Korona tarjoaa aikakonekokemuksen 

Näillä mennään. Paremman puutteessa toimii. Yllättävänkin hyvin on pärjätty. Yhteyttä se on verkkoyhteyskin. Lähetystä se on nettilähetyskin. 

 

Pitkin karanteenikevättä kentältä kuului erilaisia lohkaisuja, joilla yleensä hennosti huvittuneina kuvailtiin elämää verkossa kokoontuvana seurakuntana. 

 

Nyt kuuluu asiaan lausua ilmoille toive, että seurakunnan nettikokousajasta jäisi elämään vahvempi verkossa näkymisen ja vaikuttamisen kulttuuri. Aika näyttää, kuinka toteutumiskelpoisia nämä haaveet ovat. 

 

Muutaman henkilön porukalla tehty nettikokous on todennäköisesti ollut parhaimmillaan suorastaan letkeä kokemus. On syntynyt uudenlaista yhteyttä ja tiimihenkeä – pienellä porukalla. 

 

Moni vastuunkantaja on hiljaiselta rukoushuoneelta poistuessaan yllättänyt itsensä sen ajatuksen ääreltä, että itseasiassa tämä nettiseurakuntahan on ihan mukava keksintö. Pidetään pienen tiimin kesken kokouksia, joita muut katselevat kodeissa. Toivottavasti muistavat uhrata, verkkomaksuna. 

 

Kun saliin taas joskus kokoontuu se tuttu seurakuntaväki – nykykielellä liveyleisö – dynamiikka muuttuu. On aivan eri asia tehdä tv-lähetysmäistä jumalanpalvelusta kuin kokoontua ja elää sunnuntaiaamupäivä yhdessä isolla joukolla. 

 

Syksyn kiinnostavinta seurattavaa tulee olemaan se, minkälaisiksi hybridikokouksiksi verkon kokoukset muodostuvat seurakuntalaisten alkaessa hiljalleen löytää jälleen tiensä 

saleihin. 

 

Näillä tietoa yli 70-vuotiaiden suositus kotiin jäämisestä jatkuu toistaiseksi. Tämä merkitsee yllättävän monissa keskikokoisissakin seurakunnissa sitä, että kokoontuva porukka jää ilman minkäänlaisia ongelmia alle 50 henkilön vahvuiseksi. On myös paikkakuntia, joissa kokoontumisia ei kannata edes yrittää aloittaa – alle seitsemänkymppisiä on vain muutamia. 

 

Kesä ja alkava syksy tarjoavat monilla paikoilla aikakonekokemuksen. Päästään kokeilemaan, minkälaista seurakunnan elämä on, kun nykyiset seniorit ovatkin poissa. Asetelma saattaa monista nuoremmista tuntua kutkuttavalta mahdollisuudelta. 

Tilanteessa vaaditaan seurakunnan johtajilta viisautta. Voi olla, että korona-aika onkin todella tarjoamassa digiloikan lisäksi sukupolviloikan, mutta tilanteen poikkeuksellisuus riskeineen on silti tiedostettava. 

 

Korona-aikaan sisältyy jo nyt yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja pois rajatuksi tulemisen tunnetta. Tällaiset tuntemukset eivät saa seurakunnassa päästä valloilleen. 

 

Kysymys lienee silti joka tapauksessa suuremmasta muutoksesta kuin horjahdellen otetusta digiloikasta. Olisi myös enemmän kuin toivottavaa, että senioritkin näkisivät poikkeusajan annettuna mahdollisuutena toteuttaa muutoksia ja vastuunsiirtoja, jotka ovat tähän saakka jääneet odottamaan sopivampaa aikaa. 

 

 

Anssi Tiittanen

Kirjoittaja on Aikamedian lehtien toimittaja, joka sairasti koronataudin huhtikuussa. 




23/2020

KolumniNäillä mennään. Paremman puutteessa toimii. Yllättävänkin hyvin on pärjätty. Yhteyttä se on verkkoyhteyskin. Lähetystä se on nettilähetyskin.


Pitkin karanteenikevät...
PääkirjoitusPoikkeukselliset ajat synnyttävät poikkeuksellisia tarinoita, ja tämä näkyy myös kristillisen uutisoinnin ja opetuksen piirissä. Kuulemme tulkintoja koronapandemiasta liitettynä Ilmestyskirjan tap...
UutisetKulunut kevät etäkouluineen on ollut lapsiperheille hyvin poikkeuksellista aikaa. Myös kesää eletään erilaisissa olosuhteissa kuin aiempina vuosina. Lapsia ei voi lähettää isovanhempien luokse lom...
UutisetHarri Ahonen ja Aada Ala-Tala: Pyhän Olavin retkeilyreitit. Viikinkikuninkaan matkassa Savonlinnasta Saaristomerelle. Tammi 2020. 176 s.


Koronavirus sotki lomasuunnitelmia ja saa monet...
ArtikkelitSeurakunnasta erottamiset ovat vähentyneet ja useimmissa seurakunnissa käytännössä loppuneet kokonaan. Menneinä vuosikymmeninä tarkoitus oli säilyttää seurakunta aidosti uskossa olevien ja opin...
UutisetKansainvälistä YK:n pakolaispäivää vietetään 20. kesäkuuta. Se sattuu tänä vuonna juhannuspäiväksi, joka on Johannes Kastajan päivä.
Johannes Kastajan päivä muistuttaa myös vainosta, joka...
UutisetNoin sata vuotta sitten Mathildedalin ruukkikylässä Salon seudulla puhkesi voimakas hengellinen herätys. Herätyksen muuttamat kylän miehet kertoivat elämässään tapahtuneesta muutoksesta kaikkialla...
UutisetEnsimmäinen helluntai (First Pentecostal Church) -kirkon rakennus paloi toissa viikolla Yhdysvaltain Holly Springsissä. Fox 13 enteili tapausta tuhopoltoksi.

Mississipin kuv...
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja