Avasin ystävämme kodissa sanomalehden. Kyseisen aamun uutistarjonnasta mielenkiintoni herätti kolme erilaista mutta myös yhtäläisyyksiä sisältävää juttua.
Ensimmäinen teksti käsitteli vanhemmuuden häpeää. Otsikon alla oli kertomus 3-vuotiaasta pojasta. Hän onnistui kiipeämään eläintarhan matalan suoja-aidan ylitse tipahtaen Harambe-nimisen gorillan asuma-alueelle.
Poika oli hetkeä aikaisemmin pyytänyt äidiltään lupaa mennäkseen lähelle ihailemaansa gorillaa. Äiti ei ymmärrettävästi suostunut lapsensa esittämään pyyntöön. Kun äidin katsekontakti pojastaan herpaantui hetkeksi, nopeajalkaisen nuoren seikkailijan haave toteutui. Ja nyt lapsi oli gorillan armoilla.
Tapahtumaa uutisoitiin varsin laajasti. Gorillan ja pojan kohtaaminen tallentui paikalla olleen eläinpuistovieraan videokameraan. Taltiointia esitettiin televisiossa eri uutistoimistojen kanavilla. Jotta lapsi pelastuisi toistasataakiloisen gorillan käsittelystä, eläin päätettiin ampua pikaisesti. Lapsi pelastui, mutta gorilla menehtyi laukaukseen.
Muutama vuorokausi tapahtumasta sosiaalisessa mediassa oli jo 453 000 kannanottoa gorillan kohtalosta. Useat totesivat lapsen äidin olleen syyllinen gorillan tarpeettomaan ja syyttömään kuolemaan. Uutisen kirjoittaja pohti tekstissään äidin kokemaa vanhemmuuden häpeää. Tuota tunnekipua eivät sosiaalisessa mediassa mielipiteensä ilmaisseet helpottaneet.
Toinen uutinen kertoi 7-vuotiaasta Yamato-pojasta, jonka vanhemmat päättivät opettaa huonosti käyttäytynyttä poikaansa. Yamato jätettiin lähes viikoksi metsään, jossa asui myös karhuja. Paikallinen sotilas onnistui löytämään metsään jätetyn pienokaisen hänen valitsemastaan suojapaikasta.
Uutisoinnissa kyseltiin, miksi tällaista heitteillejättöä voi tapahtua? Tekstin mukaan Yamaton isä oli tapahtuman jälkeen syvästi häpeissään. Hän myönsi, että lapselle tarkoitetun opetuksen osalta he olivat avioparina menneet liian pitkälle.
Isän tunnustuksesta huolimatta Yamaton vanhemmat nimettiin syyllisiksi vääränlaisesta lapsen kurittamisesta.
Lukemistani jutuista viimeinen kertoi 7-vuotiaasta vammaisesta koululaisesta. Kaksi vanhempaa lasta hyväksikäyttivät häntä seksuaalisesti useaan kertaan koulun leikkipihan kätkössä. Syylliseksi tähän leimattiin valvontatehtävänsä kelvottomasti hoitaneet vastuuhenkilöt.
Yhteistä lukemilleni uutisille oli oletettujen syyllisten nopea nimeäminen, mikä olisi kaikissa tapauksissa onnistunut myös minulta. Heidän perusteltu tai perusteeton nimeämisensä ei kuitenkaan estänyt murhenäytelmien toteutumista.
Miksi syyllisen löytäminen eri elämän ongelmissa on usein niin helppoa? Kaukaa katsoessa kun ei aina välttämättä nähdä kaikkia asiaan liittyviä yksityiskohtia. Olisiko asioiden oikea-aikainen ja terve ennaltaehkäisy edelleen syyllisen nimeämistäkin tehokkaampi työkalu elämän eri haasteiden kohtaamisessa?
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...