Tämä kevät oli Israelissa monella tapaa omituinen. Tapahtumiin mahtui sekä negatiivista että positiivista. Hallituksen muodostaminen ei ole onnistunut, vaikka kahden vuoden sisällä on pidetty neljät parlamenttivaalit. Ratkaisu oli toukokuun alussa hyvin lähellä, kun Gazan raketti-iskut pysäyttivät neuvottelut.
Positiivista on koronaviruksen hillintä tehokkaalla rokotusohjelmalla. Kun vaikutti siltä, että tauti on lähes kurissa, juutalaiskansa alkoi jo kovasti odottaa paitsi paluuta normaaliin arkeen myös yhteistä juhlimista vuoden tauon jälkeen.
Israelilaiset tykkäävät juhlimisesta. Vanhaan testamenttiin pohjaavat traditiot ovat tärkeitä. Kotijuhliin ja muihin tapahtumiin tullaan isoina perheinä ja jopa kyläyhteisöinä.
Toukokuussa olleen viikkojuhla shavuotin perustana ovat Jumalan lain antaminen Siinailla, kiitos sadosta ja pyhiinvaellus Jerusalemiin. Sadonkorjuujuhlan yhteydessä Jeesuksen varhaiset seuraajat täyttyivät Pyhällä Hengellä ja rohkaistuivat viemään ilosanomaa alkaen Jerusalemista maailman ääriin saakka.
Nykyisten juhlien iloinen odotus hiipui, kun eri puolilla Israelia syttyi väkivaltaisuuksia. Mellakointi alkoi Tel Avivin vanhan kaupungin Jaffan kadulta, jossa arabit pieksivät juutalaisen rabbin. Jaffassa leimahti yhteenottoja, jotka laajenivat Jerusalemiin ja pian muihinkin kaupunkeihin, joissa arabeja ja juutalaisia asuu rinnakkain. Arabit polttivat juutalaisten kauppoja ja autoja ja jopa kymmenkunta synagogaa. Juutalaisten siviilien vastaavat teot ovat toistaiseksi olleet selvästi vähäisempiä.
Arabien pahimmat loukkaantumiset ja jopa kuolemat tapahtuivat aluksi yhteenotoissa poliisien ja puolisotilaallisten rajapoliisien kanssa, erityisesti Jerusalemin temppelialueella, jonne muslimit tulivat ramadanin loppupäivinä rukoilemaan mutta myös haastamaan juutalaisia yhteenottoihin.
Kansainvälisiin uutisiin levitettiin tietoa, että juutalaiset ovat karkottamassa laittomasti palestiinalaisia Itä-Jerusalemin Sheikh Jarrah -lähiöstä. Karkotuksille on Israelissa oikeuden lupa, sillä kyseiset talot ovat olleet juutalaisten omistuksessa 1800-luvulta lähtien. Monilla lähiöasukkailla on myös vuokria maksamatta talot omistaville juutalaisjärjestöille. Israelin itsenäisyyssodan yhteydessä 1948 Jordania otti kiistellyt talot haltuunsa. Se isännöi aluetta kuuden päivän sotaan 1967 saakka.
Väkivaltainen tilanne kärjistyi isoksi konfliktiksi, kun ääri-islamistinen Hamas alkoi ampua raketteja Israelin siviiliasutuksiin. Tämän vuoksi sadat tuhannet israelilaiset joutuivat hätäilemään useita kertoja päivässä pommisuojiin.
Meidänkin perhekuntamme oli mukana tässä hälytysten kierteessä, sillä asumme 35 kilometriä Hamasin hallitsemasta Gazasta. Oppilaitokset suljettiin ja juhlat peruttiin 80 kilometrin säteellä Gazasta. Opiskelijat palasivat etäopintoihin tietokoneilleen, kuten oli tehty kuukausia koronan vuoksi.
Konfliktin pitkittyessä Gazassa tuli paljon Israelia runsaammin kuolonuhreja, kun Israelin armeija vastaisi siviiliasutusten keskeltä ammuttuihin raketteihin. Nyt on tulitauko ja jonkinlainen normaalius, jonka osaksi näyttää kehittyneen jatkuva pattitilanne Israelin hallitusneuvotteluissa.
Heikki Kangas
Kirjoittaja on erikoistoimittaja, joka on asunut Israelissa vuodesta 1990 lähtien.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...