Jumalan leipureina

Olen aina tykännyt ruoanlaitosta. Kun kaksi tytärtämme kasvoivat kävelyikään, innostuin myös leipomisesta. Pipareita, pullaa ja leipää – iskän ja tyttöjen laatuaikaa. Vuoden alussa hankin uuden leipäkirjan, josta löytyivät maailman tunnetuimpien erikoisleipien reseptit. Siellä oli myös kotitekoisen hapatteen ohje, ja meikäpoika innostui.

 

Hapatteen tekeminen on yksinkertaista, mutta se vaatii kärsivällisyyttä. Vesi ja jauho sekoitetaan ja sitten odotellaan. Lisätään jauhoa ja vettä, sekoitetaan ja odotetaan. Kun hapate on valmis, se voidaan lisätä taikinaan, jossa se leviää, kunnes se hapattaa koko taikinan. Hapate vaikuttaa hitaammin kuin hiiva, mutta kun prosessi on valmis, se tuo  leivälle upean tuoksun ja maun. Kun taikina on hapatettu, sitä ei enää saa happamattomaksi. Muutos on konkreettinen ja pysyvä.

 

Jeesus vertaa Jumalan valtakuntaa hapatteeseen, joka leivotaan taikinaan, kunnes se hapattaa koko taikinan (Matt. 13:30, Luukas 13:20–21). Vertauskuva puhuu niin henkilökohtaisesta kuin yhteiskunnallisesta muutoksesta. Kun ihminen tulee uskoon, Jumalan valtakunta alkaa vaikuttaa sisältä ulospäin. Se muuttaa asenteet, ajattelumallit ja käytöksen askel kerrallaan. Henkilökohtainen pyhitys muokkaa ihmisen luonnetta enemmän Kristuksen kaltaiseksi – kuin hapate, joka muuttaa taikinan koostumuksen.

 

Jeesuksen seuraaminen ei kuitenkaan ole vain ihmisen henkilökohtainen, sisäinen asia. Sen on tarkoitus vaikuttaa uskovan kautta häntä ympäröivään yhteiskuntaan. Kristinusko ei ole pelkkä pääsylippu taivaaseen. Se on kutsu elää Jumalan valtakuntaa todeksi arjen keskellä. Uskon tulisi näkyä siinä, miten teemme työmme ja miten elämme yhteiskunnan keskellä. Mitä ikinä teemmekin, teemme sen Jumalan kunniaksi (1. Kor. 10:31).

 

Historiasta voidaan nähdä, että oikeudenmukaisuus, lähimmäisenrakkaus, ihmisarvon nostaminen tai sairaaloiden ja koulujen rakentaminen on kristityille luonnollista. Haluamme levittää Jumalan valtakuntaa, hänen ajatteluaan ja luonteenpiirteitään yhteiskunnan keskellä – kuin hapate, joka leviää koko taikinaan. Kun Jumala siunasi Aabrahamin, hän sanoi: ”Sinussa tulevat siunatuiksi kaikki kansakunnat maan päällä” (1. Moos. 12:3). Tämä kertoo jotakin Jumalan sydämestä. Jumala tahtoo, että koko maailma tulisi siunatuksi hänen omiensa kautta.

 

Jumala ei katso ihmiseen, vaan hän haluaa kohdata jokaista anteeksiantavalla armolla. Hän rakastaa maailmaa niin paljon, että haluaa nähdä sen muuttuvan, kunnes hänen kunniansa täyttää maan niin kuin vedet peittävät meret (Hab. 2:14). Jokaisella meistä on oma paikkamme Jumalan suuressa suunnitelmassa.

 

Te olette maailman valo. Niin loistakoon teidän valonne ihmisten edessä, että he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät teidän Isäänne, joka on taivaissa. Jumalan leipureina  levitämme taivaallista hapatetta (hyviä tekoja, sanoja, rakkautta ja totuutta) yhteiskunnan keskellä.

 

 

Pekka Perho

 

Kirjoittaja on Hyvä Sanoma ry:n kotimaan evankelioinnin koordinaattori.
40/201

Globaali helluntaiteologia esillä Åbo Akademissa – Keskustelu nostaa hitaasti päätään suomalaisessa yliopistomaailmassa
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa