Kirje lapselle

Sinua suojelin sydämeni alla kaikki ne pitkät kuukaudet. Isäsi tiesi jo varhain, että tyttö siellä kasvaa. Prinsessa, tähtisilmä, sydämen aarre. Niin hän sinua kutsui, kun lopulta synnyit. Ensimmäinen lapsemme. Voisinpa vieläkin piilottaa sinut sinne, sydämen alle. Pois täältä kaikesta kauhusta.

 

Kasvoit iloisena lapsena, opit varhain puhumaan, vielä aikai­semmin nauramaan – ja olimme onnellinen perhe.

 

Ja sitten kaikki muuttui. Naapurit ja ystävät alkoivat kuiski­maan juoruja, joita pidimme aluksi vain valheena. Varoittamatta sota iski voimalla. Kuulimme ihmisistä, jotka syöksyivät pakoon naapurimaahan, mukanaan vain pieni nyssäkkä, jonka pystyivät keräämään.

 

Uskoimme olevamme turvassa, asuimmehan pienessä ky­lässä, kaukana suurien valtojen taistelusta. Sitten isäsi vietiin. Huusit niin, että se särki korvani – ja vielä enemmän sydämeni.

 

Isäsi yritti valaa meihin uskoa, ja toivoa, ja puristi meitä sydän­tään vasten. Muistatko vielä, kuinka se hakkasi hänen sotilaspu­kunsa alla?

 

Lapseni, lintuni. Sinun silmäsi näkivät liikaa. Sinun korvasi kuu­livat sen, mitä kenenkään ei pitäisi kuulla. Käperryit öisin niin pieneksi, että melkein katosit, kun kuuntelimme taistelun ääniä. Et kysynyt mitään päivisin, kun katsoimme punaisia jälkiä ta­lojen seinissä ja kaduilla. Aina en ehtinyt peittää silmiäsi, ja näit maassa ne, jotka olivat menneet jo Jumalan luo.

 

Ihmettelin sinua. Olit saanut isäsi tyyneyden. Ja miten rohke­ana lupasit jaksaa kävellä sen pitkän matkan kohti tuntematonta turvaa. Ennen lähtöä kirjoitit isällesi viestin pöydälle – että hän osaisi tulla meitä hakemaan. Voi perhoseni, kun tietäisit!

 

Täällä vieraassa maassa sinun silmiesi valo sammui. Huusit öisin ja yritit karistaa pimeästä hiipiviä painajaisia. Ja minä olin niin avuton sinun vieressä. Oma sydämeni meinasi musertua surun ja kivun takia. Ja huolen, suunnattoman huolen. Saisitko koskaan hymyäsi takaisin?

 

Ja täällä me odotamme. Odotamme joka yö auringon nousua, odotamme viestejä rakkaistamme. Odotamme, että pääsisit kouluun tai löytäisimme apua sinun kipuusi. Odotamme rauhaa maahamme, mutta usko kotiin palaamisesta on hiipunut. Tätä sinä et vielä tiedä. Piirrät edelleen kuvia kylästämme, mutta ku­viin on tullut kauhu.

 

Lapseni, lintuni, sydämeni ilo. Tämä sota murskasi sinut, pie­ni. Ja samalla se murskasi minut. Ei kenenkään äidin pitäisi näh­dä lapsensa hiipuvan pois. Ei kenenkään lapsen pitäisi nähdä ihmisen pahuutta. Ei kenenkään ihmisen pitäisi kadottaa toivoa ja jäädä yksin.

 

Erilaista äitienpäivää viettäviä naisia on maailmassa paljon. Aamuun eivät kuulu lahjat, laulut ja ilo, vaan ikävä ja kipu. Tämä lapselleen kirjoittava, Lähi-idässä asuva äiti on lähtenyt pitkälle pakomatkalle naapurimaahansa, ja tulevaisuus ja toivo ovat ka­ranneet kauas.

 

Voimme toivoa ja rukoilla, että tällekin äidille huominen olisi kirkkaampi ja hänen sekä hänen lapsensa mieli ja sydän saisivat eheytyä. Ja että perhe voisi olla jälleen yhdessä. Rukoilemme rauhaa ja armoa äideille, lapsille ja perheille.

 

 

Katja Köykkä

 

Kirjoittaja on Fidan vaikuttamistyön asiantuntija.Uutiset
19/2018

UutisetMari Vesinin haave äitiydestä toteutui adoption myötä.
UutisetKäyttökelpoiselle työvälineelle etsitään nyt kehittäjiä. Vapaakirkko on kaventamassa omaa johtorooliaan.
UutisetIK-Opiston ensimmäinen pitkä terapeuttisen sielunhoidon kou­lutus, TESIKO, on tullut päätök­seensä. Yksitoista opiskelijaa sai 2,5-vuotisen urakan valmiiksi huhtikuun lopulla.
...
UutisetHelatorstaina vietetään Jee­suksen taivaaseenastumisen muistoksi. Päivää vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen, tänä vuonna torstaina 10. toukokuuta.

Helatorstai onkin...
UutisetKäsi Kädessä -ryhmät olivat toteuttamassa Lahden helluntaiseurakunnan jumalanpalvelusta.
UutisetKiteen helluntaiseurakunta jär­jesti huhtikuussa alueen venäläi­sille suunnatut kaksi konserttia, jossa esiintyi petroskoilainen yh­tye Pakajanije. Konsertit Kiteellä ja Kesälahdella keräsiv...
UutisetKymmenes Fidan Eväät elämään -keräys tuo varoja Irakin ja Kongon lasten auttamiseksi. Kampanjassa on mukana yli 70 seurakuntaa Kolarista Korsoon.
UutisetUusi arkeologinen kaupunkilöy­tö vahvistaa Raamatun kirjoituk­sia kuningas Daavidista. Daavidin historiallinen aitous ja hänen val­takuntansa laajuus on professo­ri Avraham Faustin mukaan k...
UutisetHERÄTYSKRISTITYT muusikot, Syvia Santoro ja Raul Gomez, ovat tehneet Espanjan tämänvuo­tisen euroviisukappaleen. Laulu nimeltä Tu Canción (Sinun laulu­si), kertoo nuoresta rakkaudesta, joka tuntuu...
UutisetSyyrialaiset Radwon ja As­maa Alajrab ovat elävä esimerk­ki Jumalan johdatuksesta. Muslimipariskunta pakeni sisällissotaa Jordaniaan ja tutustui pakolaislei­rillä kristittyihin, jotka makso...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan