”Jos katse voisi tappaa”, sanomme, kun tarkoitamme jonkun ilmeen olevan täynnä vihaa. Katse voi olla myös iloinen, surullinen, lempeä, hyväksyvä, ahdistunut, pelokas, hämmästynyt ja paljon muuta. Ihmisen sisin näkyy ulos juuri katseen, silmien, kautta.
Katse on vahva väline vuorovaikutuksessa. Se voi kertoa vallan käytöstä, halveksunnasta ja eriarvoisuudesta. Joissakin kulttuureissa tulee olla varovainen, ketä ja miten katsoo, ettei ole huomaamattaan flirttaileva tai hävytön. Tämä pätee varsinkin miehen ja naisen välisiin suhteisiin.
Toisaalta katsomatta jättäminen saattaa olla loukkaavaa. Jos tuttu kävelee ohi tervehtimättä tai kääntää päänsä pois meidät nähdessämme, mietimme, mikä hänellä on meitä vastaan. Naiset puhuvat sitä, miten heistä tulee näkymättömiä viisikymppisinä. Toisin sanoen he kokevat, etteivät he ole enää kiinnostavia tai varteenotettavia. Olen kuullut monen naisen sanovan, että heistä on tullut vanhemmiten niin värittömiä, että ihmiset kävelevät kadullakin heitä päin.
Katseella on suuri voima pieneen lapseen. Hänen identiteettinsä rakentuu pitkälti sen varaan, millaisena hän näkee itsensä toisten, varsinkin vanhempiensa, silmistä. Jacques Lacanin mukaan vauva-aika on ”peilivaihetta”. Pieni ihminen tarvitsee paljon hyväksyvää katsetta kokeakseen itsensä eheäksi minäksi ja tätä kautta kykeneväksi vähitellen vuorovaikutukseen, jossa päästään symbioosivaiheesta Buberinkin opettamaan minä–sinä-suhteeseen.
Raamatussa puhutaan paljon katseista ja katsomisesta. Siellä käytetään katso-sanaa usein myös painottamaan jonkin sanoman tärkeyttä: ”Katso, Jumalan Karitsa, joka pois ottaa maailman synnin”, ”Katso ihmistä!”, ”Katso, kuinka Jumala on sekä lempeä että ankara”, ”Katso Jumalan asuinsija ihmisten keskellä”.
Autoin erästä maahanmuuttajaa ja jouduimme viemään asian oikeuteen. Tapahtuma tuli uneeni. Huusin siinä avuksi poliisia, joka ilmoitti, ettei pysty auttamaan asian vaikeuden vuoksi. Muistin unessa, että Jeesus pystyy mihin tahansa, ja huusin häntä pelastamaan tilanteen. Hän tuli.
Mitä Jeesus teki? Hän hymyili. Hän katsoi minuun tavalla, joka kantoi minua viikkoja ja kantaa vieläkin. Hänen katseensa oli täynnä sellaista lempeyttä, ettei minulla ole sanoja kuvaamaan sen onnelliseksi tekevää voimaa. Jeesus oli unessa niin kaunis (enkä nyt tarkoita pelkästään ulkoista kauneutta), että hän suorastaan säteili. Hän huokui rakkautta, rauhaa, hyväksyntää, armoa ja hyvyyttä.
Hänen katseensa sulatti minut. Unohdin hätäni, vaivani ja koko poliisijutun. Jeesuksen katse naulitsi minut katsomaan takaisin. Siihen hetkeen olisin voinut jäädä ikuisesti. Hän näki minut, eikä hylännyt. Hän näki, mutta ei tuominnut.
Mutta uni on uni. Siihen ei voi jäädä. Vai saisiko siitä jotakin mukaansa arkeen? Palan Jeesusta? Jos osaisin sanoittaa kokemani unen voiman, puhuisin siitä loppuelämäni kaikissa tilanteissa ihmisille lohduksi ja kehottaisin: ”Katso Jeesukseen! Näet itsesi sellaisena, joksi sinut luotiin.”
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...