Maanantai 28. marraskuuta.
Nimipäivää viettää Heini, Sten

Kadonneet palstat puhuvat muutoksesta

Se, että niin perheuutiset kuin tulemiset ja menemisetkin ovat hiljalleen kadonneet lehden sivuilta, saattaa kertoa, ei vain RV-lehden merkityksen muuttumisesta, vaan myös syvemmin yhteisen tarinan ja kaikupohjan vähittäisestä ohenemisesta helluntaiseurakuntien piirissä, Anssi Tiittanen kirjoittaa.
Se, että niin perheuutiset kuin tulemiset ja menemisetkin ovat hiljalleen kadonneet lehden sivuilta, saattaa kertoa, ei vain RV-lehden merkityksen muuttumisesta, vaan myös syvemmin yhteisen tarinan ja kaikupohjan vähittäisestä ohenemisesta helluntaiseurakuntien piirissä, Anssi Tiittanen kirjoittaa.

Ristin Voitossa on vuosikymmenien saatossa ollut lukuisia ilmoituspalstoja, jotka yksi toisensa jälkeen ovat hiljentyneet kokonaan. 

Tämä kolumni on lämminhenkinen muistokirjoitus kadonneille palstoille. Kaikki ne ovat käytännössä lakanneet kymmenen viime vuoden aikana. 

 

Kihlautuneet. Palsta tuntuu hiljentyneen samoihin aikoihin, kun sosiaalisen median käyttö yleistyi ja nuoret alkoivat ilmoittaa tärkeistä asioista seinillä ja feedeissä. 

Viimeiset kihlautumisestaan lehdessä ilmoittaneet olivat Joni Huopana ja Marika Karhu toukokuussa 2008. Viimeiseksi jääneen kihlajaisilmoituksen traagisuutta lisää se, että RV:n kolumnistina tunnettu Joni kuoli muutaman vuoden päästä vain 36-vuotiaana. 

Vihityt. Vielä 2000-luvun alkuvuosina palsta oli vilkas, ja siltä saattoi seurata aikuiseksi kasvavan nuorison muuttuvia sukunimiä. 

Lähtevät ja tulevat. Palsta kertoi lähetystyöntekijöiden liikkeistä. Nykyisin tuntuu jopa huvittavalta, että henkilön saapuminen sekä tarkat päivämäärät kotimaan jaksolle ilmoitettiin lehdessä. Palsta hiipui samoihin aikoihin paperisten lähettikirjeiden kanssa. 

Yhteystietoja. Muuttuneesta osoitteesta ja puhelinnumerosta saatettiin takavuosina kertoa lehti-ilmoituksella. Välillä paikkakuntaa vaihtavat pastorit kiittivät samassa yhteydessä aiemman seurakunnan väkeä.

 

 

 

     Lehti-ilmoitus tuskin tulee monilla meistä edes mieleen.

 

 

Vuokrattavana ja Halutaan vuokrata. Tämä palsta ei ole täysin kadonnut, mutta takavuosina RV:n sivuilla etsittiin vilkkaasti esimerkiksi asuntoja syyskauden alkaessa. Asuntojen omistajat taas etsivät uskovia asukkaita vuokralaisiksi. 

Myytävänä. Niin ikään yhä jonkin verran hengittelevän palstan tärkeitä myyntiartikkeleita olivat muun muassa kirjasarjat, kuten Novum ja Iso Raamatun tietosanakirja. Ostetaan-palstalla puolestaan on aina etsitty erityisesti vähän käytettyjä mutta edullisia ajoneuvoja. 

Eräs palstoista on osoittautunut elinvoimaiseksi. Vuosikokouksia-palstan säilymisen taustalla on monien yhdistysten päätösvaltaisuuteen liittyvä sääntö, jonka mukaan vuosikokouskutsu on julkaistava Ristin Voitossa

Vaali-ilmoitukset taas on melko tuore ja verrattain vetreä tulokas. RV:ssä oli pitkään linjana, ettei poliittista ilmoittelua sallittu. Vaali-ilmoituksia on lehdessä julkaistu noin viidentoista vuoden ajan. 

 

Lehti sai hiljattain nuhteita omaisilta, koska tärkeän sukulaisen kuolinilmoitus oli julkaistu ilmoitussivujen alalaidassa. Paikka koettiin vähättelevänä. 

Vuosien saatossa ja ilmoitussivujen kutistuessa ilmoitusten hierarkia on kiistämättä murentunut. Osaansa näyttelee sekin, että myös kuolinilmoituksia tulee lehteen varsin vähän suhteutettuna siihen, miten paljon helluntaiseurakuntien vanhempaa väkeä kuolee viikoittain. 

Se, että niin perheuutiset kuin tulemiset ja menemisetkin ovat hiljalleen kadonneet lehden sivuilta, saattaa kertoa, ei vain RV-lehden merkityksen muuttumisesta, vaan myös syvemmin yhteisen tarinan ja kaikupohjan vähittäisestä ohenemisesta helluntaiseurakuntien piirissä. 

Se mikä ennen oli mieltä ylentävä, juhlava kuulutus, tuntuu nyt vain ylimääräiseltä menoerältä. Muutos on varmaankin peruuttamaton: elämänkäänteistä ilmoittaminen lehdessä tuskin tulee enää suurimmalle osalle meistä edes mieleen. 

 

Anssi Tiittanen 

 

Kirjoittaja on RV:n uutis- ja verkkopäällikkö.UUTISET