Jeesus tulee - oletko valmis?

Entisaikojen puhelinpylväät olivat kerrassaan käteviä. Sen lisäksi, että ne toimittivat virkansa puhelinpylväinä, ne olivat oman toimensa ohessa innokkaita evankeliumin työläisiä. Moni niistä alkoi 1970-luvulta lähtien kantaa julistetta, johon oli isolla tekstillä kirjoitettu otsikossa oleva herätyshuuto.

 

Lause tuli suomalaisille niin tutuksi, että se otettiin yleiseen käyttöön, tosin moninaisiin tarkoituksiin muunneltuna. Sen avulla saatiin ihmisten huomio. Viimeksi näkemäni versio liittyi vuoden alussa voimaan tulleeseen lakimuutokseen: ”Uusi työaikalaki tulee – oletko valmis?”

 

Alussa tämä ”oletko valmis” -lause palveli puhtaasti evankeliumin asiaa. Jeesus oli tulossa, ja sen julistamiseen valjastettiin koko maan kattava puhelinpylväikkö. Julistus oli kirjoitettu selvästi, niin että sen saattoivat teillä liikkuvat vaivatta lukea. Mutta saiko se ketään miettimään asiaa syvemmin? Alettiinko Jeesuksen tulemiseen uskoa aiempaa enemmän?

 

Mitä ilmeisimmin kyllä. Ainakin 1970-luvulla alkoi parikymmentä vuotta kestänyt kausi, jolloin asiasta puhuttiin paljon. Varmasti se liittyi samaan aikaan maassamme vaikuttaneeseen herätysjaksoon. Mutta puhelinpylväät tekivät uskollisesti oman osuutensa monien muiden asialle syttyneiden toimijoiden kanssa.

 

Aikaa myöten mukaan rymistivät lopun ajan voimat, jotka Pietarin toisen kirjeen sanoin pilkkaavat: ”Onko hän muka tullut, niin kuin lupasi? Isämme ovat nukkuneet pois, ja kaikki on entisellään, niin kuin on ollut maailman luomisesta asti.”

 

Niinpä niin, ikivanha, jo paratiisissa testattu Jumalan sanaa kyseenalaistava menetelmä ihmisten harhauttamiseksi! Pietarin mukaan näin puhuvat unohtavat tahallaan, että maailma ei ole pysynyt luomisesta asti entisellään, vaan se tuhottiin vedenpaisumuksessa. Maailma ei myöskään tulisi pysymään nykyisellään, vaan sitä odottaa toisenlainen tuho.

 

Nykyään kuulemme jatkuvasti ilmastonmuutoksen tuottamista suurista muutoksista, ja vielä suuremmista uhkista tulevaisuudessa. Näitä julistavat monet maallistuneet ihmiset päivittäin. Ei siis luulisi Jumalan sanan vastustajien käyttävän enää väitteitä, jotka maallisetkin voimat kumoavat.

 

Mutta Jumalan sanaa on aina vastustettu valheen voimalla, milläpä muullakaan. Miksi muuttaa taktiikkaa, joka toimii? Lienemme mekin uskovina saaneet osamme siitä kyseenalaistamisen propagandasta, joka liittyy Jeesuksen toiseen tulemiseen. Koska jonnekin se vain jäi ja hiipui, Herran odottamisen into. Taisi osua samoihin aikoihin, kun puhelinpylväiden plakaatit pääsivät repsahtamaan.

 

Meidän pitäisi uudistua uskossamme Herran tulemukseen! Edellinen aalto toi mukanaan ylilyöntejä ja heikkouksia, jotka osaltaan johtivat siihen, että odotus hiipui. Virheet tulivat kalliiksi, mutta niistä on opittu. Meidän ei enää tulisi jäädä tilaan, jossa Herran Jeesuksen tulemus tuntuu käytännössä melko toisarvoiselta.

 

Sillä hän on joka tapauksessa tulossa. Eikö olekin?

 

 

Tapio Lohikko

 

Kirjoittaja on Tampereen baptistiseurakunnan pastori.
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa