, joka on näyttänyt aina samalta. Liukkonen on myös äitienpäivää odotteleva aviomies ja seitsemän lapsen isä.

En koskaan unohda hetkeä,...
MuutNangula Kathindi on Namibian puolustusvoimien johtava kappalainen ja maan ensimmäinen anglikaaninen naispastori (Maailman Kuvalehti 4/16).

Namibialaisia osallistuu YK:n rauhanturvaoperaatioihin...
MuutPresidentti Urho Kekkonen aloitti ensimmäisen virkakautensa 1.3.1956. Samana päivänä alkoi myös 20 päivää kestänyt yleislakko, ja koko Suomi lamaantui.
PuheenaiheErossa olo ei ole etäännyttänyt äitiä ja tytärtä toisistaan.
Miten onHelluntailiikkeen Syyspäivät päätti viime lokakuussa jatkaa työntekijöiden valtakirjan valmistelua. Pastori Usko Katon johdolla toiminut laajapohjainen toimikunta on työstänyt valtakirjan yksityiskoht...
PääkirjoitusÄitienpäivä on vuosittain vietettävä juhlapäivä, jolloin liput nousevat salkoihin Suomessa ja tasavallan presidentti jakaa kunniamerkkejä ansioituneille äideille. Juhlalla on maassamme pitkät perintee...
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja